Højesterets kendelse af 15. oktober 2021 i sag 3/2021

Print

Relaterede love

Grundloven
Retsplejeloven
Straffeloven

Relaterede retsområder

Menneskerettigheder
Procesret
Statsret

Resumé

S, der var varetægtsfængslet som sigtet for bl.a. terrorrelateret kriminalitet, kunne ikke modtage besøg i arresten og sende brev til pressen


S var sigtet for flere forhold af bl.a. terrorrelateret kriminalitet samt kriminalitet med tilknytning til udlandet og en udenlandsk efterretningstjeneste. Han blev varetægtsfængslet, fordi der var bestemte grunde til at antage, at han på fri fod ville unddrage sig og vanskeliggøre forfølgningen.


Under varetægtsfængslingen anmodede S politiet om tilladelse til at modtage besøg af en række journalister, en repræsentant fra Amnesty Internationals danske afdeling og en menneskerettighedsadvokat fra USA og til at sende et brev til pressen. Politiet gav afslag på disse anmodninger.

Højesteret udtalte, at der på tidspunktet for landsrettens afgørelse ikke havde været grundlag for at tilsidesætte politiets vurdering, der lå til grund for afslaget, og hvorefter besøgene og afsendelse af brevet ville kunne have været til skade for efterforskningen og vanskeliggøre forfølgningen i sagen.


Denne risiko ville ikke på tilstrækkelig vis kunne være imødegået ved undtagelse af visse dele af brevet fra afsendelse eller kontrol af besøgene. Den begrænsning i S´s ytringsfrihed, som afslaget indebar, kunne derfor ikke anses for stridende mod grundlovens § 77 eller artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Landsretten var nået til samme resultat.

File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%