Lov om krigsforsikring af fast ejendom og løsøre Kapitel 7.

Den konsoliderede version af denne lov er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov nr. 208 af 21. maj 1969,
jf. lovbekendtgørelse nr. 1485 af 12. december 2018,
som ændret ved lov nr. 679 af 03. juni 2023

Kapitel 7. Almindelige bestemmelser.
§ 35

Værdier, der ikke er krigsforsikret i medfør af bestemmelserne i §§ 5, 20, 22, 28 og 31, fordi de ikke er eller har været omfattet af en civil forsikring, kan af ejeren forsikres mod krigsskade ved skriftlig henvendelse herom til vedkommende krigsforsikringsforbund. Forsikringssummen for sådanne værdier fastsættes af forbundets bestyrelse på grundlag af den i anmeldelsen indeholdte værdiangivelse og de øvrige for forbundet foreliggende oplysninger.

§ 36

Eventuelt overskud, som fremkommer i et krigsforsikringsforbund ved dets ophør, tilfalder statskassen.

§ 37

Kommunale og andre offentlige myndigheder samt danske og her i landet virkende udenlandske forsikringsselskaber er pligtige at bistå krigsforsikringsforbundene i deres virksomhed.

§ 38

Anmeldelse af krigsskade skal ske uden ugrundet ophold og senest 6 måneder efter, at skadelidte er blevet vidende om skadens opståen og har haft mulighed for at foretage anmeldelse, jfr. § 19, stk. 1. Anmeldelsen indgives til vedkommende krigsforsikringsforbund på særlige formularer, der fås hos forbundet eller forsikringsselskaberne. Hvis anmeldelsen på grund af forholdene må befrygtes ikke at kunne komme frem til krigsforsikringsforbundet, kan anmeldelse ske til vedkommende forsikringsselskab, eller for sådanne værdiers vedkommende, der ikke er omfattet af en almindelig forsikring, til et dansk forsikringsselskab eller et dansk forsikringsselskabs stedlige repræsentant.

Stk. 2 Bevisvanskeligheder, der kan henføres til ugrundet forsinkelse af anmeldelsens fremsættelse, kommer skadelidte til skade.

§ 39

Efter modtagelse af skadesanmeldelse lader krigsforsikringsforbundet snarest muligt foretage registrering og vurdering af de opståede skader. Danske og her i landet virkende udenlandske forsikringsselskaber og disses stedlige repræsentanter er pligtige at foretage registrering og vurdering af krigsskader efter anmodning af krigsforsikringsforbundet.

Stk. 2 Såfremt krigsskade er anmeldt direkte til et forsikringsselskab, jfr. § 38, stk. 1, skal forsikringsselskabet straks lade foretage registrering og vurdering af de pågældende skader og snarest muligt fremsende registrering- og vurderingsforretningen samt anmeldelsen til krigsforsikringsforbundet.

§ 40

Krigsforsikringsforbundet skal snarest muligt efter modtagelsen af registrerings- og vurderingsforretningen give skadelidte oplysninger om resultatet af registreringen og vurderingen.

§ 41

Indtil 1 måned efter, at skadelidte har modtaget oplysning om resultatet af registreringen og vurderingen, kan han ved skriftlig henvendelse til krigsforsikringsforbundet forlange omvurdering foretaget. Omvurderingen foretages af 3 personer, udnævnt af amtmanden for det amt, hvor skaden er sket, i København af kommunalbestyrelsen.

Stk. 2 Omvurdering kan endvidere finde sted på krigsforsikringsforbundets foranstaltning, såfremt forbundet inden den i stk. 1 angivne frist giver skadelidte skriftlig underretning om, at der vil blive foretaget omvurdering.

§ 42

Forbundet afholder de med registreringen og vurderingen forbundne udgifter. Udgiften ved omvurdering afholdes ligeledes af forbundet. Såfremt omvurdering begæret af skadelidte ikke fører til et for ham gunstigere resultat, afholdes udgiften dog af skadelidte.

§ 43

Ved vurdering og omvurdering lægges de lovlige priser umiddelbart før skadens indtræden til grund.

Stk. 2 Bestyrelsen for krigsforsikringsforbundet kan fastsætte normalsatser for bestemte arter af genstande eller grupper af genstande.

§ 44

Panterettigheder og andre rettigheder i krigsforsikret fast ejendom og løsøre forfalder ikke til udbetaling som følge af, at det forsikrede forringes eller går til grunde ved krigsskade.

Stk. 2 Hvor forholdene taler derfor, kan forbundets bestyrelse bestemme, at forfaldstiden for renter, afdrag og andre ydelser, der forfalder i indtil et år fra skadens indtræden, udskydes i indtil et år, dog længst indtil det tidspunkt, da erstatningen kan kræves udbetalt. Såfremt det forsikrede ikke må antages at være behæftet ud over sin værdi ved skadens indtræden, kan på tilsvarende måde forfaldstiden for senere ydelser udskydes for et år ad gangen på det vilkår, at de ydelser, for hvilke forfaldstiden tidligere er udskudt, betales. Rettighedshaverne skal så vidt muligt have direkte meddelelse fra forbundet om, at disse bestemmelser er eller vil blive bragt i anvendelse.

Stk. 3 I tilfælde af væsentlig krigsskade kan panthaverne uden fortabelse af fortrinsretten meddele henstand med betalingen af renter og lignende ydelser indtil det tidspunkt, da erstatningen kan kræves udbetalt, helt eller delvis, jfr. § 16, stk. 1. Tidsfristen i tinglysningslovens § 40, stk. 4, 1. pkt., regnes i så fald fra dette tidspunkt.

§ 45

Med de ændringer, som følger af forholdets natur, finder reglerne i lov nr. 129 af 15. april 1930 om forsikringsaftaler tilsvarende anvendelse med hensyn til forhold, som omfattes af denne lov.

§ 46

Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

§ 47

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Stk. 2 Loven kan med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger, sættes i kraft for Grønland ved kgl. anordning.