Bekendtgørelse om god skik for boligkredit Kapitel 5

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1514 af 06. december 2023

Kapitel 5 Vejledning og rådgivning
Vejledning
§ 17

En boligkreditgiver eller boligkreditformidler skal give låntageren vejledning om den foreslåede boligkreditaftale samt om eventuelle accessoriske tjenesteydelser, sådan at låntageren kan vurdere, om det foreslåede produkt passer til dennes behov og finansielle situation.

Stk. 2 En boligkreditgiver eller boligkreditformidler skal, hvis låntageren kan få råderet over udstedte realkreditobligationer og selv forestå salget heraf, oplyse låntageren herom, og vejlede om risici forbundet hermed.

Stk. 3 Vejledningen i stk. 1 skal blandt andet indeholde:

  • 1) Oplysningerne, som følger af kreditaftalelovens § 7 a, for så vidt angår boligkreditgivere, og oplysningerne, som følger af kreditaftalelovens § 7 a og denne bekendtgørelses § 12, for så vidt angår boligkreditformidlere.

  • 2) De væsentlige karakteristika ved det foreslåede produkt.

  • 3) De specifikke konsekvenser, som det foreslåede produkt kan have for låntageren, herunder betydningen af låntagerens betalingsmisligholdelse.

  • 4) Oplysning om hvorvidt hver komponent kan afvikles separat og konsekvenserne herved for låntageren, hvis accessoriske tjenesteydelser indgår i en pakke med kreditaftalen.

Rådgivning
§ 18

En boligkreditgiver eller boligkreditformidler skal inden indgåelse af en boligkreditaftale udtrykkeligt meddele låntageren, hvorvidt der ydes eller kan ydes rådgivning til låntageren.

Stk. 2 En boligkreditgiver eller boligkreditformidler skal inden ydelsen af rådgivning eller i givet fald inden indgåelsen af en aftale om ydelse af rådgivning på varigt medium give låntageren følgende oplysninger:

  • 1) hvorvidt rådgivningen udelukkende ydes på grundlag af eget produktudvalg i overensstemmelse med stk. 4, nr. 2, eller på grundlag af andre produkter på markedet i overensstemmelse med stk. 5, så låntageren kan forstå grundlaget for anbefalingen, og

  • 2) størrelsen på det gebyr, låntageren eventuelt skal betale for rådgivningen eller, hvis beløbet ikke kan fastlægges på meddelelsestidspunktet, den anvendte metode til beregningen heraf.

Stk. 3 Oplysningerne i stk. 2 kan gives til låntageren i form af yderligere oplysninger forud for aftaleindgåelsen.

Stk. 4 En boligkreditgiver eller boligkreditformidler, der yder rådgivning, skal:

  • 1) Indhente de nødvendige oplysninger om låntagerens personlige og finansielle forhold samt låntagerens eventuelle specifikke krav og målsætninger, som låntageren har fremsat, for således at kunne anbefale egnede boligkreditaftaler. Sådanne overvejelser baseres på oplysninger, der er aktuelle på det pågældende tidspunkt, og tager højde for rimelige antagelser med hensyn til risici for låntagerens situation i den foreslåede boligkreditaftales løbetid.

  • 2) Tage et tilstrækkeligt stort antal boligkreditaftaler i deres produktudvalg i betragtning og anbefale den eller de bedst egnede kreditaftaler blandt deres produktudvalg i forhold til låntagernes behov, finansielle situation og personlige forhold.

Stk. 5 En ikke-bunden boligkreditformidler skal tage et tilstrækkeligt stort antal boligkreditaftaler på markedet i betragtning og anbefale den eller de egnede boligkreditaftaler på markedet i forhold til låntagernes behov, finansielle situation og personlige forhold.

Stk. 6 En boligkreditgiver eller boligkreditformidler skal handle i låntagerens interesse ved at:

  • 1) holde sig underrettet om låntagerens behov og forhold,

  • 2) anbefale egnede boligkreditaftaler i overensstemmelse med stk. 4-5, og

  • 3) forsyne låntageren med en kopi af den fremsatte anbefaling på papir eller andet varigt medium.