Bekendtgørelse om toldbehandling Kapitel 2

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om toldbehandling er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1080 af 01. juni 2021

Kapitel 2 Eksport af varer
§ 47

Skatteforvaltningen er udførselskontrollerende myndighed. Andre toldmyndigheder i EU kan i særlige tilfælde være udførselskontrollerende myndighed.

Stk. 2 Ved eksport af varer skal vareafsenderen til den udførselskontrollerende myndighed forud for eksporten afgive en eksportangivelse elektronisk til Skatteforvaltningen i det format, som Skatteforvaltningen fastsætter. Skatteforvaltningen har mulighed for i særlige tilfælde at give tilladelse til en papirbaseret eksportangivelse (EU's administrative enhedsdokument), jf. § 109.

Stk. 3 Varerne frigives til eksport af den udførselskontrollerende myndighed, som efter frigivelsen danner et eksportledsagedokument. Ledsagedokumentet skal følge varerne og præsenteres for toldmyndighederne ved udpassagetoldstedet i EU.

Stk. 4 Eksportangivelse skal afgives i følgende tilfælde:

  • 1) Ved eksport af varer med henblik på eksport til tredjeland.

  • 2) Ved oplæggelse af varer i frizoner med henblik på eksport til tredjeland.

  • 3) Ved oplæggelse af visse landbrugsvarer på toldoplag, herunder varer med præfinansiering eller i forbindelse med fremstilling af visse landbrugsvarer under toldkontrol.

  • 4) Ved eksport af varer med henblik på at indføre varerne til et sted i EU's toldområde, men uden for EU's moms- eller punktafgiftsområde eller uden for begge.

Stk. 5 Såfremt EU-varer henligger i frizoner, uden at der ved oplæggelsen er afgivet en eksportangivelse, skal der, hvis varerne senere skal eksporteres til tredjeland, afgives en eksportangivelse.

Stk. 6 Skatteforvaltningen fastsætter krav til eksportdokumentation efter stk. 4, nr. 2 og 3, og stk. 5.

Stk. 7 Såfremt der gælder særlige eksportbestemmelser som følge af sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige, veterinære, plantepatologiske eller andre grunde, kan eksport først finde sted, når disse bestemmelser er opfyldt.

§ 48

Adgang til Skatteforvaltningens elektroniske eksportsystem sker efter forudgående bevilling fra Skatteforvaltningen .

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan tilbagekalde den i stk. 1 omhandlede bevilling, hvis virksomheden tilsidesætter vilkårene i denne.

§ 49

Skatteforvaltningen kan give bevilling til, at eksportører opfylder eksport- eller reeksportformaliteterne på eget forretningssted eller på andre steder, som Skatteforvaltningen har anvist eller godkendt. Eksport- eller reeksportangivelsen eller reeksportmeddelelsen skal afgives elektronisk, medmindre andet er fastsat i bevillingen.

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan fastsætte nærmere vilkår for bevillingens anvendelse.

Stk. 3 Medmindre andet er fastsat i bevillingen, kan den ikke anvendes ved eksport af:

  • 1) Varer, der er omfattet af bestemmelserne om eksportrestitution eller eksportafgift.

  • 2) Varer, der af sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige, veterinære, plantepatologiske eller andre grunde kun kan udføres mod fremlæggelse af en eksporttilladelse.

Stk. 4 Skatteforvaltningen kan tilbagekalde bevillingen, hvis virksomheden tilsidesætter vilkårene for den.

§ 50

Ved hver enkelt eksport efter § 49 skal den eksportør, som har bevilling efter § 48, anvende et eksportledsagedokument, der skal ledsage varerne til det toldsted, hvor varerne udpasserer af EU’s toldområde.

Stk. 2 Den eksportør, som har bevilling efter § 48, skal forudanmelde eksporten. Forudanmeldelsen skal ske til det sted, som Skatteforvaltningen anviser.

Stk. 3 Eksportledsagedokumentet skal sammen med varerne frembydes for den stedlige toldmyndighed ved varernes udpassage af EU’s toldområde. Denne myndighed attesterer varernes eksport ud af EU.

Stk. 4 Varerne og eksportangivelsen skal ikke frembydes for Skatteforvaltningen, medmindre dette forlanges af myndighederne i forbindelse med varetagelsen af den almindelige udførselskontrol.

Stk. 5 Såfremt eksporten er omfattet af et bevillingsforhold, skal eksportledsagedokumentet indeholde henvisning til den relevante bevilling.

§ 51

En kopi af eksportledsagedokumentet med tilhørende dokumentation skal opbevares i virksomheden sammen med øvrigt regnskabsmateriale.

Stk. 2 Bevilling som eksportør efter § 48 fritager eksportøren for at fremlægge bilag, herunder værdidokumentation, ved hver enkelt udførsel.

Stk. 3 De i stk. 1 og 2 nævnte dokumenter skal opbevares i mindst 5 år og skal på begæring udleveres til Skatteforvaltningen.

§ 52

Eksportangivelsen skal indeholde de oplysninger og koder, der er fastsat i EU- bestemmelser.

Stk. 2 Eksportangivelsen skal indeholde eller være vedlagt sådanne oplysninger og erklæringer, der er nødvendige for Skatteforvaltningens kontrol med udenrigshandelsstatistikken og med de særlige varebestemmelser, der er fastsat for eksport af varer af den pågældende art.

§ 53

Medmindre der for eksport af nedennævnte varer gælder særlige varebestemmelser, er disse undtaget fra det i § 4, stk. 4, fastsatte krav om eksportangivelse:

  • 1) Varer, der forsendes i henhold til Verdenspostkonventionen, og som transiterer det danske toldområde.

  • 2) Varer i transit til steder uden for det danske toldområde eller til frizoner, når de forsendes i overensstemmelse med EU’s ordninger for forsendelse eller mod fremlæggelse af carneter udstedt i henhold til toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter, toldkonventionen vedrørende ATA- eller CPD-carneter for midlertidig import af varer eller et forsendelsesdokument udstedt i henhold til overenskomsten af 19. juni 1951 mellem deltagerne i Den Nordatlantiske Traktat vedrørende status for deres styrker (NATO-tolddeklaration formular 302).

  • 3) Varer, der medføres som håndbagage eller som rejsegods.

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan, når omstændighederne taler derfor, i andre tilfælde end nævnt i stk. 1 fravige kravet om eksportangivelse samt indrømme lettelser i angivelsespligten.

§ 54

Det påhviler vareafsenderen eller den, der på varemodtagerens vegne forestår eksporten, at frembyde varerne for den udførselskontrollerende myndighed samt at foretage det for undersøgelsen og identifikationen af varerne nødvendige arbejde (ud- og indpakning, opvejning, opmåling m.v.). Omkostninger i forbindelse hermed afholdes af vareafsenderen.

Stk. 2 Varerne skal frembydes for den udførselskontrollerende myndighed i så god tid inden eksporten, at de fornødne kontrolforanstaltninger kan gennemføres. Endvidere skal tidsfristerne fastsat i EU’s bestemmelser herom overholdes.

Stk. 3 Ved toldbehandling til eksport er Skatteforvaltningen berettiget til at foretage enhver undersøgelse af varerne, der er nødvendig for kontrollens udøvelse, og til uden erstatning at udtage prøver af varerne i det omfang, det er nødvendigt for at undersøge deres beskaffenhed. Vareafsenderen er berettiget til efter undersøgelsens afslutning på begæring at få de udtagne prøver tilbageleveret i det omfang, Skatteforvaltningen ikke længere har brug for dem. Den del af varerne, der er udtaget som prøve, kan ikke fradrages i den angivne mængde. Skatteforvaltningen kan tillade, at de varemængder, der er udtaget som prøve, erstattes med identiske varer for at gøre forsendelsen komplet.

Stk. 4 Såfremt Skatteforvaltningen foretager en stikprøvekontrol, anvendes resultaterne heraf på alle de varer, der er anført under den pågældende varepost i eksportangivelsen. Vareafsenderen kan dog anmode om en supplerende undersøgelse af varerne, hvis vareafsenderen mener, at stikprøven ikke kan anvendes på resten af de angivne varer.

§ 55

For varer, der eksporteres af en myndighed eller virksomhed, der er godkendt dertil af Skatteforvaltningen, varetages udførselskontrollen af den pågældende myndighed eller virksomhed. Skatteforvaltningen kan af kontrolmæssige grunde kræve varerne frembudt før eksporten. Følgende varer skal altid frembydes for Skatteforvaltningen før eksporten:

  • 1) Varer, der reeksporteres efter midlertidig opbevaring.

  • 2) Varer, der forsendes i overensstemmelse med EU’s ordninger for forsendelse, medmindre Skatteforvaltningen i medfør af ordningen har meddelt fritagelse, jf. også § 56.

  • 3) Varer, der udføres mod carnet udstedt i henhold til toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter eller toldkonventionen vedrørende ATA- eller CPD-carneter for midlertidig import af varer.

  • 4) De i § 57 omhandlede varer.

  • 5) Varer, der er bestemt til genindførsel efter passiv forædling eller standardombytning.

  • 6) Varer, der udføres mod godtgørelse af eller fritagelse for told og afgifter, medmindre Skatteforvaltningen ved bevilling eller på anden måde har tilladt, at varerne udføres uden frembydelse for de nævnte myndigheder.

  • 7) Varer, for hvilke der efter EU’s bestemmelser skal betales eksportafgift.

  • 8) Varer, for hvilke der gælder særlige sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige, veterinære, plantepatologiske eller andre bestemmelser.

Stk. 2 I tilfælde, hvor en myndighed eller virksomhed godkendt af Skatteforvaltningen varetager udførselskontrollen eller forestår eksporten af varer, afgiver den pågældende myndighed eller virksomhed eksportangivelserne til Skatteforvaltningen med attest om eksporten.

Stk. 3 Skatteforvaltningen bestemmer, hvor udførselskontrollen skal finde sted, medmindre denne varetages af en myndighed eller virksomhed, som Skatteforvaltningen har bemyndiget dertil.

§ 56

Skatteforvaltningen kan i overensstemmelse med de af EU fastsatte regler give vareafsendere, der forsender varer som EU-forsendelse/fællesforsendelse, tilladelse til som »godkendt afsender« at undlade at frembyde varerne og fremlægge eksport- og forsendelsesangivelse ved afgangstoldstedet.

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan i overensstemmelse med de af EU fastsatte regler give vareafsendere, der forsender varer under et T2L-dokument, tilladelse til som »godkendt afsender« at anvende dokumentet, uden at det påtegnes af de nævnte myndigheder i forbindelse med varernes forsendelse.

Stk. 3 Skatteforvaltningen kan tilbagekalde bevillingen, hvis virksomheden tilsidesætter vilkårene for den.

§ 57

Eksport af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol., tobaksvarer og cigaretpapir i uberigtiget stand eller mod godtgørelse af eller fritagelse for told eller afgifter må kun finde sted med de faste skibs- eller luftfartøjsruteforbindelser eller pr. post, med jernbane eller dertil toldgodkendte lastbiler eller containere.

Stk. 2 Eksport ad søvejen af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. i berigtiget stand må kun finde sted med de faste skibsruteforbindelser.

Stk. 3 Til eksport med skib af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. skal der indhentes tilladelse hos Skatteforvaltningen i hvert enkelt tilfælde. Bevilling til eksport af de nævnte varer med et skib, der måler under 500 tons netto, og som er hjemmehørende i Danmark eller et andet land, der har ratificeret konventionen af 19. august 1925 om bekæmpelse af smugleri af alkoholholdige varer (Helsingfors-konventionen), kan kun gives, når skibet er forsynet med den i konventionens artikel 3 omhandlede officielle autorisation, og de i konventionens artikel 4 fastsatte betingelser for transport af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. med skibe af den nævnte art er opfyldt.

Stk. 4 Undtaget fra stk. 1-3 er proviantering af skibe og luftfartøjer samt eksport som håndbagage og indskrevet rejsegods.

§ 58

Personer med bopæl i et tredjeland, der medbringer uberigtiget spiritus, vin og tobaksvarer i håndbagagen ud over de i denne bekendtgørelses kapitel 10 fastsatte mængder, og som angiver at være på gennemrejse til et tredjeland, kan få tilladelse til mod depositum for told og afgifter at medføre sådanne varer.