Autorisationsbekendtgørelsen Kapitel 2

Denne konsoliderede version af autorisationsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v.

Bekendtgørelse nr. 1520 af 15. december 2022

Kapitel 2 Primærproducenters levering af fødevarer direkte til endelige forbrugere og til lokale detailvirksomheder, samt levering af æg til ægpakkeri med autorisation til begrænset, lokal omsætning
§ 4

Primærproducenters levering direkte til endelige forbrugere af salt, indpakket vand, vegetabilske fødevarer, svampe, alger o.l. fra egen primærproduktion må finde sted uden yderligere autorisation eller registrering end den, der følger af § 3, stk. 1, 2 eller 4, eller uden registrering, jf. § 3, stk. 3.

Stk. 2 Hvis primærproduktionen foregår på en bedrift, skal levering direkte til endelige forbrugere af salt, indpakket vand, vegetabilske fødevarer, svampe, alger o.l. ske på bedriften.

Stk. 3 Hvis der på bedriften er en fødevarevirksomhed, der er registreret eller autoriseret efter § 7, stk. 1 eller 2, skal levering direkte til endelige forbrugere efter stk. 2 holdes adskilt fra denne virksomheds aktiviteter.

§ 5

Jægere må årligt levere op til 500 stykker vildtlevende småvildt og 15 stykker vildtlevende storvildt direkte til endelige forbrugere og til lokale detailvirksomheder, der leverer direkte til den endelige forbruger, uden yderligere registrering end den, der følger af § 3, stk. 2, nr. 2. Småvildt skal være i uåbnet stand, men kan evt. være plukket og flået, og storvildt kan have organer fra bryst- og bughule fjernet og evt. være flået, når plukning eller flåning sker ved jægerens bopæl eller på jagtstedet. I forbindelse med flåning af storvildt kan underben og hoved være fjernet.

Stk. 2 Vildt leveret efter stk. 1 skal være nedlagt ved jagt af jægeren selv.

Stk. 3 Leveringen til lokale detailvirksomheder efter stk. 1 må kun ske til detailvirksomheder, som ligger inden for en radius af 50 km fra jægerens bopæl eller jagtstedet.

Stk. 4 Hvis der hos jægeren eller på jagtstedet er en fødevarevirksomhed, der er autoriseret eller registreret efter § 7, stk. 1 eller 2, skal levering direkte til endelige forbrugere efter stk. 1 holdes adskilt fra denne virksomheds aktiviteter.

§ 6

En primærproducent må levere små mængder af animalske fødevarer fra egen primærproduktion direkte til endelige forbrugere og til lokale detailvirksomheder, der leverer direkte til den endelige forbruger, når primærproducenten er registreret hertil hos Fødevarestyrelsen, i følgende tilfælde:

  • 1) Slagtning og levering årligt af op til 2.000 stykker tamfjerkræ, evt. plukket og evt. efter udtagning af organer, når slagtning og evt. plukning og evt. udtagning af organer sker på bedriften.

  • 2) Slagtning og levering årligt af op til 500 kaniner, evt. flået og evt. efter udtagning af organer, når slagtning og evt. flåning og evt. udtagning af organer sker på bedriften.

  • 3) Slagtning og levering årligt af op til 2.000 stykker opdrættet fjervildt, bortset fra strudsefugle, evt. plukket og evt. efter udtagning af organer, når slagtning og evt. plukning og evt. udtagning af organer sker på bedriften.

  • 4) Levering årligt af op til 4.000 kg levende muslinger m.m. fra zoner, produktionsområder eller opdrætsanlæg med A-klassifikation.

  • 5) Levering årligt af op til 312.000 æg, når æggene ikke er sorteret i kvalitets- eller vægtklasser.

Stk. 2 En primærproducent må desuden levere små mængder af animalske fødevarer direkte til endelige forbrugere, når primærproducenten er registreret hertil hos Fødevarestyrelsen, i følgende tilfælde:

  • 1) Slagtning, rensning og levering årligt af op til 4.000 kg fisk eller krebsdyr, når slagtning og rensning sker om bord på et fiskefartøj.

  • 2) Levering årligt af op til 4.000 kg fisk eller krebsdyr, når leveringen sker fra et akvakulturbrug.

  • 3) Levering af op til 70 liter rå mælk om ugen.

Stk. 3 Leveringen efter stk. 1, nr. 1-4, må kun ske til detailvirksomheder, som ligger inden for en radius af 50 km fra primærproducentens bedrift.

Stk. 4 Levering af æg til lokale detailvirksomheder efter stk. 1, nr. 5, må kun ske til:

  • 1) Egen detailvirksomhed på bedriften.

  • 2) Egen bod på offentlige markeder, beliggende inden for en radius af 50 km fra bedriften.

Stk. 5 En primærproducent må levere op til 312.000 æg om året til eget ægpakkeri, som er autoriseret efter § 7, stk. 1, til begrænset, lokal omsætning, og opfylder betingelserne i § 8, stk. 2, og når primærproducenten er registreret hertil hos Fødevarestyrelsen, jf. dog stk. 6.

Stk. 6 Når en primærproducent er registreret til levering af æg direkte til endelige forbrugere og lokale detailvirksomheder efter stk. 1, nr. 5, og til eget ægpakkeri efter stk. 5, må den samlede mængde af leverede æg ikke overstige 312.000 årligt.

Stk. 7 Primærproducenten skal for hvert regnskabsår have dokumentation for, at leverancerne overholder mængdeangivelserne i stk. 1, 2 og 5, og afstandsgrænserne i stk. 3 og 4. Dokumentationen skal foreligge elektronisk eller på papir.

Stk. 8 Hvis der på bedriften er en fødevarevirksomhed, der er autoriseret eller registreret efter § 7, stk. 1 eller 2, skal levering af animalske fødevarer til endelige forbrugere og lokale detailvirksomheder efter stk. 1 og 2 holdes adskilt fra denne virksomheds aktiviteter.