Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der i Afghanistan har bistået danske myndigheder m.v. Kapitel 1

Den konsoliderede version af denne lov er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov nr. 2055 af 16. november 2021,
som ændret ved lov nr. 1334 af 25. november 2023

Kapitel 1 1 Meddelelse af opholdstilladelse
§ 1

Efter ansøgning kan der meddeles opholdstilladelse til en udlænding, som

  • 1) er tidligere lokalansat på den danske ambassade i Kabul eller har haft anden arbejdsmæssig tilknytning til myndigheder på Udenrigsministeriets område i Afghanistan,

  • 2) er tidligere lokalansat af Forsvaret eller har haft anden arbejdsmæssig tilknytning til myndigheder på Forsvarsministeriets område i Afghanistan,

  • 3) efter aftale med Udenrigsministeriet er indstillet som følge af sin tilknytning til ngo’er eller andre samarbejdspartnere i Afghanistan eller

  • 4) efter aftale med Udenrigsministeriet er indstillet af FN, NATO eller EU.

Stk. 2 Efter ansøgning kan der meddeles opholdstilladelse til én ægtefælle, én fast samlever eller et mindreårigt barn til en udlænding omfattet af stk. 1. Opholdstilladelse efter 1. pkt. kan ikke meddeles, hvis den pågældende ægtefælle eller faste samlever er mindreårig.

Stk. 3 Efter ansøgning kan der, jf. dog stk. 4, meddeles opholdstilladelse til en udlænding, der har familiemæssig tilknytning til en udlænding omfattet af stk. 1 eller 2, og som

  • 1) er beslægtet med den pågældende i op- eller nedstigende linje,

  • 2) i en periode af længere varighed har delt husstand med den pågældende eller

  • 3) må anses for at have været under den pågældendes forsørgelse.

Stk. 4 Opholdstilladelse efter stk. 3 kan ikke meddeles til en ægtefælle eller en fast samlever.

Stk. 5 Opholdstilladelse efter stk. 1-3 meddeles med henblik på midlertidigt ophold, tidsbegrænses til 2 år og kan forlænges til den 30. november 2025, medmindre der er grundlag for at inddrage opholdstilladelsen.

§ 2

Ansøgning om opholdstilladelse efter § 1 skal indgives i Danmark til Udlændingestyrelsen senest den 24. november 2021.

Stk. 2 Ansøgninger, der indgives efter udløbet af fristen i stk. 1, afvises, medmindre der foreligger helt særlige omstændigheder. Ansøgninger, der indgives efter den 1. december 2021, afvises.

Stk. 3 En udlænding har ret til at blive her i landet under behandlingen af en ansøgning om opholdstilladelse efter denne lov.

Stk. 4 Ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse meddelt efter § 1 skal indgives til Udlændingestyrelsen inden opholdstilladelsens udløb. Ansøgninger, der indgives efter opholdstilladelsens udløb, afvises, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

Stk. 5 Der tillægges opsættende virkning ved ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse efter § 1, stk. 5.

§ 3

Uanset betingelserne i § 2, stk. 1, kan der efter ansøgning meddeles opholdstilladelse til en udlænding, som samlever på fælles bopæl i ægteskab eller i fast samlivsforhold af længere varighed med en udlænding omfattet af § 1, stk. 1. Endvidere kan der efter ansøgning meddeles opholdstilladelse til et ugift mindreårigt barn af en udlænding omfattet af § 1, stk. 1.

Stk. 2 Opholdstilladelse efter stk. 1 meddeles med henblik på midlertidigt ophold, tidsbegrænses til udløbet af det herboende familiemedlems opholdstilladelse og kan forlænges til udløbet af det herboende familiemedlems forlængede opholdstilladelse, medmindre der er grundlag for at inddrage opholdstilladelsen.

Stk. 3 Ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse meddelt efter stk. 1 skal indgives til Udlændingestyrelsen inden opholdstilladelsens udløb. Ansøgninger, der indgives efter opholdstilladelsens udløb, afvises, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

Stk. 4 Der tillægges opsættende virkning ved ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse efter stk. 2.

§ 4

En udlænding kan ikke meddeles opholdstilladelse efter denne lov, hvis

  • 1) udlændingen må anses for en fare for statens sikkerhed,

  • 2) udlændingen må anses for en alvorlig trussel mod den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed eller

  • 3) udlændingen anses for omfattet af artikel 1 F i flygtningekonventionen af 28. juli 1951.

Stk. 2 En udlænding kan uden for de tilfælde, der er nævnt i stk. 1, ikke, medmindre særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derfor, meddeles opholdstilladelse efter denne lov, hvis

  • 1) udlændingen uden for landet er dømt for et forhold, som kunne medføre udvisning efter udlændingelovens §§ 22, 23 eller 24, såfremt pådømmelsen var sket her i landet,

  • 2) der er alvorlig grund til at antage, at udlændingen uden for landet har begået en lovovertrædelse, som kunne medføre udvisning efter udlændingelovens §§ 22, 23 eller 24,

  • 3) der i øvrigt foreligger omstændigheder, som kunne medføre udvisning efter reglerne i udlændingelovens kapitel 4,

  • 4) udlændingen ikke er statsborger i et Schengenland eller et land, der er tilsluttet Den Europæiske Union, og er indberettet til SIS som uønsket i medfør af SIS-forordningen eller

  • 5) udlændingen på grund af smitsom sygdom eller alvorligere sjælelig forstyrrelse må antages at ville frembyde fare eller væsentlige ulemper for sine omgivelser.

Stk. 3 En udlænding, som har indrejseforbud, jf. udlændingelovens § 32, stk. 1, nr. 1 og 5, kan ikke meddeles opholdstilladelse efter denne lov, medmindre ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derfor, dog tidligst 2 år efter udrejsen. Kravet om, at der skal være forløbet 2 år fra udrejsen, gælder dog ikke for en udlænding, som ikke er statsborger i et af de lande, der er nævnt i udlændingelovens § 2, stk. 1 (tredjelandsstatsborger), og som er udvist efter udlændingelovens § 25 b eller er meddelt indrejseforbud efter udlændingelovens § 32, stk. 1, nr. 2.

Stk. 4 En udlænding kan ikke meddeles opholdstilladelse efter denne lov, medmindre særlige grunde taler derfor, hvis der foreligger omstændigheder som nævnt i udlændingelovens § 10, stk. 5 eller 6.

Stk. 5 Udlændingemyndighederne indberetter en udlænding, der er meddelt afslag på opholdstilladelse efter stk. 1 eller stk. 2, nr. 1 eller 2, som uønsket i SIS, hvis udlændingen ikke er statsborger i et Schengenland eller et land, der er tilsluttet Den Europæiske Union.

§ 5

Et indrejseforbud bortfalder, hvis en udlænding under de betingelser, der er nævnt i § 4, stk. 3 og 4, meddeles opholdstilladelse.

§ 6

Til brug for behandlingen af en sag efter denne lov vurderer justitsministeren, om udlændingen må anses for en fare for statens sikkerhed. Denne vurdering lægges til grund ved afgørelsen af sagen.

Stk. 2 Justitsministeren kan bestemme, at de oplysninger, der er indgået i vurderingen efter stk. 1, af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan videregives til den udlænding, vurderingen angår. Justitsministeren kan endvidere bestemme, at oplysningerne af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan videregives til den udlændingemyndighed, der skal træffe afgørelse i sagen.

Stk. 3 Ved domstolsprøvelse af en farevurdering efter stk. 1 finder reglerne i udlændingelovens kapitel 7 b anvendelse.

§ 7

Udlændinge med opholdstilladelse efter denne lov er fritaget for krav om arbejdstilladelse.