Gennemskuelighedsbekendtgørelsen Kapitel 2

Denne konsoliderede version af gennemskuelighedsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om gennemskueligheden af de økonomiske forbindelser mellem offentlige myndigheder og offentlige virksomheder og om den finansielle gennemskuelighed i bestemte virksomheder

Bekendtgørelse nr. 590 af 20. juni 2008

Kapitel 2 Definitioner og anvendelsesområde
§ 2

Ved offentlige myndigheder forstås enhver enhed omfattende alle dele af den offentlige forvaltning, jf. forvaltningsloven § 1, som stiller midler til rådighed for en offentlig virksomhed, jf. stk. 2.

Stk. 2 Ved offentlige virksomheder forstås i denne bekendtgørelse enhver virksomhed, på hvilke offentlige myndigheder kan have en direkte eller indirekte bestemmende indflydelse som følge af ejerforhold, kapitalindskud eller de regler, der gælder for virksomheden.

Stk. 3 Bestemmende indflydelse, jf. stk. 2, kan bl.a. antages at foreligge, når offentlige myndigheder direkte eller indirekte besidder mere end halvdelen af virksomhedens selskabskapital, råder over mere end halvdelen af stemmeandelene eller kan udpege mere end halvdelen af medlemmerne i virksomhedens bestyrelse eller direktion.

Stk. 4 Ved forskellige aktiviteter forstås i denne bekendtgørelse på den ene side produkter eller tjenesteydelser, for hvilke en virksomhed er indrømmet særlige eller eksklusive rettigheder, eller tjenesteydelser af generel økonomisk interesse, som en virksomhed har fået overdraget at udføre, og på den anden side alle andre produkter eller tjenesteydelser, der indgår i virksomhedens forretningsområder.

Stk. 5 Ved eksklusive rettigheder forstås i denne bekendtgørelse rettigheder, som ifølge lovgivning mv. er tildelt en enkelt virksomhed, og som inden for et givet geografisk område forbeholder denne virksomhed retten til at præstere en tjenesteydelse eller udøve en bestemt aktivitet.

Stk. 6 Ved særlige rettigheder forstås i denne bekendtgørelse rettigheder, som ifølge lovgivning mv. tildeles et begrænset antal virksomheder, og som inden for et givet geografisk område og på anden måde end efter objektive, forholdsmæssige og ikke-diskriminerende kriterier:

  • 1) begrænser antallet af sådanne virksomheder til to eller flere med tilladelse til at præstere en tjenesteydelse eller udøve en bestemt aktivitet,

  • 2) udpeger adskillige konkurrerende virksomheder som havende tilladelse til at præstere en tjenesteydelse eller udøve en bestemt aktivitet eller,

  • 3) giver virksomheder lovhjemlede eller administrativt fastsatte fordele, der i væsentlig grad påvirker andre virksomheders muligheder for at præstere samme tjenesteydelse eller udøve samme aktivitet inden for samme geografiske område på i alt væsentligt ensartede betingelser.

Stk. 7 Ved offentlige virksomheder i fremstillingssektoren forstås i denne bekendtgørelse enhver virksomhed med fremstillingsvirksomhed som hovedaktivitetsområde, defineret som et aktivitetsområde, der repræsenterer mindst 50 % af den samlede årsomsætning og som falder indenfor hovedafdeling D – Fremstillingsvirksomhed omfattende underafdeling DA - DN i NACE (Rev. 1), jf. bilaget til Rådets Forordning nr. 3037/90 af 9. oktober 1990 om Den Statistiske Nomenklatur for Økonomiske Aktiviteter.

§ 3

Enhver offentlig virksomhed skal sikre gennemskuelighed i de økonomiske forbindelser mellem virksomheden og offentlige myndigheder jf. § 6. Med mindre andet følger af anden lovgivning, gælder dette dog ikke følgende virksomheder:

  • 1) Offentlige virksomheder for så vidt angår tjenesteydelser, som ikke vil kunne påvirke samhandelen mellem medlemsstater i Den Europæiske Union mærkbart.

  • 2) Nationalbanken.

  • 3) Offentlige kreditinstitutter, for så vidt angår offentlige myndigheders indskud af midler på normale markedsvilkår.

  • 4) Offentlige virksomheder, hvis årlige nettoomsætning er mindre end 40 mio. euro i hvert af de to regnskabsår forud for det tidspunkt, hvor de i stk. 2 nævnte midler stilles til rådighed eller anvendes.

  • 5) Offentlige kreditinstitutter med en balancesum under 800 mio. euro i hvert af de to seneste regnskabsår forud for det tidspunkt, hvor de i stk. 2 nævnte midler stilles til rådighed eller anvendes.

§ 4

Følgende virksomheder skal føre særskilte regnskaber, jf. § 7:

  • 1) Enhver virksomhed, som er indrømmet eksklusive eller særlige rettigheder i henhold til EF-traktatens artikel 86, stk. 1.

  • 2) Enhver virksomhed, som har fået overdraget at udføre tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse efter EF-traktatens artikel 86, stk. 2 og modtager kompensation i tilknytning hertil, og som udøver andre aktiviteter.

Stk. 2 Med mindre andet følger af anden lovgivning, er følgende virksomheder undtaget fra pligten i § 7 til at føre særskilte regnskaber:

  • 1) Virksomheder, hvis præstation af tjenesteydelser ikke vil kunne påvirke samhandelen mellem medlemsstater i Den Europæiske Union mærkbart.

  • 2) Virksomheder, hvis årlige nettoomsætning er mindre end 40 mio. euro i hvert af de to regnskabsår forud for et givet år, hvori der oppebæres rettigheder i henhold til stk. 1, nr. 1, eller hvori de har fået overdraget at udføre tjenesteydelser i henhold til stk. 1, nr. 2.

  • 3) Offentlige kreditinstitutter med en balancesum under 800 mio. euro i hvert af de to seneste regnskabsår, forud for et givet år, hvori der oppebæres rettigheder i henhold til stk. 1, nr. 1, eller hvori de har fået overdraget at udføre tjenesteydelser i henhold til stk. 1, nr. 2.

  • 4) Virksomheder, der har fået overdraget at udføre tjenesteydelser i henhold til stk. 1, nr. 2, hvis den kompensation, de modtager i en eller anden form, er fastsat for en passende periode og efter en åben, gennemskuelig og ikke-diskriminerende procedure.

  • 5) En virksomheds aktiviteter i henhold til stk. 1, såfremt disse aktiviteter er omfattet af tilsvarende specifikke fællesskabsretlige bestemmelser.

§ 5

Oplysningspligten i § 9 gælder for offentlige virksomheder, som opererer inden for fremstillingssektoren, når nettoomsætningen i et regnskabsår udgør mere 250 mio. euro.