Bøger, som nævner Grundloven § 3

Problem

- Side 23 -

Grundlovens § 3 indeholder magtfordelingslæren. Den lovgivende magt er henlagt til kongen og Folketinget i forening, den udøvende magt til kongen og den dømmende magt til domstolene.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Opregningen i grundlovens § 3 fremstår umiddelbart udtømmende i den forstand, at bestemmelsen overordnet synes at indeholde samtlige kompetencer i den danske stat.

Læs på Jurabibliotek



Grundlovsfortolkning

- Side 34 -

...en samlet fortolkning af grundlovens prærogativer. Grundlovens forarbejder må i den sammenhæng inddrages med den risiko som inddragelse af ældre kilder altid indebærer. Der består endvidere en risiko for, at forarbejderne måske ikke yder stor hjælp på grund af tavshed eller uklarhed om det konkrete spørgsmål. Yderligere kilder må derfor inddrages.

Læs på Jurabibliotek



Fri fortolkning

- Side 40 -

...som bør præge regeringens embedsværk... et embeds-notat om grl. § 3, men en videnskabelig afhandling om magtfordelingslæren«, og »[d]en retsvidenskabelige teori har på en helt anden måde end embedsværket et ansvar for selv at initiere en kritisk evaluering af det, der bredt opfattes som den etablerede konsensus om gældende ret«, Olsen, 2006, s. 9.

Læs på Jurabibliotek



Afgrænsning

- Side 43 -

Afhandlingen vedrører grundlovens prærogativer. Den vedrører således som udgangspunkt ikke regeringens beføjelser i øvrigt, herunder grundlovens § 3, 2. pkt., eller beføjelser hjemlet i almindelig lovgivning. Førstnævnte bestemmelse vil dog i et vist omfang blive berørt i det følgende.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bestemt dagsorden. Variationen hos forfatterne har imidlertid ikke i første omgang interesse. Såfremt en prærogativlære opstilles, har dette spørgsmål derimod betydning. Undersøgelserne i det følgende vil beskæftige sig med alle ovennævnte beføjelser, om end i forskelligt omfang. I det følgende vil »prærogativ«, »kongeligt prærogativ« og »regeringspræ-

Læs på Jurabibliotek