Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport Kapitel 7

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 322 af 20. marts 2020,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 650 af 19. maj 2020, bekendtgørelse nr. 952 af 19. maj 2021 og bekendtgørelse nr. 929 af 21. juni 2022

Kapitel 7 Uddannelsescentre
Ansøgning og godkendelse
§ 41

Uddannelsesaktivitet i forbindelse med de grundlæggende kvalifikationsuddannelser og efteruddannelse, jf. § 16, § 17 og § 22, kan alene drives med godkendelse fra Færdselsstyrelsen.

Stk. 2 Godkendelse efter stk. 1 meddeles efter skriftlig ansøgning til et uddannelsescenter, som med hensyn til sine økonomiske forhold og omstændighederne i øvrigt vurderes at have de nødvendige forudsætninger for at drive uddannelsesvirksomhed på en sådan måde, at kravene til uddannelse opfyldes.

Stk. 3 Den aktivitet, som et uddannelsescenter er godkendt til at drive, fremgår af godkendelsen.

Stk. 4 Der kan knyttes vilkår til godkendelsen.

§ 42

En ansøgning om godkendelse efter § 41 indsendes til Færdselsstyrelsen på et særligt skema og skal indeholde

  • 1) et passende kvalifikations- og uddannelsesprogram med angivelse af, hvilke kurser der udbydes, en undervisningsplan for hver af disse kurser og oplysning om, hvilke undervisningsmetoder der vil blive anvendt,

  • 2) oplysninger om undervisernes kvalifikationer og kompetenceområder,

  • 3) oplysninger om undervisningslokaler, undervisningsmaterialer, udstyr til praktikdelen og køretøjspark og

  • 4) oplysninger om betingelser for deltagelse i undervisningen, herunder deltagerantal.

Stk. 2 Uddannelsescentre, der af Undervisningsministeriet er godkendt efter lov om erhvervsuddannelser og lov om arbejdsmarkedsuddannelser til udbud af henholdsvis erhvervsuddannelser og arbejdsmarkedsuddannelser, anvender et særligt ansøgningsskema.

§ 43

Uddannelsescentre, der er omfattet af § 41, skal oplyse kursister om, at Færdselsstyrelsen har godkendt uddannelsesudbyderen og dennes uddannelsesaktivitet. Uddannelsesudbyderen skal gøre oplysningerne tilgængelige for kursisten eller sikre, at de bliver meddelt denne klart og entydigt og i god tid inden indgåelse af aftale om uddannelsen.

§ 44

Færdselsstyrelsen offentliggør sine frister for behandling af godkendelse af uddannelsescentre og uddannelsesaktivitet.

Stk. 2 Færdselsstyrelsen kan forlænge den i stk. 1 nævnte frist én gang, hvis sagens kompleksitet berettiger det. Færdselsstyrelsen giver ansøger meddelelse om forlængelsen og om varigheden heraf inden udløbet af fristen efter stk. 1. Meddelelsen om forlængelsen skal være begrundet.

§ 45

Færdselsstyrelsen skal hurtigst muligt kvittere for modtagelsen af en ansøgning om godkendelse af uddannelsescentre og uddannelsesaktivitet. Kvitteringen skal indeholde oplysninger om

  • 1) den offentliggjorte frist for behandlingen af den pågældende ansøgning og muligheden for, at fristen kan blive forlænget én gang, jf. § 44, stk. 1 og stk. 2, og

  • 2) de administrative klagemuligheder for den pågældende afgørelse.

Undervisere og udstyr
§ 46

Det af Færdselsstyrelsen godkendte uddannelsescenter har ansvaret for undervisernes kvalifikationer og har ansvaret for, at underviserne gennemfører den nødvendige kvalificering.

Stk. 2 Undervisere i de chaufførspecifikke emner, jf. bilag 1, skal

  • 1) have eller senest 2 år efter ansættelse have opnået pædagogiske kvalifikationer målrettet undervisning af voksne mindst svarende til niveauet på 1. del af Voksenunderviseruddannelsen, jf. dog stk. 3,

  • 2) som minimum have kvalifikationer, som svarer til erhvervsuddannelsesniveauet inden for transportområdet samt herudover mindst 3 års relevant og tidssvarende erhvervserfaring inden for transportområdet,

  • 3) deltage i relevant efteruddannelse i 3 dage minimum hvert andet år blandt emnerne på listen i bilag 1 til denne bekendtgørelse, og

  • 4) løbende vedligeholde erhvervserfaringen inden for transportområdet.

Stk. 3 Undervisere på erhvervsuddannelser og arbejdsmarkedsuddannelser skal opfylde de krav til pædagogiske kvalifikationer, der gælder for undervisere på disse uddannelser.

§ 47

En underviser, der skal forestå undervisningen som instruktør ved køretimer, skal, jf. dog § 19, stk. 2,

  • 1) have pædagogisk erfaring,

  • 2) have relevant og tidssvarende erfaring som faglært chauffør af køretøjskategorien eller tilsvarende erfaring, f.eks. som kørelærer til tunge erhvervskøretøjer, og

  • 3) løbende vedligeholde erhvervserfaringen.

§ 48

En underviser, der skal arbejde som instruktør ved førstehjælp, skal være registreret hos Dansk Førstehjælpsråd.

§ 49

En underviser, der skal arbejde som instruktør i brandbekæmpelse, skal have gennemført et anerkendt instruktørkursus i elementær brandbekæmpelse eller have anden formel brandteknisk baggrund.

§ 50

Øvrige undervisere skal have

  • 1) pædagogisk erfaring og

  • 2) indgående og aktuel faglig viden og kompetencer inden for det område, vedkommende underviser i.

§ 51

Uddannelsescentret har ansvaret for, at det har tilstrækkeligt udstyr til rådighed, som er relevant og nødvendigt for at sikre varetagelse af den uddannelsesvirksomhed, som uddannelsescentret er godkendt til at drive. Udstyret skal være tidssvarende og afspejle normal standard i branchen.

§ 52

Uddannelsescentret kan på dele af uddannelsen anvende IKT-værktøjer som e-læring. Anvendes IKT-værktøjer, skal der sikres en pålidelig brugeridentifikation og passende kontrolforanstaltninger. Fjernundervisning kan anvendes til relevante emner og i et begrænset omfang efter forudgående godkendelse hos Færdselsstyrelsen.

Stk. 2 Undervisning med e-læring på efteruddannelsen må højst vare i 12 timer.

Tilsyn
§ 53

Færdselsstyrelsen fører tilsyn med uddannelsescentre godkendt i henhold til denne bekendtgørelse.

Stk. 2 Efter begæring fra Færdselsstyrelsen skal et godkendt uddannelsescenter give adgang til centret med tilhørende lokaler, udlevere dokumenter, som relaterer sig til den godkendte aktivitet, og bistå ved tilsynet.

§ 54

Et godkendt uddannelsescenter er forpligtet til at underrette Færdselsstyrelsen, hvis der sker ændringer i uddannelsescentrets forhold af betydning for godkendelsen som uddannelsescenter, jf. § 41 og § 42.

Tilbagekaldelse af godkendelse
§ 55

Færdselsstyrelsen kan tilbagekalde en godkendelse udstedt til et uddannelsescenter, hvis

  • 1) uddannelsescentret groft eller gentagne gange har overtrådt vilkårene for godkendelsen,

  • 2) der ikke har været drevet uddannelsesvirksomhed indenfor de seneste 12 måneder, eller

  • 3) uddannelsescentret anmoder herom.