Adgangsbekendtgørelsen Kapitel 4

Denne konsoliderede version af adgangsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om adgang til erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse nr. 56 af 10. januar 2024

Kapitel 4 Fælles bestemmelser
§ 27

Ved adgangs- og optagelsesprøver m.v. kan uddannelsesinstitutionen tilbyde særlige vilkår til ansøgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse og til ansøgere med et andet modersmål end dansk, når institutionen vurderer, at det er nødvendigt for at ansøgeren ligestilles med øvrige ansøgere. Tilbuddet må ikke påvirke formålet med prøven m.v.

Krav til sprogkundskaber
§ 28

På baggrund af en konkret individuel faglig vurdering kan uddannelsesinstitutionen kræve, at en udenlandsk ansøger eller en ansøger med et udenlandsk adgangsgrundlag består studieprøven i dansk eller dokumenterer tilsvarende kundskaber, når uddannelsens udbydes med dansk som undervisningssprog. Dokumentationen skal sendes til institutionen inden studiestarten.

Stk. 2 Institutionen kan kræve, at studieprøven er bestået med mindst et bestemt eksamensgennemsnit, eller at enkelte eller alle delprøver er bestået med en bestemt minimumskarakter. Fastsættelse og skærpelser af krav skal varsles senest 1. februar med mindst 2 år.

§ 29

Er en uddannelse godkendt med udbudssprog i engelsk, skal uddannelsesinstitutionen fastsætte et sprogkrav i engelsk på mindst gymnasialt B-niveau. Institutionen kan beslutte, at sprogkravet kan opfyldes gennem en sprogtest. Følgende sprogtest erstatter kravet om engelsk på B-niveau:

  • 1) En TOEFL-test med et testresultat på mindst 83 eller IELTS-test med testresultat på mindst 6,5.

  • 2) En anden test, som uddannelsesinstitutionen anerkender og som kompetencemæssigt svarer til stk. 1, 1. pkt.

  • 3) En prøve, som er særligt tilrettelagt af institutionen, og som kompetencemæssigt svarer til stk. 1, 1. pkt.

Stk. 2 Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse, hvis dele af en dansksproget uddannelse skal gennemføres med undervisning på engelsk.

Stk. 3 Institutionen kan fastsætte krav om højere karakterer eller testresultater. Skærpelser skal varsles pr. 1. februar, mindst 1 år før de skærpede krav træder i kraft.

Stk. 4 Institutionens hjemmeside skal indeholde oplysninger om anerkendte tests, gyldighedsperiode og eventuel særligt tilrettelagt prøve. Skærpelser af krav skal varsles på institutionens hjemmeside senest 1. februar, mindst 1 år før de skærpede krav træder i kraft.

Ansøgerens oplysningspligt
§ 30

Ansøgeren skal oplyse om erhvervserfaring og beståede eller gennemførte uddannelseselementer fra alle tidligere danske og udenlandske uddannelsesforløb på samme eller højere uddannelsesniveau.

Behandling af ansøgning
§ 31

Uddannelsesinstitutionen træffer afgørelse om optagelse af den enkelte ansøger. For optagne studerende træffer institutionen snarest muligt afgørelse om merit, jf. § 30.

Stk. 2 Institutionens afgørelse vedrørende merit kan påklages til Kvalifikationsnævnet inden for en frist af fire uger, efter afgørelsen er meddelt klageren.

Indskrivning
§ 32

Uddannelsesinstitutionen indskriver den studerende på det relevante trin af uddannelsen i en af følgende kategorier:

  • 1) Erhvervsakademiuddannelser.

  • 2) Professionsbacheloruddannelser.

  • 3) Selvstændige overbygningsuddannelser (professionsbachelor).

  • 4) Kortere studieforløb med henblik på merit i anden uddannelse.

  • 5) Gæstestuderende i øvrigt.

Stk. 2 Indskrivning foregår løbende.

Stk. 3 Indskrivning på uddannelsens senere trin er betinget af, at institutionen har en ledig studieplads.

Stk. 4 Ved indskrivning bliver den studerende omfattet af de rettigheder og pligter, der følger af de regler, der gælder for studerende på den pågældende uddannelse ved den pågældende institution.

Stk. 5 Institutionen kan fastsætte nærmere regler om indskrivningen.

§ 33

Den studerende kan ikke være indskrevet ved mere end én heltidsuddannelse ad gangen bortset fra de tilfælde, der er nævnt i § 32, stk. 1, nr. 4 og 5.

Overflytning
§ 34

En studerende skal ansøge om optagelse på optagelsesportalen www.optagelse.dk, hvis vedkommende ønsker at fortsætte på sin uddannelse på en ny uddannelsesinstitution (overflytning), jf. dog stk. 2.

Stk. 2 En studerende, jf. stk. 1, skal ansøge den nye institution om overflytning, hvis pågældende har bestået uddannelsens første år, som det er tilrettelagt på den nye institution. Indskrivning forudsætter, at ansøgeren opfylder eventuelle karakterkrav, jf. § 8, og at der er ledig studieplads. Beståede prøver kan ikke tages om, medmindre institutionen vurderer, at den beståede uddannelsesaktivitet er fagligt forældet.

Stk. 3 Det er en betingelse for overflytning, at den studerende, jf. stk. 1, samtykker til, at den ansøgte institution kan kontakte den første (afgivende) institution med henblik på at få oplysninger om beståede uddannelseselementer, brugte prøveforsøg i ikke-beståede uddannelseselementer, udtalelser fra gennemførte eller afbrudte praktikforløb, indskrivningsperioden og eventuel anden information, der er relevant for behandlingen af ansøgningen. Den første institution meddeler den ansøgte institution, hvis betingelserne for udskrivning efter § 36, nr. 2-6, er opfyldt.

Stk. 4 § 39 finder anvendelse ved behandling af ansøgning om overflytning.

Stk. 5 Institutionen, jf. stk. 2, kan fastsætte ansøgningsfristen og kan anvende lodtrækning, hvis der er flere ansøgere end ledige studiepladser.

Stk. 6 Hvis der foreligger usædvanlige forhold, kan den første (den afgivende) institution dispensere fra kravet om, at studieelementer svarende til første studieår skal være bestået. Overflytning sker herefter i overensstemmelse med stk. 2, 2. og 3. pkt., og stk. 3.

Studieskift
§ 35

En studerende skal ansøge om optagelse på optagelsesportalen www.optagelse.dk, hvis vedkommende ønsker at skifte til en ny uddannelse (studieskift), jf. dog stk. 2.

Stk. 2 En studerende, jf. stk. 1, skal ansøge uddannelsesinstitutionen om studieskift, hvis pågældende har bestået den ansøgte uddannelses første år. Indskrivning forudsætter, at ansøgeren opfylder adgangskravene, og at der er ledig studieplads. Beståede prøver kan ikke tages om, medmindre institutionen vurderer, at den beståede uddannelsesaktivitet er fagligt forældet.

Stk. 3 Institutionen kan anvende lodtrækning, hvis der er flere ansøgere end ledige studiepladser.

Stk. 4 Hvis der foreligger usædvanlige forhold, kan den første (den afgivende) institution dispensere fra kravet om, at den studerende skal have bestået den ansøgte uddannelses første år. Studieskift sker herefter i overensstemmelse med stk. 2, 2. og 3. pkt.

Udskrivning
§ 36

Uddannelsesinstitutionen bringer indskrivningen til ophør for studerende, der

  • 1) har gennemført uddannelsen,

  • 2) er afskåret fra at fortsætte uddannelsen, fordi den pågældende ikke har bestået studiestartsprøven,

  • 3) er afskåret fra at gennemføre uddannelsen, fordi den pågældende har opbrugt sine eksamensforsøg,

  • 4) er afskåret fra at fortsætte uddannelsen, fordi den pågældende ikke har deltaget i eller har bestået førsteårsprøven,

  • 5) er afskåret fra at fortsætte uddannelsen, fordi den pågældende ikke har opfyldt et studieaktivitetskrav,

  • 6) er afskåret fra at fortsætte uddannelsen som følge af uddannelsens regler (eksempelvis reglen om maksimal studietid),

  • 7) melder sig ud af uddannelsen eller

  • 8) er varigt bortvist af institutionen.

Genoptagelse
§ 37

Hvis en ansøger tidligere har været optaget og indskrevet på en heltidsuddannelse, skal ansøgning om optagelse på samme uddannelse (genoptagelse) indgives via optagelsesportalen www.optagelse.dk, jf. dog § 38, stk. 1.

Stk. 2 § 3§ 34, stk. 3 og § 39 finder anvendelse ved behandling af en ansøgning om genoptagelse.

Genindskrivning
§ 38

En ansøger, jf. § 37, stk. 1, skal ansøge uddannelsesinstitutionen om indskrivning på ny (genindskrivning), hvis ansøgeren har bestået uddannelsens første år. Indskrivning forudsætter, at ansøgeren opfylder adgangskravene, og der er ledig studieplads. Institutionen fastsætter en frist for indgivelse af ansøgning om genindskrivning til næste studiestart. Fristen skal fremgå af institutionens hjemmeside.

Stk. 2 Hvis ansøgeren søger om indskrivning på samme uddannelse på en ny institution, finder § 34, stk. 2, 2. og 3. pkt., og stk. 3, tilsvarende anvendelse.

Stk. 3 § 3 og § 39 finder anvendelse ved behandling af en ansøgning om genindskrivning.

Den tidligere optagelse og indskrivning
§ 39

Er den tidligere optagelse og indskrivning bragt til ophør, jf. § 36, nr. 1, kan den pågældende ikke genindskrives.

Stk. 2 Er den tidligere optagelse og indskrivning bragt til ophør, jf. § 36, nr. 2-6, kan en ansøger genoptages eller genindskrives, jf. dog § 3, hvis uddannelsesinstitutionen vurderer, at den pågældendes muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedrede. Institutionens vurdering kan omfatte for eksempel faglige og helbredsmæssige forhold.

Stk. 3 Er den tidligere optagelse og indskrivning bragt til ophør efter § 36, nr. 7, kan den pågældende genoptages eller genindskrives, jf. dog § 3. Hvis institutionen kunne have bragt optagelsen og indskrivningen til ophør, jf. § 36, nr. 2-6, finder stk. 2 tilsvarende anvendelse.

Stk. 4 Genoptagelse eller genindskrivning kan dog tidligst finde sted 5 måneder efter, at pågældende blev udskrevet.

Stk. 5 Hvis den pågældende genoptages eller genindskrives efter stk. 2 eller 3, kan beståede prøver ikke tages om, medmindre institutionen vurderer, at den beståede uddannelsesaktivitet er fagligt forældet. Brugte prøveforsøg under den tidligere indskrivning overføres til den nye indskrivning. Hvor prøveforsøg er opbrugt, giver uddannelsesinstitutionen den studerende et nyt prøveforsøg i det eller de relevante uddannelseselementer.

Stk. 6 Ved genoptagelse eller genindskrivning fastsætter institutionen øvrige relevante studievilkår for den studerende.

Stk. 7 Institutionen kan dispensere fra stk. 4, hvis der foreligger usædvanlige forhold.