Bøger, som nævner Renteloven § 9b

- Side 161 -

...denne har afsendt de pågældende, såfremt det bliver påkrævet og man ønsker betaling af gebyrer mv. Som minimum kræves det dog, at det skal fremgå klart af skrivelsen, at der er tale om en rykker for betaling, og at der er fastsat en frist for betaling. Størrelsen af et rykkergebyr og hvornår et sådant kan opkræves, er reguleret i rentelovens § 9 b.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...b: For rykkerskrivelser vedrørende fordringer kan fordringshaveren kræve et gebyr, jf. stk. 2, såfremt skrivelsen er fremsendt med rimelig grund (rykkergebyr). Fordringshaveren kan endvidere kræve et gebyr, jf. stk. 3, for at anmode en anden om at inddrive fordringen på fordringshaverens vegne, såfremt dette er sket med rimelig grund (inkassogebyr).

Læs på Jurabibliotek



Rykkergebyr(er) – rentelovens § 9 b

- Side 163 -

...stk. 2 finder rentelovens § 9 b anvendelse på rykker- og inkassogebyrer vedrørende fordringer på formuerettens område, hvorfor bestemmelsen ikke omfatter krav fra det offentlige, som dermed ikke er begrænset af det fastsatte maksimum. Derudover er bestemmelsen sekundær i forhold til anden lovgivning, f.eks. påkravsgebyret i lejelovens § 93, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der kan derudover kun kræves gebyr for rykkerskrivelser, som er sendt med mindst 10 dages mellemrum, jf. rentelovens § 9 b, stk. 2 samt U 2008.1083 V.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 164 -

...inkassogebyr efter rentelovens § 9 B., stk. 1. Der kunne dog kun kræves 1 rykkergebyr, da der ikke havde været 10 dages mellemrum mellem det første og det sidste rykkerbrev. Da sagen var forligt på et beløb, der udgjorde 3/4 af kravet, havde fordringshaver krav på sagsomkostninger svarende til sædvanlige inkassoomkostninger i forhold til det opnåede beløb.

Læs på Jurabibliotek


Rykkergebyrets størrelse

...parterne har indgået aftale herom, og uanset de udgifter til administration, porto mv., som fordringshaveren har haft. Det er muligt for fordringshaveren at opkræve et mindre beløb end det maksimalt fastsatte, og i erhvervsforhold kan der opkræves et højere beløb i rykkergebyr, såfremt dette følger af parternes aftale, jf. nærmere nedenfor i afsnit 3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 165 -

...at medtage 100 kr. for hvert rykker- og inkassogebyr, og det forhold, at det ved Landsskatterettens kendelse var fastslået, at sådanne gebyrer ikke er momspligtige – og at fordringshaveren således ikke skulle svare moms af faktureret gebyr – kunne ikke begrunde et andet resultat. Landsretten ophævede derfor fogedrettens kendelse og hjemviste sagen.

Læs på Jurabibliotek



Rettens vurdering af rykkergebyrer

- Side 166 -

Højesteret fastslog, at kreditor havde rimelig grund til at sende fordringen til inkasso den 9. august 2002, da fordringen var forfalden, og der var rykket for betaling den 23. januar 2001. Kreditor var derfor berettiget til inkassogebyr på 100 kr., jf. rentelovens § 9 b, stk. 1, 2. pkt., jf. stk. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...omfattet af inkassoloven, var det uden betydning for retten til gebyret, at rykkerskrivelsen ikke havde opfyldt kravet i inkassolovens § 10 om en frist på mindst 10 dage. Advokaten havde rimelig grund til at rykke den 13. august 2002 og var dermed berettiget til at opkræve rykkergebyr på 100 kr., jf. rentelovens § 9 b, stk. 1, 1. pkt., jf. stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 167 -

...der udføres af eller for fordringshaveren, før fordringen er taget til inkasso, og K kunne derfor gøre krav på disse gebyrer ved siden af sædvanlige inkassoomkostninger.186186. Der var en dissens i afgørelsen på, at rykkergebyret var blevet absorberet af sagsomkostningerne, der var fastsat efter sædvanlige takster for indenretlig inkassoomkostninger.

Læs på Jurabibliotek



Advokat eller inkassobureau adgang til opkrævning af rykkergebyr efter en inkassosags opstart

- Side 168 -

...har krav på rykkergebyr ved siden af sædvanlige sagsomkostninger for indenretlig inkasso.« Landsretten bemærkede videre, at det forhold, at kreditor havde udført egeninkasso, ikke gjorde nogen forskel. Betalingspåkravet var herefter afvist med urette.189189. Kendelsens resultat blev også fulgt op i Vestre Landsret kendelse i B-2298-05 af samme dato.

Læs på Jurabibliotek


Inkassogebyr

...inddrivelse hos en advokat eller inkassobureau, jf. rentelovens § 9 b og U 2007.1882 H. Det er således kreditor (og ikke advokaten eller inkassobureauet),191191. Der kan aftales en anden fordeling mellem fordringshaver og advokat/inkassobureau. som er berettiget til gebyret. Gebyret forfalder, i det øjeblik en fordring overgives til fremmedinkasso.

Læs på Jurabibliotek

(...)

U 2007.1882 H – Rentelovens §§ 9 a og 9 b om retten til inkassogebyr og rykkergebyr: Fordringshaver rykker forgæves skyldner. Advokaten skriver to gange til skyldner, før-

Læs på Jurabibliotek



Antal og størrelse

- Side 169 -

Inkassogebyret kan højst udgøre 100 kr., som i praksis opkræves i forbindelse med praktisk talt alle inkassosager, jf. rentelovens § 9 b, stk. 3, jf. stk. 1. Uanset om der overgives flere restancer til inddrivelse, kan der kun opkræves et inkassogebyr pr. sag, jf. U 2003.2285 V.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bemærkede, at rekvirenten havde overgivet kravet vedrørende bl.a. 3 terminsydelser, der ifølge et pantebrev forfaldt den 11. december 2001, den 11. marts 2002 og den 11. juni 2002, til inddrivelse ved advokat ved ét brev. Der er herefter ikke i rentelovens § 9 b, stk. 1, 2. pkt., jf. stk. 3, hjemmel til at kræve mere end ét inkassogebyr på højst 100 kr.

Læs på Jurabibliotek



Fravigelse af rentelovens § 9 b

- Side 170 -

...rentelovens § 9 b, stk. 4, at bestemmelsen ikke kan fraviges til skade for skyldner ved aftale. Dette gælder, når der er tale om aftaler, som nævnt i rentelovens § 7, dvs. forbrugeraftaler. I aftaler mellem erhvervsdrivende og forbrugere kan der dermed ikke aftales højere rykkergebyrer end hvad der følger af rentelovens § 9 b, dvs. opkrævning af 100 kr.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...der aftales et højere rykkergebyr, men dette må dog ikke være lavere end de 100 kr. og skal altid betragtes som værende et rimelig og relevant gebyr efter rentelovens § 9 a, stk. 1. Det kan også følge af sædvane eller handelsbrug, at rykkergebyret er højere end de i loven nævnte 100 kr.192192. Se hertil Lindencrone Petersen, Renteloven, s. 278 ff.

Læs på Jurabibliotek