Bekendtgørelse om social pension (førtidspension, seniorpension og folkepension) Kapitel 6

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 379 af 11. april 2023

Kapitel 6 Varmetillæg
§ 19

Varmetillæg efter § 14, stk. 2, i lov om social pension fastsættes efter et beregningsgrundlag, jf. §§ 20-22, for et varmeregnskabsår. Varmetillæg kan udbetales til opvarmningsudgifter, herunder udgifter til opvarmning af vand, i den bolig, som pensionisten opholder sig i.

Stk. 2 For gifte eller samlevende pensionister i samme husstand fastsættes ét varmetillæg.

§ 20

I beregningsgrundlaget indgår udgifter til køb af el, gas, olie og andre brændselsformer. Der kan ikke ydes tillæg til andre udgifter, der vedrører varme i boligen.

Stk. 2 Beregningsgrundlaget for et varmetillæg svarer ved tildelingen til gennemsnittet af den dokumenterede årsudgift til opvarmning i de sidste 3 varmeregnskabsår. Foreligger der ikke oplysninger for de sidste 3 års udgifter til opvarmning, fastsættes beregningsgrundlaget på grundlag af gennemsnittet af de seneste, dokumenterede årlige udgifter til opvarmning eller på grundlag af den forventede, årlige udgift.

Stk. 3 Beregningsgrundlaget, jf. stk. 2, nedsættes med et standardfradrag, hvis boligen opvarmes med samme energiform i form af el eller gas, som også anvendes ved det almindelige husholdningsforbrug. Standardfradraget udgør årligt ved el 4.200 kr. (2023 niveau) for enlige og 5.500 kr. (2023 niveau) for andre. Ved gas udgør fradraget årligt 800 kr. for enlige og 900 kr. (2023 niveau) for andre.

Stk. 4 Petroleumstillæg efter § 14, stk. 3, i lov om social pension fastsættes på grundlag af det gennemsnitlige, dokumenterede forbrug af petroleum de sidste 3 år. Foreligger dette ikke, fastsættes petroleumstillægget efter gennemsnittet af de seneste, årlige dokumenterede forbrug eller efter det forventede forbrug.

Stk. 5 Varmetillæg og petroleumstillæg, der udbetales på grundlag af beregningsgrundlaget efter henholdsvis stk. 2, 2. pkt., og stk. 4, 2. pkt., fastsættes på ny, når der foreligger en ny årlig dokumenteret udgift.

§ 21

Beregningsgrundlaget efter § 20, stk. 2, nedsættes med tillæg efter § 14, stk. 3, i lov om social pension.

Stk. 2 Beregningsgrundlaget nedsættes med den del af opvarmningsudgiften, der skønnes at vedrøre en eventuel logerende.

Stk. 3 For pensionister med kollektiv varmeforsyning opgøres beregningsgrundlaget som varmeregningen med et standardfradrag på 10 pct. for udgifter til drift og vedligeholdelse af opvarmnings- og forsyningsanlæg. Ved kollektiv varmeforsyning forstås, at selve varmeproduktionen (omdannelsen af råstof til varmeenergi, herunder også produktion af elektricitet til elvarme) foregår fra et centralt sted uden for pensionistens bopæl. For de pensionister med kollektiv varmeforsyning efter 2. pkt., der ikke er omfattet af lejelovens § 37, stk. 3, 2. pkt., eller af § 52, stk. 2, 3. pkt., i lov om leje af almene boliger, er beregningsgrundlaget varmeregningen.

Stk. 4 Beregningsgrundlaget kan maksimalt udgøre 25.800 kr. årligt (2023 niveau). Hvis husstanden består af mere end 2 personer over 18 år, forhøjes maksimumbeløbet på 25.800 kr. med 7.700 kr. (2023 niveau) pr. person ud over 2 personer.

Stk. 5 Hvis der i husstanden, udover pensionisten og dennes eventuelle ægtefælle eller samlever, er flere personer over 18 år, deles beregningsgrundlaget forholdsmæssigt mellem disse personer.

§ 22

Ydelse af varmetillæg forudsætter, at beregningsgrundlaget overstiger en egenbetaling på 5.600 kr. (2023 niveau) for enlige pensionister. For gifte eller samlevende pensionister, jf. § 19, stk. 2, udgør egenbetalingen 1 1/2 gange egenbetalingen for enlige.

§ 23

Varmetillægget udgør summen af

  • 1) 3/4 af den del af beregningsgrundlaget, der ligger over egenbetalingen og op til 15.600 kr.,

  • 2) 1/2 af den del af beregningsgrundlaget, der ligger mellem 15.601 kr. og op til 20.800 kr., og

  • 3) 1/4 af den del af beregningsgrundlaget, der ligger mellem 20.801 kr. og op til 25.800 kr. (2023 niveau).

Stk. 2 For pensionister med kollektiv varmeforsyning, der kompenseres for udgifter til drift og vedligeholdelse af opvarmnings- og forsyningsanlæg efter § 10, stk. 5, i boligstøtteloven eller § 4, stk. 12, i lov nr. 419 af 1. juni 1994, opgøres den isolerede virkning heraf. Er dette beløb større end det beløb, som fradraget på 10 pct. i beregningsgrundlaget, jf. § 19, stk. 3, ville have indebåret i varmetillæg, jf. stk. 1, nedsættes varmetillægget med forskellen.

§ 24

Varmetillæg efter § 23 ydes afhængig af den personlige tillægsprocent, der er fastsat for den enkelte pensionist, jf. § 31, stk. 3, i lov om social pension.

Stk. 2 Varmetillæg afrundes til nærmeste kronebeløb, der kan deles med 12.

§ 25

Varmetillæg og petroleumstillæg udbetales månedsvis bagud sammen med de øvrige pensionsydelser, jf. § 33 i lov om social pension.

Stk. 2 Hvis særlige forhold gør sig gældende, kan varmetillæg og petroleumstillæg udbetales på andre tidspunkter.

§ 26

Varmetillæg og petroleumstillæg fastsættes ud fra beregningsgrundlaget, indtil der sker væsentlige ændringer i opvarmningsudgiften, jf. dog stk. 2, eller ændringer i husstandens størrelse, i pensionistens civilstand eller samlivsforhold, ved ændring af opvarmningsform eller ved flytning. Ved væsentlige ændringer i opvarmningsudgiften forstås, at gennemsnittet af de seneste 3 års opvarmningsudgifter afviger med 10 pct. eller mere fra det hidtil anvendte beregningsgrundlag, jf. § 20, stk. 2 og 4.

Stk. 2 Hvis den aktuelle udgift til opvarmning på årsbasis overstiger det hidtil anvendte beregningsgrundlag, jf. § 20, stk. 2 og 4, med 10 pct. eller mere, omregnes varmetillægget, jf. §§ 22-24, for det pågældende år på grundlag af den aktuelle, årlige opvarmningsudgift. Det hidtil anvendte beregningsgrundlag anvendes herefter igen, medmindre der foreligger en ændring som nævnt i stk. 1.

Stk. 3 Ændret beregningsgrundlag for varme- og petroleumstillæg har virkning fra den 1. i måneden efter meddelelse om ændring. Der foretages ikke efterregulering af beregningsgrundlaget, jf. dog stk. 2, 1. pkt. Har pensionisten tilsidesat sin oplysningspligt, jf. § 41 i lov om social pension, eller mod bedre vidende modtaget varme- eller petroleumstillæg, tilbagebetales det beløb, der er modtaget med urette, jf. § 42 i lov om social pension.

Stk. 4 For en pensionist, hvis ægtefælle eller samlever dør, omregnes varmetillægget med virkning fra dagen efter dødsfaldet, jf. dog § 39, stk. 5 i lov om social pension.

Stk. 5 En ændring af fradraget efter § 20, stk. 3, ændrer, uanset om ændringen er væsentlig, jf. stk. 1 og 2, det anvendte beregningsgrundlag.

§ 27

Det beløb, der er nævnt i § 22, reguleres én gang årligt den 1. januar med satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent.

Stk. 2 De beløb, der er nævnt i § 20, stk. 3, § 21, stk. 4, og § 23, stk. 1, reguleres efter prisudviklingen på flydende brændsel og fjernvarme ifølge Danmarks Statistiks Forbrugerprisindeks, der vægtes med henholdsvis 35 pct. og 65 pct. Den årlige regulering opgøres pr. 1. september på grundlag af prisudviklingen gennem de forudgående 12 måneder.

Stk. 3 Beløbene, jf. stk. 1 og 2, afrundes efter regulering til nærmeste kronebeløb, der kan deles med 100.

§ 28

Pensionister, der ved udgangen af 1987 modtog varmetillæg, skal ved fortsat bopæl inden for den kommunegrænse, der var gældende ved udgangen af 1987, have beregnet varmetillæg efter de dagældende regler, hvis varmetillæg efter disse regler giver et højere beløb end efter §§ 19-27.