Lov om integrationsgrunduddannelse (igu) Kapitel 2

Denne konsoliderede version af lov om integrationsgrunduddannelse (igu) er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov nr. 623 af 08. juni 2016,
som ændret ved lov nr. 562 af 07. maj 2019, lov nr. 2189 af 29. december 2020, lov nr. 722 af 27. april 2021, lov nr. 324 af 16. marts 2022, lov nr. 916 af 21. juni 2022, lov nr. 753 af 13. juni 2023 og lov nr. 1799 af 28. december 2023

Kapitel 2 1 Integrationsgrunduddannelsens målgruppe og indhold
§ 3

Integrationsgrunduddannelsen kan påbegyndes af flygtninge, jf. § 2, stk. 1, og familiesammenførte, jf. § 2, stk. 2, der har folkeregisteradresse i Danmark, ved starttidspunktet er fyldt 18 år, er under 50 år og har haft folkeregisteradresse i Danmark i op til 20 år.

Stk. 2 Integrationsgrunduddannelsesforløb kan påbegyndes til og med den 31. december 2027.

Stk. 3 Der må maksimalt etableres 1.500 nye integrationsgrunduddannelsesforløb årligt, jf. dog stk. 4.

Stk. 4 Udlændinge- og integrationsministeren kan fastsætte regler om, at der i op til 3 måneder ikke kan etableres nye integrationsgrunduddannelsesforløb.

§ 4

Integrationsgrunduddannelsen omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling på en virksomhed og skoleundervisning med uddannelsesgodtgørelse. Aftale om integrationsgrunduddannelse kan indgås med såvel en privat som en offentlig virksomhed. Virksomheden udarbejder i samarbejde med udlændingen en plan med en beskrivelse af, hvad den samlede integrationsgrunduddannelse forventes at indeholde.

Stk. 2 Praktikdelen af integrationsgrunduddannelsen skal bidrage til opfyldelse af formålet med uddannelsen ved at bibringe udlændingen:

  • 1) Viden om og færdigheder i forskellige arbejdsfunktioner, der sikrer kvalifikationer, der er relevante på arbejdsmarkedet.

  • 2) Erfaringer med arbejde og samarbejde, der er nødvendige for at opnå en fastere tilknytning til arbejdsmarkedet.

  • 3) Indsigt i strukturen og arbejdsforholdene på en arbejdsplads.

Stk. 3 Skoleundervisningen skal bidrage til opfyldelse af formålet med integrationsgrunduddannelsen ved at bibringe udlændingen:

  • 1) Sproglige færdigheder i henhold til lov om danskuddannelse for voksne eller anden relevant lovgivning.

  • 2) Erhvervsrettede kvalifikationer og kompetencer.

  • 3) Forudsætninger for en bredere forståelse af den erhvervede erfaringsbaggrund og forudsætninger for fortsat uddannelse.

§ 5

En udlænding i ordinær ansættelse på en virksomhed kan ikke i forlængelse heraf inden for en periode på 3 måneder deltage i integrationsgrunduddannelse på den samme virksomhed.

Stk. 2 En udlænding, der er under integrationsgrunduddannelse, kan ikke modtage integrationsydelse i medfør af lov om aktiv socialpolitik.

§ 6

Integrationsgrunduddannelsen varer 2 år, hvoraf 23 uger er skoleundervisning og tilrettelægges som fuld tid, jf. stk. 2. Skoleundervisning, jf. § 4, stk. 3, og praktik, jf. § 4, stk. 2, kan tilsammen ikke udgøre over 37 timer om ugen i gennemsnit i forløbet og skal mindst udgøre 32 timer om ugen i gennemsnit i forløbet.

Stk. 2 Skoleundervisningen udgør i alt 23 uger a 37 timer. Praktik skal mindst udgøre 25 timer om ugen i gennemsnit.

Stk. 3 Udlændingens deltagelse i skoleundervisningen tilrettelægges af virksomheden og udlændingen i samarbejde med udgangspunkt i udlændingens og virksomhedens behov. Undervisningen tilrettelægges i moduler.

Stk. 4 Integrationsgrunduddannelsen kan undtagelsesvis forlænges ud over 2 år, hvis særlige forhold indebærer, at det ikke inden for perioden på 2 år har været muligt at fuldføre forløbet, jf. stk. 5-7.

Stk. 5 Integrationsgrunduddannelsen forlænges, hvis særlige forhold har medført, at det ikke har været muligt at fuldføre skoleforløbet.

Stk. 6 Udlændingen og virksomheden kan indgå aftale om forlængelse af integrationsgrunduddannelsesperioden på 2 år, hvis udlændingen inden for den 2-årige periode har

  • 1) orlov i forbindelse med graviditet, barsel eller adoption efter lovgivningen herom eller

  • 2) et sammenhængende sygdomsforløb på mere end 8 uger.

Stk. 7 Forlængelsesperioden i stk. 6 kan alene omfatte et tidsrum svarende til varigheden af orlovs- eller sygefraværsperioden.

Stk. 8 Udlændinge-, integrations- og boligministeren fastsætter nærmere regler om skoleundervisningen, herunder om, hvilke uddannelser eller kurser der kan indgå i skoleundervisningen, og om opgørelse af kravet om 23 ugers skoleundervisning. Bekendtgørelse om integrationsgrunduddannelse efter lov om integrationsgrunduddannelse (igu)

§ 7

Udlændingen og virksomheden indgår en aftale om integrationsgrunduddannelsen. Aftalen skal angive, hvilke arbejdsområder og funktioner udlændingen skal beskæftige sig med.

Stk. 2 En aftale efter stk. 1 skal være skriftlig og underskrevet senest ved begyndelsen af et forløb.

Stk. 3 Udlændinge-, integrations- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om aftalen, herunder om aftalens udformning og om, at den kan registreres digitalt, jf. § 14. Bekendtgørelse om integrationsgrunduddannelse efter lov om integrationsgrunduddannelse (igu)

§ 8

Efter fuldførelse af det samlede forløb udsteder virksomheden bevis herfor til udlændingen.

Stk. 2 Udlændingen har over for virksomheden pligt til at afgive dokumentation for de skoleundervisningsdele, der indgår i forløbet.

Stk. 3 Hvis der ikke kan udstedes bevis for et fuldført integrationsgrunduddannelsesforløb, har udlændingen efter anmodning krav på dokumentation for den del af forløbet, der er gennemført.

Stk. 4 Udlændinge- og integrationsministeren fastsætter nærmere regler om beviset, jf. stk. 1, og dokumentation for delvis gennemført forløb, jf. stk. 3.

§ 9

Udlændinge ansat i praktik i en integrationsgrunduddannelse aflønnes med de erhvervsgrunduddannelseslønsatser, der følger af en kollektiv overenskomst på det pågældende faglige område, der er gældende på virksomheden, og er i øvrigt omfattet af de arbejdsvilkår fastsat i den relevante kollektive overenskomst, som gælder på virksomheden. Er virksomheden ikke dækket af en kollektiv overenskomst på området, eller er virksomheden omfattet af en kollektiv overenskomst, der ikke indeholder erhvervsgrunduddannelseslønsatser, aflønnes udlændingen med elevsatserne for første og andet år og omfattes af opsigelsesvarsler fra uddannelsesområdets overenskomst. Udlændingen er i øvrigt omfattet af sædvanligt gældende arbejdsvilkår på virksomheden.

Stk. 2 Virksomheder, der vil gøre brug af integrationsgrunduddannelsesordningen, skal informere og høre deres medarbejdere herom efter de regler, der gælder i henhold til samarbejdsaftalen, anden kollektiv aftale eller lov om information og høring af lønmodtagere.