Dyreforsøgsloven Kapitel 1

Denne konsoliderede version af dyreforsøgsloven er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov om dyreforsøg

Lov nr. 382 af 10. juni 1987,
jf. lovbekendtgørelse nr. 1107 af 01. juli 2022,
som ændret ved lov nr. 1547 af 12. december 2023

Kapitel 1 Dyreforsøg
§ 1

Anvendelse af levende ikkemenneskelige hvirveldyr, herunder larveformer, der ernærer sig selv, og fostre af pattedyr i den sidste tredjedel af deres normale udvikling, og levende blæksprutter til dyreforsøg må kun ske med tilladelse fra Dyreforsøgstilsynet. Tilsvarende gælder for anvendelse af levende ikkemenneskelige hvirveldyr, herunder fostre af pattedyr og larveformer til forsøg, hvis dyret befinder sig på et tidligere udviklingsstadium end anført i 1. pkt. og får lov at leve videre efter dette udviklingsstadium og det er sandsynligt, at dyret som resultat af de udførte forsøg vil opleve smerte, lidelse eller angst eller få varigt men, efter at det har nået dette udviklingsstadium.

Stk. 2 Denne lov finder anvendelse, indtil de i stk. 1 nævnte dyr er blevet aflivet, genhuset eller sat tilbage i et passende habitat eller produktionssystem.

Stk. 3 Ved forsøg forstås enhver anvendelse af dyr til videnskabelige eller uddannelsesmæssige formål, der må formodes at være forbundet med smerte, lidelse, angst eller varigt men for dyret svarende til eller stærkere, end hvad indførelse af en nål i overensstemmelse med god veterinær praksis forvolder.

Stk. 4 Tilladelse til dyreforsøg må kun meddeles til forsøg med følgende formål:

  • 1) undgåelse eller forebyggelse af sygdom, dårlig sundhedstilstand eller anden abnormitet og virkningerne heraf hos mennesker, dyr og planter, herunder udvikling og fremstilling af lægemidler, fødevarer, foder og andre stoffer eller produkter og afprøvning af deres kvalitet, effektivitet og sikkerhed,

  • 2) diagnosticering og behandling af sygdom, dårlig sundhedstilstand eller anden abnormitet og virkningerne heraf hos mennesker, dyr og planter,

  • 3) vurdering, påvisning, justering eller forandring af fysiologiske tilstande hos mennesker, dyr og planter,

  • 4) beskyttelse af miljøet,

  • 5) forbedring af velfærd for dyr og af produktionsforhold for dyr, der opdrættes til landbrugsmæssige formål,

  • 6) forskning, herunder grundforskning og forskning med henblik på artsbevarelse,

  • 7) undervisning og uddannelse på universiteter og højere læreanstalter eller ved anden undervisning på tilsvarende niveau og ved undervisning af personer, der skal beskæftige sig med dyreforsøg, eller

  • 8) retsmedicinske undersøgelser.

Stk. 5 Dyreforsøgstilsynet kan afslå at give tilladelse til dyreforsøg, såfremt forsøget ikke skønnes at være til væsentlig gavn, herunder hvis den belastning, som dyret udsættes for, ikke står mål med forsøgets og produktets nytteværdi.

Stk. 6 Dyreforsøgstilsynet kan som et led i behandlingen af en ansøgning om tilladelse til dyreforsøg tillade, at et påtænkt forsøg demonstreres for tilsynet, såfremt det findes dyreværnsmæssigt forsvarligt.

Stk. 7 Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte regler om, at anvendelse af andre dyr end de i stk. 1 nævnte til forsøg helt eller delvis skal være omfattet af loven eller skal indberettes til Dyreforsøgstilsynet. Dyreforsøgsbekendtgørelsen

Stk. 8 Ved kloning og genmodificering af hvirveldyr og ved anvendelse af klonede og genmodificerede hvirveldyr til dyreforsøg, som falder ind under lov om kloning og genmodificering af dyr m.v., finder denne lov anvendelse.

§ 1a

Dyreforsøgstilsynet kan uanset de øvrige bestemmelser i denne lov tillade, at dyr, der anvendes i et forsøg, slippes løs, hvis forsøgets formål kræver det. Tilladelse hertil kan dog kun meddeles, hvis tilsynet finder det godtgjort, at der er gjort alt for at sikre dyrenes velbefindende, og såfremt dyrenes sundhedstilstand tillader det og der ikke er nogen fare for folkesundheden eller miljøet.

Stk. 2 Forsøg, der indebærer, at dyr slippes løs, kan ikke tillades i rent undervisnings- eller uddannelsesmæssigt øjemed.

§ 1b

Enhver virksomhed eller institution, hvor der anvendes dyr til forsøg, skal have en eller flere personer i virksomheden eller institutionen, der

  • 1) er ansvarlig for at føre tilsyn med velfærd hos og pasning af dyrene, som befinder sig i virksomheden eller institutionen,

  • 2) sikrer, at det personale, der omgås dyrene, har adgang til oplysninger om de specifikke arter, der huses i virksomheden eller institutionen, og

  • 3) er ansvarlig for at sikre, at personalet, der omgås dyrene, er tilstrækkeligt uddannet og kompetent og til stadighed trænes, og at der føres tilsyn med personalet, indtil det besidder de nødvendige kompetencer.

§ 1c

En virksomhed eller institution, hvor der ønskes anvendt dyr til forsøg, skal godkendes og registreres af Dyreforsøgstilsynet. Godkendelsen kan gives for en begrænset periode. Hvis der sker betydelig ændring af virksomhedens eller institutionens struktur eller drift, der kan indvirke negativt på dyrenes velfærd, skal godkendelsen fornyes efter ansøgning fra virksomheden eller institutionen.

Stk. 2 Godkendelse efter stk. 1 gives, hvis virksomheden eller institutionen opfylder kravene i denne lov og i regler fastsat i medfør af loven.

Stk. 3 Følgende skal fremgå af godkendelsen:

  • 1) Navn på den person, der har ansvaret for at sikre overholdelse af reglerne i denne lov og regler udstedt i medfør af loven.

  • 2) Navn på den eller de personer, der er ansvarlig for at føre tilsyn med velfærd hos og pasning af virksomhedens eller institutionens dyr.

  • 3) Navn på den eller de personer, der skal sikre, at det personale, der omgås dyrene, har adgang til oplysninger om de specifikke arter, der huses i virksomheden eller institutionen.

  • 4) Navn på den eller de personer, der er ansvarlig for at sikre, at personalet er tilstrækkeligt uddannet og kompetent og til stadighed trænes, og at der føres tilsyn med personalet, indtil det besidder de nødvendige kompetencer.

  • 5) Navn på den dyrlæge med speciale i forsøgsdyr eller den anden kompetente person med ekspertise i forsøgsdyr, som rådgiver virksomheden eller institutionen om dyrenes velfærd og behandling.

Stk. 4 Enhver ændring med hensyn til den eller de personer, der er nævnt i stk. 3, skal snarest muligt meddeles Dyreforsøgstilsynet.

§ 2

Tilladelse til dyreforsøg kan kun gives til navngivne fysiske eller juridiske personer, der må antages at kunne sikre, at forsøgene udføres på forsvarlig måde.

Stk. 2 Hvis tilladelsesindehaveren er en juridisk person, skal denne udpege en eller flere personer, der har ansvaret for forsøgets udførelse.

Stk. 3 Dyreforsøgstilsynet kan tillade, at journalføringen kan henlægges til andre end tilladelsens indehaver. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte nærmere regler herom.

§ 3

Tilladelse gives til nærmere angivne typer af forsøg og arter af dyr. Antallet af dyr, der må anvendes til forsøg, angives i tilladelsen. Tilladelse kan dog meddeles uden sådanne begrænsninger, når særlige forhold taler herfor.

Stk. 2 Tilladelse gives på baggrund af Dyreforsøgstilsynets evaluering af forsøget, som skal afstedkomme et positivt resultat, før tilladelse kan udstedes.

Stk. 3 Tilladelse kan gives for en periode på højst 5 år.

Stk. 4 Ændring eller fornyelse af tilladelsen, der kan have negativ indvirkning på dyrevelfærden, skal godkendes af Dyreforsøgstilsynet. Godkendelse sker på baggrund af en evaluering efter stk. 2.

Stk. 5 Tilladelsen skal angive den grad af smerte, lidelse, angst eller varigt men, som det enkelte dyr må udsættes for, idet forsøg klassificeres som terminale, let belastende, moderat belastende eller betydeligt belastende.

Stk. 6 Der kan fastsættes vilkår for tilladelsen, herunder om forsøgenes udførelse, dyrenes anvendelse, opstaldning og pasning og forsøgslokalernes indretning.

Stk. 7 Ud over de i stk. 1, 5 og 6 nævnte oplysninger skal følgende fremgå af tilladelsen:

  • 1) Tilladelsesindehaverens navn.

  • 2) I hvilken institution eller virksomhed forsøgene må foretages.

  • 3) Dyreforsøgstilsynets beslutning om, hvorvidt og i givet fald hvornår forsøget efter dets afslutning skal evalueres.

  • 4) Navn på den eller de forsøgsansvarlige.

  • 5) Navn på den eller de ansvarlige for staldes og forsøgslokalers indretning og drift.

  • 6) Navn på den eller de ansvarlige for kompetencer hos det personale, der er beskæftiget med dyreforsøg eller med forsøgsdyrs pasning.

  • 7) Navn på den eller de ansvarlige for dyrenes pasning og tilsynet med dyrenes velfærd.

  • 8) Navn på den eller de ansvarlige for journalføringen.

  • 9) Navn på den dyrlæge eller anden kompetente person, der er tilknyttet institutionen eller virksomheden med henblik på at rådgive om forsøgsdyrenes velfærd og adfærd.

Stk. 8 Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter nærmere regler om betingelserne for ændring og fornyelse af tilladelser.

§ 3a

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte regler om tilladelse til dyreforsøg med henblik på opfyldelse eller anvendelse af Det Europæiske Fællesskabs retsakter om forhold omfattet af denne lov. Dyreforsøgsbekendtgørelsen