Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats Kapitel 7

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1216 af 28. september 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 1757 af 20. december 2023

Kapitel 7 Individuelt kontaktforløb m.v.
Målgrupper og jobsamtaler
§ 38

Under kontaktforløbet holdes jobsamtaler efter kapitel 7 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats for personer omfattet af § 1, nr. 1-5 og nr. 7-10.

§ 39

Følgende persongrupper er undtaget fra det individuelle kontaktforløb:

  • 1) Personer, der har nået folkepensionsalderen, og som modtager kontanthjælp eller overgangsydelse, alene fordi de ikke opfylder optjeningsbetingelserne for at få folkepension.

  • 2) Personer omfattet af § 1, nr. 3 eller 5, som modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller overgangsydelse, alene fordi de ikke opfylder optjeningsbetingelserne for at få førtidspension.

  • 3) Unge under 18 år, som ikke har forældre, der har pligt til at forsørge dem, og som derfor modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller overgangsydelse.

  • 4) Personer, der har ret til fravær ved graviditet, barsel, adoption og sorgorlov, i det omfang der under fravær er ret til dagpenge ved graviditet, barsel og adoption efter bestemmelserne i barselslovens § 6, stk. 1 og 2, §§ 7-9, § 13, § 14, stk. 1 og 2, og § 14 a.

  • 5) Personer omfattet af § 1, nr. 10, som har en ansættelseskontrakt, hvor ansættelsen begynder inden for 4 uger.

  • 6) Personer, der deltager i jobrettet uddannelse efter kapitel 9 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, i det tidsrum de deltager i jobrettet uddannelse på fuld tid.

  • 7) Personer der deltager i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) efter lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

  • 8) Personer der ikke kan møde til jobsamtaler som følge af dom til anbringelse, forvaring eller behandling på institution eller hospital.

Indhold i kontaktforløbet
§ 40

Jobsamtalerne skal være målrettede den enkelte, understøtte formålet med kontaktforløbet og bl.a. løbende have fokus på at følge op på den aktive jobsøgning og fastlægge den videre jobsøgning for personer omfattet af § 1, nr. 1-3, nr. 4, som er åbenlyst uddannelsesparate, og nr. 9, som modtager ledighedsydelse.

§ 41

For personer, som er helt eller delvist sygemeldte, som er omfattet af § 1, nr. 2-5, og nr. 9, som modtager ledighedsydelse, skal der også være fokus på behov for sygeopfølgning eller en særlig indsats i form af beskæftigelses- eller uddannelsesfremmende foranstaltninger.

Stk. 2 Derudover skal jobcenteret følge op på det aktuelle trin i uddannelsespålægget for personer omfattet af uddannelsespålæg, jf. § 30 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Stk. 3 For personer omfattet af § 1, nr. 1, vejleder jobcenteret og arbejdsløshedskassen om jobsøgning og kan indgå aftaler med den ledige herom, jf. dog § 14.

§ 42

Personer omfattet af § 1, nr. 2-5, som kan blive omfattet af kravet om 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder, jf. § 13 f i lov om aktiv social politik, skal orienteres om de ydelsesmæssige konsekvenser, hvis de ikke lever op til kravet, og om mulighederne for at søge ordinære og ustøttede job, herunder om job der ikke kræver særlige kvalifikationer eller forudsætninger i øvrigt.

§ 43

Jobcenteret vejleder under alle jobsamtaler personer, som er omfattet af repatrieringsloven, om mulighederne for repatriering efter repatrieringsloven og som har haft opholdstilladelse i Danmark i op til 5 år. I de første 3 måneder, hvor arbejdsløshedskassen varetager kontaktforløbet, jf. § 27, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, vejleder arbejdsløshedskassen tilsvarende personer omfattet af § 1, nr. 1, jf. 1. pkt., bortset fra personer omfattet af § 27, stk. 3, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Digital booking af jobsamtaler
§ 44

Personer omfattet af § 1, nr. 1-5, 7 og 8, personer omfattet af § 1, nr. 9, som modtager ledighedsydelse, og personer omfattet af § 1, nr. 10, har inden for en frist på mindst 8 dage pligt til digitalt selv at booke jobsamtaler efter § 34 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Jobsamtalen skal holdes senest en uge efter bookingfristens udløb. Pligten til selv at booke jobsamtale gælder uanset, om jobsamtalen skal holdes ved personligt fremmøde, telefonisk eller ved personligt digitalt fremmøde.

Stk. 2 Det er en betingelse for pligt til selvbooking, at personen forinden er blevet vejledt om selvbooking og om konsekvenserne af manglende selvbooking. Arbejdsløshedskassen vejleder personer omfattet af § 1, nr. 1, om pligt til selvbooking.

Stk. 3 For personer, der er fritaget fra at være aktivt jobsøgende og fra at stå til rådighed for henvist job efter § 56 i denne bekendtgørelse og §§ 96, 97 a og 97 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, skal jobcenteret på anden vis end på Jobnet skriftligt meddele personen, at personen har fået en frist for booking af jobsamtale, som er gjort tilgængelig på Jobnet, og at personen skal booke en jobsamtale inden udløb af denne frist.

Stk. 4 Personen har mulighed for at ombooke en jobsamtale inden for fristen til selvbooking i det omfang, der er ledige tider. Jobcenteret kan af hensyn til planlægningen af jobsamtaler beslutte, hvornår ombooking af en jobsamtale senest skal ske således, at eventuel ombooking sker i rimelig tid forud for, at jobsamtalen skal holdes. I de første 3 måneder, hvor arbejdsløshedskassen varetager kontaktforløbet, jf. § 27, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kan arbejdsløshedskassen tilsvarende beslutte, hvornår ombooking af en jobsamtale senest skal ske for personer omfattet af § 1, nr. 1, jf. 2. pkt., bortset fra personer omfattet af § 27, stk. 3, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Fritagelse fra digital booking
§ 45

Jobcenteret og arbejdsløshedskassen kan efter anmodning fritage en person fra pligten til selv at booke jobsamtaler, hvis jobcenteret eller arbejdsløshedskassen vurderer, at det er uforholdsmæssigt svært eller umuligt for personen selv at booke jobsamtaler, fordi

  • 1) personen har meget ringe it-kundskaber,

  • 2) personen har betydelige sproglige barrierer bestående i manglende beherskelse af dansk, eller

  • 3) personen har betydelig fysisk, kognitiv eller psykisk funktionsnedsættelse.

Stk. 2 En person kan fritages for pligten til at booke jobsamtaler, hvis afholdelsen af jobsamtalen er betinget af særlige lokaliteter eller deltagelse af en tolk, medmindre personen ikke ønsker at blive fritaget.

Indkaldelse til jobsamtaler
§ 46

Jobcenteret indkalder personer omfattet af § 1 til jobsamtale, hvis de ikke selv skal booke jobsamtaler, fordi de ikke er omfattet af pligt til selvbooking, eller hvis de er frataget retten til selvbooking efter § 35 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, eller hvis de er fritaget fra selvbooking efter § 45. Indkaldelsen skal ske skriftligt og personligt. I de første 3 måneder, hvor arbejdsløshedskassen varetager kontaktforløbet, jf. § 27, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, indkalder arbejdsløshedskassen tilsvarende personer omfattet af § 1, nr. 1, bortset fra personer omfattet af § 27, stk. 3, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, til jobsamtale, jf. 1. og 2. pkt.

Stk. 2 For en person, der er omfattet af § 1, nr. 2-5 og 7-9, skal jobcenterets indkaldelse til en jobsamtale ske under hensyn til, at personen kan møde til samtalen. Under hensyn til rådighedsreglerne, jf. stk. 3, skal indkaldelsen til samtalen være i overensstemmelse med

  • 1) oplysninger om børnepasningsproblemer,

  • 2) oplysninger om helbredsmæssig problemer m.v. i forhold til deltagelse i samtalen, og

  • 3) andre rimelige grunde.

Stk. 3 Rådighedsreglerne fremgår af bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager overgangsydelse eller uddannelseshjælp som uddannelsesparate, herunder åbenlyst uddannelsesparate, eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller kontanthjælp som jobparate og af bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp som aktivitetsparate.

Intensiveret indsats for dagpengemodtagere sidst i dagpengeperioden - personlig jobformidler
§ 47

Jobcenteret skal give en intensiveret indsats til en person, der er omfattet af § 1, nr. 1, senest når personen har været ledig i sammenlagt 16 måneder, jf. § 32, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Stk. 2 Jobcenteret kan som led i den intensiverede indsats tilbyde personen en personlig jobformidler, som hjælper personen i alle led af jobsøgningen.

Stk. 3 Jobformidleren kan i samarbejde med personen aktivt opsøge relevante virksomheder med henblik på at finde konkret beskæftigelse, som personen kan varetage, herunder vikariater, voksenlærlingepladser og løntilskudsjob. Jobformidleren kan endvidere hjælpe personen med kompetenceafklaring, at udvide sin jobsøgning, at søge uopfordret, at etablere netværk og at træne jobsamtaler m.v.

Læse-, skrive- og regnetest
§ 48

Personer omfattet af § 1, nr. 1-8, personer omfattet af § 1, nr. 9, som modtager ledighedsydelse, og personer omfattet af § 1, nr. 10 og 13, har ret til en læse-, skrive- og regnetest, medmindre jobcenteret vurderer, at der åbenlyst ikke er behov herfor, jf. dog stk. 2. Jobcenteret skal aftale med personen, hvornår og hvor testen skal foretages.

Stk. 2 Personer, der er omfattet af § 1, nr. 1, som ikke har en ungdomsuddannelse, og som er i målgruppen for et uddannelsespålæg, skal læse-, skrive- og regnetestes senest efter 1 måneds sammenlagt ledighed. Personer omfattet af § 1, nr. 4 og 5, som ikke har en ungdomsuddannelse, skal læse-, skrive- og regnetestes senest efter en sammenhængende periode på 1 måned fra første henvendelse til kommunen om hjælp.

Stk. 3 Testen efter stk. 1 og 2 skal være den obligatoriske test, som Børne- og Undervisningsministeriet udarbejder, jf. bekendtgørelse om undervisning m.v. inden for forberedende voksenundervisning. Testen skal afklare, om personen har behov for læse-, skrive-, regne- og ordblindekursus for at forbedre sine muligheder for at tage en ordinær uddannelse eller arbejde.

Oplysningspligt ved sygdom og ferie m.v.
§ 49

Personer omfattet af § 1, nr. 1-5, 7, 8, og personer omfattet af § 1, nr. 9, som modtager ledighedsydelse, har pligt til straks at give jobcenteret besked, hvis de ikke står til rådighed for henvist job, deltagelse i tilbud eller samtale på grund af arbejde, sygdom, deltagelse i kurser eller af anden grund. Personer omfattet af § 1, nr. 1, kan i stedet give arbejdsløshedskassen besked i de første 3 måneder, hvis de ikke står til rådighed for henvist job eller samtale på grund af arbejde, sygdom, deltagelse i kurser eller af anden grund. Efter de første 3 måneder kan personer omfattet af § 1, nr. 1, i stedet give arbejdsløshedskassen besked om sygdom til deres arbejdsløshedskasse.

Stk. 2 Personer omfattet af § 1, nr. 1, har pligt til straks at give arbejdsløshedskassen eller jobcenteret besked, hvis de ikke har pasningsmulighed uden for institutionens åbningstid for børn eller andre familiemedlemmer af husstanden, der kræver pleje.

Stk. 3 Personer omfattet af § 1, nr. 1-5, nr. 7 og 8, som har optjent ret til betalt ferie efter ferieloven eller ferie med feriedagpenge, har ret til at holde ferien, når jobcenteret modtager meddelelse herom senest 2 uger før, ferien skal holdes, og der ikke allerede i ferieperioden er fastsat møder, henvist til job eller afgivet tilbud m.v., som personen har pligt til at deltage i. Er der mindre end 2 uger til ferien, kan jobcenteret godkende ferien, hvis afholdelsen ikke modvirker beskæftigelsesindsatsen for personen. En person kan holde optjent ferie på enkelte dage, når jobcenteret modtager meddelelse herom, og der de pågældende dage ikke er fastsat møder, afgivet tilbud m.v. eller henvist til job, som personen har pligt til at deltage i. For personer omfattet af § 1, nr. 1, gælder 1.-3. pkt. tilsvarende i de første 3 måneder, hvor arbejdsløshedskassen varetager kontaktforløbet, jf. § 27, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, når arbejdsløshedskassen modtager meddelelse herom.

Stk. 4 Personer, der deltager i tilbud om ansættelse med løntilskud, skal også give meddelelse om sygdom og ferie til arbejdsgiveren.

Stk. 5 Personer, der er visiteret til et fleksjob, og som modtager ledighedsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp, eller overgangsydelse uden for introduktionsprogrammet har pligt til straks at give jobcenteret besked om sygdom, hvis sygdommen forhindrer personen i at påbegynde et fleksjob eller deltage i tilbud.

Oplysningspligt ved deltagelse i jobrettet uddannelse
§ 50

Personer, der er omfattet af § 1, nr. 1, som deltager i jobrettet uddannelse efter kapitel 9 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, skal give jobcenteret besked om deltagelsen i uddannelsen. Oplysningen bør gives så tidligt som muligt og senest den dag, hvor uddannelsen starter.