Risikobekendtgørelsen Kapitel 4

Denne konsoliderede version af risikobekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer

Bekendtgørelse nr. 372 af 25. april 2016

Kapitel 4 Risikovirksomheders generelle forpligtelser
§ 7

Risikovirksomheder skal træffe de nødvendige foranstaltninger med henblik på at forebygge større uheld og begrænse virkningerne for mennesker og miljø af sådanne uheld. Virksomhederne skal herunder

  • 1) udarbejde en forebyggelsesplan, der angiver virksomhedens overordnede mål og handlingsprincipper, ledelsens rolle og ansvar samt indsatsen for løbende at reducere risikoen for større uheld,

  • 2) på systematisk måde sikre, at planen gennemføres ved hjælp af hensigtsmæssige midler, strukturer og ledelsessystemer, som for kolonne 3-virksomheders vedkommende udgøres af et sikkerhedsledelsessystem, og

  • 3) redegøre for forebyggelsesplanen og gennemførelsen heraf i sikkerhedsdokumentet (kolonne 2-virksomheder) eller sikkerhedsrapporten (kolonne 3-virksomheder) efter de retningslinjer, der er angivet i henholdsvis bilag 3 og bilag 4.

Stk. 2 Risikovirksomheder er til enhver tid forpligtet til at godtgøre over for risikomyndighederne, at de har truffet alle nødvendige foranstaltninger, som er fastsat i denne bekendtgørelse. Kolonne 2-virksomheder skal gennemføre de foranstaltninger, der fremgår af virksomhedens sikkerhedsdokument. Kolonne 3-virksomheder skal gennemføre de foranstaltninger, der fremgår af virksomhedens sikkerhedsrapport.

Stk. 3 Risikovirksomheder skal yde risikomyndighederne enhver bistand, der er nødvendig, for at disse kan gennemføre de tilsyn, jf. § 21, og indhente de oplysninger, de har brug for til varetagelsen af deres opgaver efter denne bekendtgørelse.

§ 8

En risikovirksomhed skal inden etablering eller væsentlig ændring, jf. stk. 3, og samtidig med ansøgning om godkendelse efter miljøbeskyttelseslovens § 33, stk. 1, og hvor det er relevant efter denne bekendtgørelses § 6, stk. 1, indsende følgende til kommunalbestyrelsen:

  • 1) En anmeldelse med de oplysninger, som er nævnt i bilag 2.

  • 2) Sikkerhedsdokument (kolonne 2-virksomheder) eller sikkerhedsrapport (kolonne 3-virksomheder). Sikkerhedsdokumentet for en kolonne 2-virksomhed skal udarbejdes efter retningslinjerne i bilag 3. Sikkerhedsrapporten for en kolonne 3-virksomhed skal udarbejdes efter retningslinjerne i bilag 4.

Stk. 2 En kolonne 3-virksomhed skal desuden fremsende følgende sammen med de i stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte oplysninger:

  • 1) En intern beredskabsplan med de oplysninger, som er nævnt i bilag 5, del 1, og som er udarbejdet efter høring af virksomhedens ansatte og af tredjemands ansatte, som jævnligt opholder sig på virksomheden. Beredskabsplanen har til formål:

    • a) at styre uheldsforløbet og iværksætte foranstaltninger i selve virksomheden med henblik på begrænsning af skader på mennesker, miljøet og ejendom,

    • b) genoprette og rense miljøet efter uheld, og

    • c) at sikre, at politiet og kommunalbestyrelsen får tilstrækkelige oplysninger i tilfælde af uheld.

  • 2) Oplysninger til brug for politiets og kommunalbestyrelsens udarbejdelse af en ekstern beredskabsplan, jf.§ 15.

Stk. 3 Ved væsentlig ændring forstås i forhold til denne bestemmelse ændring af en risikovirksomhed, et anlæg, et lager eller en proces eller farlige stoffers karakter, fysiske tilstand eller mængde, der kan øge risikoen for større uheld, herunder ændring eller udvidelse af en bestående kolonne 2-virksomhed, som indebærer, at virksomheden bliver en kolonne 3-virksomhed.

Stk. 4 En virksomhed, der bliver risikovirksomhed alene som følge af en ændret klassificering af farlige stoffer, eller en risikovirksomhed, der ændrer status fra kolonne 2-virksomhed til kolonne 3- virksomhed eller omvendt, alene som følge af en ændret klassificering af farlige stoffer, skal indsende de oplysninger, som er nævnt i § 8, stk. 1 og 2, til kommunalbestyrelsen, senest to år efter, at klassificeringen er ændret. Dog skal anmeldelse, jf. § 8, stk. 1, nr. 1, indsendes, og forebyggelsesplan udarbejdes, jf.§ 7, stk. 1, nr. 1, senest et år efter at klassificeringen er ændret. Sådan en virksomhed, som ikke er godkendt efter miljøbeskyttelseslovens § 33, skal indsende ansøgning om miljøgodkendelse, jf. bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed, senest to år efter, at klassificeringen er ændret.

Stk. 5 En virksomhed, der er omfattet af stk. 4, skal indsende en sårbarhedsvurdering, som nævnt i § 11, stk. 1, senest to år efter, at klassificeringen er ændret, som medfører, at virksomheden bliver omfattet af denne bekendtgørelse som kolonne-3-virksomhed.

§ 9

Hvis der ud over de tilfælde, som er nævnt i § 8, sker en ændring i risikovirksomheden, der vil kunne indvirke på risikoen for større uheld, skal virksomheden gennemgå og om nødvendigt ajourføre de oplysninger, der er nævnt i § 8, stk. 1 og 2, samt forebyggelsesplanen. Også ændringer i virksomhedens navne- eller adresseoplysninger, skal ajourføres i anmeldelsen, jf. bilag 2, nr. 1 og 2.

Stk. 2 Risikovirksomheden skal underrette miljømyndigheden om ændringerne i virksomheden, før de foretages, og indsende eventuelle ajourføringer, jf. stk. 1. Tilsvarende skal virksomheden straks underrette miljømyndigheden, hvis virksomheden permanent lukkes, eller hvis de aktiviteter, der medfører, at virksomheden er omfattet af denne bekendtgørelse, ophører.

§ 10

Risikovirksomheder skal regelmæssigt og mindst hvert femte år gennemgå og om nødvendigt ajourføre sikkerhedsdokumentet (kolonne 2-virksomheder) eller sikkerhedsrapporten (kolonne 3-virksomheder). Gennemgang og eventuel ajourføring skal desuden finde sted efter større uheld på virksomheden eller på anmodning fra risikomyndighederne eller på virksomhedens eget initiativ, når nye forhold eller ny teknologisk viden om sikkerhedsspørgsmål begrunder det, herunder viden opnået gennem analyser af uheld eller, i det omfang det er muligt, nærved-uheld og ny viden om risikovurdering. Virksomheden udarbejder på anmodning fra en risikomyndighed den ændrede udgave af sikkerhedsdokumentet eller sikkerhedsrapporten eller dele heraf, som er omtalt i § 16, stk. 3.

Stk. 2 Risikovirksomheder skal regelmæssigt og mindst hvert femte år gennemgå og om nødvendigt ajourføre forebyggelsesplanen, jf. § 7, stk. 1.

Stk. 3 Kolonne 3-virksomheder skal gennemgå, afprøve og om nødvendigt ajourføre den interne beredskabsplan regelmæssigt, dog mindst hvert tredje år, efter aftale med risikomyndighederne.

Stk. 4 Risikovirksomheden skal sende ajourført sikkerhedsdokument, sikkerhedsrapport eller dele heraf samt intern beredskabsplan til miljømyndigheden umiddelbart efter ajourføringen. Hvis gennemgangen af dokumenterne ikke har givet virksomheden anledning til ajourføring, skal virksomheden give miljømyndigheden meddelelse herom.

Stk. 5 De i stk. 1 – 3 angivne minimumsfrister for gennemgang og eventuel ajourføring af henholdsvis sikkerhedsdokument, sikkerhedsrapport, forebyggelsesplan og intern beredskabsplan skal regnes fra datoen for risikovirksomhedens seneste fremsendelse af det dokument, eller for den meddelelse om, at virksomheden ikke finder anledning til ajourføring, som har ligget til grund for risikomyndighedernes afgørelse eller konklusion, jf. § 13, stk. 5.

§ 11

Med henblik på at forebygge forsætlige skadevoldende handlinger skal kolonne 3-virksomheder udarbejde en vurdering af virksomhedens sårbarhed efter retningslinjerne i bilag 6, del 1. Virksomheden sender sårbarhedsvurderingen til politiet til godkendelse før virksomhedens etablering.

Stk. 2 Politiet kan på baggrund af den godkendte sårbarhedsvurdering beslutte, at kolonne 3-virksomheden inden for en fastsat frist og efter retningslinjerne i bilag 6, del 2, skal

  • 1) udarbejde en sikringsplan og

  • 2) udpege en sikringsansvarlig.

Stk. 3 Kolonne 3-virksomheden skal sende sikringsplanen til politiet til godkendelse. Politiet hører inden godkendelse af sikringsplanen relevante myndigheder. Høringen kan undlades eller begrænses, hvis det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige sikkerhedsmæssige hensyn, herunder hensyn til forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser.

Stk. 4 Med mindre andet fremgår af godkendelsen af sikringsplanen, skal kolonne 3-virksomheden senest 6 måneder efter datoen for godkendelsen gennemføre de sikringstiltag, der fremgår af sikringsplanen.

Stk. 5 Kolonne 3-virksomheden skal regelmæssigt og mindst hvert femte år, eller i øvrigt, når der sker ajourføring af sikkerhedsrapporten, jf. §§ 9 eller 10, gennemgå og om nødvendigt ajourføre sårbarhedsvurderingen og sikringsplanen, hvis en sådan er udarbejdet. Sårbarhedsvurderingen og sikringsplanen skal fremsendes til politiet umiddelbart efter ajourføringen. Politiet orienterer i fornødent omfang de øvrige risikomyndigheder om den ajourførte sårbarhedsvurdering og sikringsplan.

Stk. 6 Kolonne 3-virksomheden skal sikre, at sikringsplanen effektivt afprøves ved afholdelse af øvelser mindst én gang hvert kalenderår, eller i øvrigt efter politiets nærmere bestemmelse herom. Virksomheden udarbejder en øvelsesevaluering, som sendes til politiet senest tre måneder efter øvelsens afslutning.

Stk. 7 Politiet kan meddele kolonne 3-virksomheden påbud om ændring af sårbarhedsvurderingen og sikringsplanen, når

  • 1) det på baggrund af en konkret trusselsvurdering skønnes nødvendigt for at forebygge forsætlige skadevoldende handlinger, eller

  • 2) der ved ajourføring, øvelser, tilsyn eller lignende konstateres utilstrækkelig sikring i den godkendte sikringsplan i forhold til potentielle skadevoldende handlinger eller fejl og mangler i øvrigt.

Stk. 8 Politiet foretager regelmæssigt tilsyn med kolonne 3-virksomhedens overholdelse af sikringsplanen. Politiet kan herunder afprøve effektiviteten af godkendte sikringsplaner og foretage uanmeldte tilsyn.

Stk. 9 Stk. 1-8 gælder ikke for risikovirksomheder, som er omfattet af bekendtgørelse om sikring af havnefaciliteter.

§ 12

Risikovirksomheder skal ved et større uheld straks alarmere alarmcentralen (telefon 112).

Stk. 2 Kolonne 3-virksomheder skal straks iværksætte den interne beredskabsplan ved et større uheld samt ved en ukontrolleret hændelse, der med rimelighed kan antages at føre til et større uheld.

Stk. 3 Risikovirksomheden skal snarest muligt efter et større uheld eller efter et nærved-uheld, meddele risikomyndighederne og politiet de oplysninger, der fremgår af bilag 7. Virksomheden skal ajourføre oplysningerne, hvis en nærmere undersøgelse viser forhold, som giver anledning til at ændre i de afgivne oplysninger eller de konklusioner, der er draget på grundlag af dem, og meddele de ajourførte oplysninger til risikomyndighederne.