Bøger, som nævner Ligningsloven § 5

Erhvervelse af fordring til underkurs

- Side 1179 -

...således, at en kreditor i stedet for at eftergive en gæld overdrager fordringen til et selskab, som er koncernforbundet med debitorselskabet, til den lave kurs, som kreditor ville være villig til at eftergive ned til. Da der sker overdragelse af fordring i stedet for eftergivelse, vil de skattemæssige konsekvenser af en gældseftergivelse ikke indtræde.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1180 -

Den skattemæssige sidestilling af gældseftergivelse og erhvervelse af fordring på koncernforbundet debitorselskab gør sig også gældende for rentefradragsretten. Der blev ved samme lovændring indført LL § 5, stk. 10, hvor rentefradragsretten i denne situation svarer til rentefradragsretten ved gældseftergivelse, jf. straks nedenfor.

Læs på Jurabibliotek



Gældseftergivelsen mv. – betydning for rentefradragsretten

- Side 1181 -

...bevare sit rentefradrag, således at en større del af gælden kunne betales, og såfremt hovedstolen hidrørte fra en momspligtig leverance, ville kreditor kunne få reguleret sin udgående moms pga. gældseftergivelsen. Som følge af dette blev LL § 5, stk. 9, indført. Bestemmelsen fastlægger den maksimale skattemæssige fordeling af betalingen på renterne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...skal betales efter nedsættelsen, og den samlede gæld før nedsættelsen. Udgangspunktet er således, at det kun er en forholdsmæssig del af de påløbne renter vedrørende den eftergivne gæld, som kan fradrages ved indkomstopgørelsen. Østre Landsret fandt i SKM2004.168.ØLR og SKM2004.169.ØLR, at bestemmelsen tillige finder anvendelse på kommanditselskaber.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...begrænser rentefradragsretten, når der sker 1) gældskonvertering, 2) indfrielse af fordring med tilskud og 3) erhvervelse af fordring på koncernforbundet selskab til underkurs fra uafhængig tredjemand. Herefter er der symmetri i den skattemæssige behandling af de tilfælde, som lovgivningsmagten anser for at skulle behandles som en gældseftergivelse.

Læs på Jurabibliotek