Bekendtgørelse om vejafmærkning § 66

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om vejafmærkning er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 425 af 13. april 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 1501 af 06. december 2023

§ 66

Der anvendes følgende lyssignaler:

 
zz
X 11 Hovedsignal
Signalet har cirkelformede åbninger for rødt, gult og grønt lys. Signalfølgen er rødt, rødt og gult, grønt, gult, rødt, jf. dog § 65, stk. 3.
 
Hovedsignaler gælder for al trafik, der ikke særligt reguleres ved signalerne X 12-19.
 
 
zz
X 12 Pilsignal
 
Signalet kan have lysåbninger for rød, gul og grøn pil. Det anvendes i almindelighed i forbindelse med X 11 Hovedsignal, således at lysåbninger for samme farve normalt anbringes ved siden af hinanden. Pilsignalet gælder for trafikanter, der vil køre i den retning, pilen viser. Venstresvingende cyklister og førere af lille knallert, der i henhold til færdselslovens § 49, stk. 3, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side, skal dog rette sig efter de signaler, der gælder for kørsel ligeud.
 
 
zz
X 13 Minusgrøntsignal
 
Signalet har cirkelformede åbninger for rødt og gult lys. Signalet anvendes som hjælpesignal i følgende situationer:
 
1) ved venstresving med motorkøretøjer, hvor der kan forekomme modkørende trafik med eftergrønt. Signalfølgen er rødt, rødt og gult, slukket, gult. Signalet skifter til gult og rødt i takt med eller senere end signalerne for den modkørende trafik.
2) hvor det er hensigtsmæssigt i forbindelse med ubetydelig trafik fra private indkørsler direkte i krydsområdet. Signalfølgen er rødt, slukket, gult.
 
 
zz
X 16 Cyklistsignal
 
Signalet er udformet som X 11 Hovedsignal eller X 12 Pilsignal, men er mindre end disse.
Over den røde lysåbning er anbragt en lille tavle svarende til E 21,1 Anbefalet rute for cyklister. Cyklistsignalet skal respekteres af cyklister.
Signalet gælder også for førere af lille knallert, hvis de anvender samme færdselsareal som cyklister.
 
 
18C
X 18 Fodgængersignal
 
Signalet har rød lysåbning, der viser en stående person, og grøn lysåbning, der viser en gående. Signalet kan være udformet med to røde lysåbninger, når to delfodgængerfelter i forlængelse af hinanden har forskellig signalvisning. Signalet kan være suppleret med cifre, der angiver tid til signalskift. Signalet kan være suppleret med fodgængertryk med kvitteringslys.
Kvitteringslyset angiver, at fodgængersignalerne ved det pågældende fodgængerfelt vil skifte til grønt uden yderligere påvirkning af trykknappen.
 
Hvor der er flere fodgængersignaler i færdselsretningen, gælder det nærmeste.
 
 
zz
X 19 Bus- og letbanesignal samt signal for nulemissionsbil
 
Signalet har hvidt lys i alle tre lysåbninger. Lys i øverste, øverste og midterste, midterste og nederste åbning har samme betydning som henholdsvis rødt, rødt og gult, gult og grønt lys, jf. § 65. Den hvide bjælke i nederste åbning kan vise skråt opad til højre eller skråt opad til venstre. Lys i nederste åbning har da samme betydning som grønt pilsignal henholdsvis til højre eller til venstre, jf. X 12 PilsignalX 19 gælder for busser i rutekørsel og for letbanekøretøjer samt for nulemissionsbiler.
 
Øverste lysåbning kan udelades, når signalerne opsættes sammen med X 11 Hovedsignal. Signalet kan være suppleret med cifre, der angiver tid til skift til grønt for rutebusser og for letbanekøretøjer samt for nulemissionsbiler.