Bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge Kapitel 1

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1280 af 07. november 2023

Kapitel 1 Område og begreber
§ 1

Denne bekendtgørelse fastsætter de krav til beskæftigelse, som et medlem skal opfylde for at få ret til dagpenge, jf. lovens §§ 53 og 54.

Stk. 2 Administrationen af denne bekendtgørelse sker på grundlag af relevante oplysninger i indkomstregisteret og andre offentlige registre, jf. lovens § 90 b. Oplysningerne i de offentlige registre skal lægges til grund ved administrationen, hvis indberetningen af oplysningerne til registrene er sket i overensstemmelse med den lovgivning, som regulerer de relevante registre. Hvis det ikke er muligt at indhente relevante oplysninger i offentlige registre, eller der mangler oplysninger i registeret, eller oplysningerne er fejlbehæftede, eller oplysningerne ikke er indberettet i overensstemmelse med den lovgivning, som regulerer de relevante registre eller lignende, kan der dog lægges andre oplysninger til grund for opgørelsen af indkomst- og beskæftigelseskravet.

§ 2

I denne bekendtgørelse forstås ved:

  • 1) Indkomstkravet: Er det krav til omfanget af indkomst, der skal være opfyldt for at få ret til dagpenge, jf. lovens § 53, stk. 2.

  • 2) Indkomstloftet: Det højeste beløb, et medlem kan medregne til indkomstkravet pr. måned.

  • 3) Beskæftigelseskravet: Er det krav til antallet af løntimer, der skal være opfyldt for at genoptjene retten til dagpenge, jf. lovens § 53, stk. 8.

  • 4) Optjeningsperioden: Er de kalendermåneder, inden for hvilke indkomst- og beskæftigelseskravet skal være opfyldt.

  • 5) Indberetningstidspunktet: Er det tidspunkt, hvor arbejdsgiveren indberetter oplysning til indkomstregisteret efter § 4 i lov om et indkomstregister.

  • 6) Indberetningsperiode: Den periode indberetningen efter lov om et indkomstregister vedrører, jf. § 4 i lov om et indkomstregister.

  • 7) Årsopgørelse: Den skattemæssige opgørelse af indkomst og fradrag i et indkomstår.

  • 8) Indkomstår: Det kalenderår, der går forud for årsopgørelsen. Selvstændige kan dog anvende et andet indkomstår end kalenderåret. I disse tilfælde forstås der ved indkomstår det år, som den skattemæssige opgørelse af indkomst og fradrag vedrører, det vil sige virksomhedens regnskabsår.

  • 9) Ret til dagpenge på baggrund af en uddannelse: Medlemmet har opnået ret til og får udbetalt dagpenge på grundlag af gennemført uddannelse efter lovens § 54.

  • 10) Sprogkravet: Det krav om bestået Prøve i Dansk 2 eller lignende, eller gennemført 6. klassetrin i dansk folkeskole, som skal være opfyldt for at få udbetalt dagpenge på grundlag af en gennemført uddannelse efter lovens § 54, jf. lovens § 54, stk. 2.

  • 11) Tilknytningskravet: Det beskæftigelseskrav, som et medlem skal opfylde for at få udbetalt dagpenge på grundlag af en gennemført uddannelse efter lovens § 54, hvis medlemmet ikke opfylder sprogkravet, jf. lovens § 54, stk. 3.

§ 3

Indkomst- og beskæftigelseskravet kan opfyldes på baggrund af følgende:

  • 1) A-indkomst og løntimer indberettet til indkomstregisteret efter § 3 i lov om et indkomstregister, jf. dog nr. 3 og stk. 2.

  • 2) B-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og som ikke indgår i en virksomheds overskud eller underskud.

  • 3) En virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster, herunder A-indkomst udbetalt til ejeren af et selskab, hvor ejeren har afgørende indflydelse, som fremgår af årsopgørelsen, samt den selvstændiges ejerandel af overskud i et selskab, hvor personen har afgørende indflydelse, som fremgår af selskabets årsopgørelse.

  • 4) Perioder, hvor et medlem har gennemført en uddannelse, jf. lovens § 54.

Stk. 2 Beskæftigelse, hvor der ydes offentligt tilskud til lønnen efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller efter lov om seniorjob, kan ikke medregnes ved opgørelsen af indkomst- og beskæftigelseskravet. Indkomst, der er opnået ved udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste efter § 87 i barnets lov eller plejevederlag efter § 120 i lov om social service eller § 90, nr. 11, i barnets lov, kan ikke medregnes til indkomstkravet.

Stk. 3 Indkomst og løntimer, der er opnået ved lønarbejde, kan kun medregnes til indkomst- og beskæftigelseskravet, hvis beskæftigelsen er udført i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster, eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Stk. 4 Ved »løntimer« forstås de timer, for hvilke en arbejdsgiver har udbetalt løn, eller som dækkes af en udbetalt løn, jf. § 3 i lov om et indkomstregister. Der skal være tale om løn for et personligt arbejde i et tjenesteforhold, hvor lønnen er arbejdsmarkedsbidragspligtig A-indkomst for den ansatte. Ved fuld tid forstås altid 160,33 timer pr. måned (37 timer pr. uge).

Stk. 5 Ved »ukontrollabel arbejdstid« forstås et medlems arbejdstid, hvis der ikke skal foreligge løntimer, jf. stk. 4, eller vederlaget ydes som B-indkomst.

Stk. 6 Der kan kun medregnes indkomst og løntimer, der ligger i en medlemsperiode. Indkomst og løntimer, som ligger delvist inden for en medlemsperiode, kan medregnes forholdsmæssigt i forhold til antallet af kalenderdage i medlemsperioden.