Bekendtgørelse om finansielle rapporter for danske UCITS Kapitel 4

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1631 af 22. december 2022

Kapitel 4 Noteoplysninger
Generelt
§ 34

Ud over de oplysninger, som kræves i dette kapitel, skal der gives de yderligere supplerende oplysninger, som er nødvendige for at give et retvisende billede.

§ 35

Noteoplysninger skal så vidt muligt præsenteres i en systematisk rækkefølge. Oplysninger, der er knyttet til regnskabsposter, gives i form af en note til den pågældende regnskabspost. Medmindre andet fremgår af de enkelte bestemmelser i denne bekendtgørelse, er det de regnskabsmæssige værdier, som skal forklares.

Stk. 2 De oplysninger, der skal gives i medfør af dette kapitel, skal være indeholdt i en særskilt del af årsrapporten for hver enkelt afdeling, som er tydeligt afgrænset og betegnet som »noter«, jf. dog §§ 36-38. Hvis et oplysningskrav er efterlevet ved, at der under noter er en henvisning til, at oplysningerne er givet i ledelsesberetningen eller i andre dele af årsrapporten, der ikke indgår i årsregnskabet, skal henvisningen være præcis og afgrænse de pågældende oplysninger i forhold til andre oplysninger, der ikke er omfattet at oplysningskrav efter dette kapitel. De krævede oplysninger omfattes også i sådanne tilfælde af revision, jf. § 92 i lov om investeringsforeninger m.v.

Anvendt regnskabspraksis
§ 36

Der skal i et særskilt afsnit i årsregnskabet redegøres for alle væsentlige indregningsmetoder og målegrundlag, der er anvendt på posterne i balance, resultatopgørelse og noter.

Stk. 2 For finansielle instrumenter skal der gives oplysninger om den regnskabspraksis, der er anvendt med hensyn til indregningskriterier og målegrundlag.

Stk. 3 Er beløbet i en regnskabspost i årsregnskabet fremkommet ved en fordelingsberegning, skal der gives oplysning om beregningsmetoden.

Stk. 4 Ved ændringer i regnskabspraksis skal oplyses om:

  • 1) årsagen til ændringen,

  • 2) den foretagne ændring i regnskabspraksis, herunder arten af ændringen, og

  • 3) den beløbsmæssige effekt af ændringen i regnskabspraksis for poster i balance og resultatopgørelse for indeværende, tidligere og fremtidige regnskabsår, hvis det er muligt.

Stk. 5 Ved ændringer i regnskabsmæssige skøn, der har en effekt i indeværende eller fremtidige regnskabsår, skal afdelingen oplyse arten og beløbet af den foretagne ændring, der har en effekt i indeværende eller fremtidige regnskabsår. Hvis det ikke er muligt at estimere den beløbsmæssige effekt, skal afdelingen oplyse dette.

Stk. 6 Ved regnskabsmæssige fejl skal arten af disse oplyses samt den beløbsmæssige virkning på og korrektion af poster i balance og resultatopgørelse.

§ 37

Når der er foretaget tilpasning af sammenligningstal, jf. § 6, stk. 1, skal følgende oplyses i noterne:

  • 1) Arten af tilpasningen.

  • 2) Beløbet for hver post, som er tilpasset.

  • 3) Årsagen til tilpasningen.

Stk. 2 Manglende tilpasning af sammenligningstal, jf. § 6, stk. 1, skal anføres og begrundes.

§ 38

Ved fravigelser i henhold til § 87, stk. 3, i lov om investeringsforeninger m.v. finder kravet om noteoplysning i § 85, stk. 3, 2. pkt., i lov om investeringsforeninger m.v. anvendelse.

Femårsoplysninger
§ 39

Der skal gives femårsoversigter for hver enkelt afdeling med hoved- og nøgletal i overensstemmelse med bilag 4. For afdelinger med andelsklasser vises for afdelingen kun relevante hoved- og nøgletal. For den enkelte andelsklasse vises hoved- og nøgletal i overensstemmelse med bilag 4 medmindre tallet er vist for afdelingen.

Stk. 2 Hvis tallene i femårsoversigten ikke er sammenlignelige, skal der så vidt muligt foretages en tilpasning af tallene. Manglende sammenlignelighed eller foretaget tilpasning skal angives og behørigt begrundes.

Stk. 3 For afdelinger, hvis regnskabsaflæggelse ikke omfatter 12 måneder, anføres, at årets nettoresultat, årets afkast i procent og omkostningsprocent er opgjort og beregnet for en kortere eller længere periode end 12 måneder.

Stk. 4 Femårsoversigten eller dele heraf kan efter tilladelse fra Finanstilsynet udelades eller dække en kortere periode, hvis der i særlige tilfælde ikke vil kunne udarbejdes sammenlignelige beløb.

Materielle anlægsaktiver
§ 40

For materielle anlægsaktiver, herunder grunde og bygninger, finder oplysningskravene for materielle anlægsaktiver i bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. tilsvarende anvendelse med de nødvendige tilpasninger.

Finansielle instrumenter
§ 41

Børsnoterede finansielle instrumenter specificeres i noterne med angivelse af navn, offentliggjort kurs, valutakurs og kursværdi for hver enkelt fondskode.

Stk. 2 Specifikationen i henhold til stk. 1 kan undlades, hvis der i stedet gives oplysning om, hvor offentligheden på forespørgsel eller på anden måde har adgang til at få denne specifikation.

Stk. 3 Der skal oplyses om de finansielle instrumenters procentvise fordeling på:

  • 1) børsnoterede finansielle instrumenter,

  • 2) finansielle instrumenter noteret på et andet reguleret marked,

  • 3) nyemitterede finansielle instrumenter, der planlægges noteret på en fondsbørs eller et andet reguleret marked og

  • 4) øvrige finansielle instrumenter.

Stk. 4 Der skal oplyses om de i stk. 3 angivne kategoriers procentvise fordeling efter de mest hensigtsmæssige kriterier under hensyn til afdelingens investeringspolitik, efter økonomiske, geografiske, valutabestemte eller andre kriterier.

Stk. 5 De i stk. 1-3 nævnte oplysninger skal tillige gives for det foregående regnskabsår.

Stk. 6 Afdelingens besiddelse af finansielle instrumenter udstedt af et selskab, som er depotselskab for den danske UCITS, eller som den danske UCITS har indgået væsentlige aftaler med, eller dermed koncernforbundne selskaber, skal oplyses. Oplysningskravet i 1. pkt. omfatter ikke realkreditobligationer udstedt af et realkreditinstitut, der er koncernforbundet med depotselskabet eller et andet selskab, som den danske UCITS har indgået væsentlige aftaler med.

Stk. 7 Har et selskab, der er depotselskab for den danske UCITS, eller som den danske UCITS har indgået væsentlige aftaler med, eller dermed koncernforbundne selskaber i løbet af regnskabsåret udstedt en emissionsgaranti for et finansielt instrument, som den danske UCITS har købt i tegningsperioden, skal der oplyses herom.

§ 42

Navn og hjemsted for virksomheder og afdelinger, hvis kapitalandele ikke er genstand for offentlig kursnotering, og hvori den danske UCITS besidder mere end 5 pct. af selskabskapitalen eller stemmerettighederne, skal oplyses. For hver virksomhed skal angives, hvor stor en andel der ejes, og størrelsen af virksomhedens egenkapital ifølge det senest foreliggende regnskab.

§ 43

Medmindre beløbene i nedenstående poster er uden væsentlig betydning, skal der i noterne gives supplerende oplysninger om:

  • 1) Unoterede obligationer, unoterede kapitalandele og andre ejerandele.

  • 2) Investeringsbeviser i andre danske og udenlandske UCITS.

  • 3) Pantebreve.

  • 4) Andre tilgodehavender.

  • 5) Øvrige aktiver.

  • 6) Skyldige omkostninger.

  • 7) Lån.

  • 8) Gæld til depotselskabet.

Eventualaktiver
§ 44

Medmindre det er meget usandsynligt, at økonomiske fordele vil tilgå afdelingen, skal afdelingen give en kort beskrivelse af arten af eventualaktiver på balancedagen og et skøn over deres økonomiske virkning, hvis det er praktisk muligt.

Leje- og leasingforpligtelser
§ 45

Har den danske UCITS indgået leje- eller leasingkontrakter af væsentlig betydning for driften, skal forpligtelserne i henhold til kontrakterne særskilt angives.

Eventualforpligtelser
§ 46

Medmindre det er meget usandsynligt, at der vil ske et træk på afdelingens økonomiske ressourcer, skal afdelingen for hver kategori af eventualforpligtelser give en kort beskrivelse af arten af eventualforpligtelserne, herunder solidariske hæftelser. Afdelingen skal opgive værdien for hver kategori af eventualforpligtelser og for eventualforpligtelser samlet.

Udlodning
§ 47

I årsregnskaber for udloddende afdelinger angives det beløb, der er til rådighed for udlodning i en note, herunder den del der overføres til udlodning i efterfølgende regnskabsår. Er en afdeling opdelt i andelsklasser, angives oplysningerne alene for andelsklasserne.

Resultatopgørelsen
§ 48

Resultatpost 1 »Renter og udbytter« specificeres i en note fordelt på de aktiver og passiver, de vedrører.

§ 49

Resultatpost 4 »Administrationsomkostninger« specificeres som minimum for hver enkelt afdeling i en note efter omkostninger til:

  • 1) Administration.

  • 2) Investeringsforvaltning.

  • 3) Distribution, markedsføring og formidling.

Stk. 2 Er en afdeling opdelt i andelsklasser, vises andelen af de omkostninger i stk. 1, som er specifikke for den/de relevante andelsklasser.

Stk. 3 Under stk. 1, nr. 1, føres omkostninger, der knytter sig til den løbende drift af afdelingen/andelsklassen. Omkostningerne kan eksempelvis omfatte honorar til bestyrelse og revisor, bogføring, daglig beregning af indre værdi, IT og gebyrer til depotselskab for depotservice.

Stk. 4 Under stk. 1, nr. 2, føres omkostninger til investeringsforvaltning (også kaldet rådgivningshonorar), der dækker over betaling for forvaltning af afdelingens/andelsklassens portefølje af aktiver og eventuelle resultatafhængige gebyrer.

Stk. 5 Under stk. 1, nr. 3, føres omkostninger forbundet med de tredjepartsbetalinger (gebyrer eller provisioner), der dækker omkostninger til distribution, markedsføring og formidling afholdt af den pågældende UCITS. Har omkostningerne helt eller delvist været afholdt af en part, som den pågældende UCITS har delegeret beføjelser til, herunder et investeringsforvaltningsselskab, skal beløbet oplyses i tilknytning til noten.

§ 50

Afdelingens samlede handelsomkostninger specificeres i den del, der indgår i resultatopgørelsen, og den del, der er dækket af emissionstillæg og indløsningstillæg.

§ 51

Den danske UCITS skal oplyse om det samlede honorar for det forløbne regnskabsår til den revisionsvirksomhed, der udfører den lovpligtige revision, samt til revisionsvirksomhedens dattervirksomheder. Endvidere skal oplyses hvor stor en del af dette honorar, der angår andre ydelser end revision.

§ 52

Resultatpost 6 »Skat« specificeres i en note på årets skat, efterregulering af tidligere års skat, regulering af udskudt skat og ikke refunderbar skat på renter og udbytter.

§ 53

Afdelinger, der er underlagt skattepligt, skal i regnskabet give oplysning om de væsentligste skatteomkostnings- henholdsvis skatteindtægtselementer.

Stk. 2 Der skal gives en redegørelse for forholdet mellem skatteomkostning henholdsvis indtægt og regnskabsmæssigt resultat på en eller begge af følgende måder:

  • 1) En talmæssig afstemning af skatteomkostning henholdsvis skatteindtægt og regnskabsmæssigt resultat ganget med den gældende skattesats, der viser det grundlag, hvorpå den gældende skattesats er opgjort.

  • 2) En talmæssig afstemning af den gennemsnitlige effektive skattesats og den gældende skattesats, der viser det grundlag, hvorpå den gældende skattesats er opgjort.

Stk. 3 Afdelingen skal for hver type af midlertidig forskel og hver type af uudnyttet skattemæssige underskud og uudnyttet skattemæssigt fradrag oplyse:

  • 1) beløbet for de udskudte skatteaktiver og skatteforpligtelser, der er indregnet i balancen for hvert præsenteret regnskabsår, og

  • 2) beløbet for den udskudte skatteindtægt eller skatteomkostning, der er indregnet i resultatopgørelsen, hvis dette ikke fremgår tydeligt af ændringerne i de beløb, der er indregnet i balancen.

Nærtstående parter
§ 54

Hvis den danske UCITS har ansat personale, skal der gives oplysning om det gennemsnitlige antal heltidsbeskæftigede i regnskabsåret. Personaleudgifterne skal oplyses og specificeres på henholdsvis løn, pension og andre udgifter til social sikring og afgifter beregnet på grundlag af personaleantallet eller lønsummen.

Stk. 2 Den danske UCITS skal angive det samlede vederlag m.v. for regnskabsåret til nuværende og forhenværende medlemmer af ledelsen for deres funktion på hvert ledelsesorgan. Desuden skal den danske UCITS angive de samlede forpligtelser til at yde pension til de nævnte. Er der fastsat særlige incitamentsprogrammer for medlemmer af ledelsen, skal det oplyses, hvilken kategori af ledelsesmedlemmer programmet gælder for, hvilke ydelser programmet omfatter, og hvad der er nødvendigt for at kunne vurdere værdien heraf.

Stk. 3 Hvis efterlevelse af kravet om oplysning af vederlag under stk. 2, indebærer, at der gives oplysninger om enkeltpersoners individuelle løn i den offentliggjorte årsrapport, skal disse oplysninger erstattes med en henvisning til, hvor disse oplysninger kan findes. Oplysningerne, der henvises til, skal være offentligt tilgængelige i mindst 10 år fra tidspunktet for den seneste årsrapports offentliggørelse.

Stk. 4 Oplysninger og specifikationer i henhold til stk. 1-3 kan gives samlet for den danske UCITS med klar og tydelig angivelse af, at oplysningen gælder for den danske UCITS.

§ 55

Danske UCITS, der ikke har delegeret den daglige ledelse til et investeringsforvaltningsselskab eller et administrationsselskab, skal oplyse følgende:

§ 56

Der skal oplyses om karakteren, omfanget samt den anvendte prisfastsættelsesmetode i forbindelse med transaktioner og aftaler af større betydning mellem afdelingen og de afdelinger/foreninger/virksomheder, som er direkte eller indirekte forbundne med afdelingen.

Investorernes formue
§ 57

Ændringen i investorernes formue og i cirkulerende andele fra primo til ultimo året specificeres i en note med angivelse af emissioner i året, indløsninger i året, emissionstillæg og indløsningsfradrag samt overførsel af periodens resultat. For udloddende afdelinger skal specifikationen tillige omfatte udlodning, der er udbetalt i året, og foreslået udlodning for året. For afdelinger med andelsklasser kan specifikationen alene angives på klasseniveau.

Oplysninger om risiko m.v.
§ 58

Hvis den danske UCITS anvender en VaR-metode til opgørelse af risikoen, skal årsrapporten indeholde oplysninger om den anvendte metode (relativ eller absolut VaR).

Stk. 2 Anvender den danske UCITS den relative VaR-metode skal informationen om referenceporteføljen oplyses i prospektet.

Stk. 3 Gearing beregnes som summen af de afledte finansielle instrumenters nominelle værdi.

Stk. 4 Den danske UCITS skal i årsrapporten offentliggøre den danske UCITS’ VaR-mål. Informationen i årsrapporten vedrørende VaR-målet skal som minimum omfatte den laveste, højeste og den gennemsnitlige udnyttelse af VaR-grænsen i den danske UCITS regnskabsår. Typen af model (Monte-Carlo, historisk simulation, varians-kovarians m.v.) og inputs i modellen, konfidensniveau, ihændehaverperiode samt observationsperiode skal oplyses i årsrapporten.

Stk. 5 Danske UCITS, der anvender VaR-modeller skal i årsrapporten oplyse niveauet af gearing, der har været anvendt i regnskabsåret.

§ 59

Årsrapporten og halvårsrapporten for en indeks-UCITS, jf. § 149 i lov om investeringsforeninger m.v., skal angive størrelsen af "tracking error" i slutningen af den undersøgte periode. Årsrapporten skal desuden redegøre for alle former for afvigelser mellem den forventede og realiserede "tracking error" for den relevante periode. Årsrapporten skal ligeledes offentliggøre og redegøre for den årlige "tracking difference" mellem en indeks-UCITS’ resultat og det fulgte indeks’ resultat.

Stk. 2 Stk. 1, 1. og 2. pkt., finder kun anvendelse på indeks-UCITS, der har mindst tre års historik. En indeks-UCITS med mindre end tre års historik skal i stedet anføre, at ”tracking error” ikke er oplyst, fordi den danske UCITS har mindre end tre års historik.

§ 60

Årsrapporten skal indeholde nærmere oplysninger om følgende:

  • 1) Den eksponering, der er opnået gennem teknikker til effektiv forvaltning af porteføljen.

  • 2) Identiteten af modparten eller modparterne i disse teknikker til effektiv porteføljeforvaltning.

  • 3) Arten og størrelsen af sikkerhedsstillelse, som den danske UCITS har modtaget med det formål at nedbringe modpartsrisikoen.

  • 4) Indtægter, der er opnået som følge af teknikker til effektiv forvaltning af porteføljen for hele rapporteringsperioden sammen med de påløbne direkte og indirekte driftsomkostninger og gebyrer.

§ 61

Årsrapporten skal indeholde nærmere oplysninger om følgende:

  • 1) Den underliggende eksponering ved finansielle afledte instrumenter.

  • 2) Identiteten af modparten eller modparterne i disse transaktioner med finansielle afledte instrumenter.

  • 3) Hvilken type af og størrelsen af sikkerhedsstillelse, som en UCITS har modtaget til nedbringelse af modpartseksponeringen.