Bøger, som nævner Straffeloven § 155

Straffelovens § 125 – unddragelse af strafforfølgning eller ødelæggelse af beviser

- Side 248 -

...straffelovens § 155, 2. pkt., og § 125, stk. 1, nr. 2. En af politiassistenterne blev fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 125, stk. 1, nr. 2, ved at have bortskaffet en springkniv, som en dørmand på stedet havde overdraget til dem. Politiassistenten blev idømt 20 dagbøder a 200 kr. Sagen er i øvrigt mere udførligt omtalt under afsnit 7.5.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 150 – misbrug af offentlig tjeneste

- Side 252 -

...straffes i sammenstød med andre bestemmelser, jf. de nedenfor nævnte sager og afgørelsen i Domme i Kriminelle Sager 1996-1998.145 V om en køreprøvesagkyndig, der blev fundet skyldig i blufærdighedskrænkelse og overtrædelse af straffelovens § 150 under en kvindes køreprøve, da han måtte have indset, at hun følte sig tvunget til at finde sig i krænkelserne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 253 -

...blev tillige dømt for overtrædelse af straffelovens § 155. Ved landsrettens dom blev straffen for overtrædelse af straffelovens §§ 150 og 155 skærpet til fængsel i 1 år og 3 måneder. Landsretten lagde ved udmålingen navnlig vægt på karakteren af anklagerens stillingsmisbrug, og på at anklageren derved to gange tiltvang sig samleje med den studerende.

Læs på Jurabibliotek



Eksempler på sager vedrørende videregivelse af fortrolige oplysninger til hustru eller samlever

- Side 257 -

...politiklagenævnet, at sagen søgtes fremmet som en tilståelsessag. Polititjenestemanden erkendte under en tilståelsessag otte overtrædelser af straffelovens § 155 og tre overtrædelser af straffelovens § 152, stk. 1. Polititjenestemanden gjorde gældende, at opslagene primært var foretaget af nysgerrighed. Byretten fastsatte straffen til 20 dagbøder a 500 kr.

Læs på Jurabibliotek



Eksempel på sager vedrørende videregivelse af fortrolige oplysninger til andre udenforstående

- Side 258 -

...videregivet fortrolige oplysninger, idet han fortalte vidnet V om, at han var gået ind på en aflytning af et selskab, som anklagemyndigheden foretog aflytning af. Det fremgik af sagen, at aflytningen var ophørt og underretning herom givet, da oplysningen fremkom. Landsretten fandt ikke tilstrækkeligt grundlag for at forhøje straffen på 5 dagbøder a 400 kr.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...byretten idømt 10 dagbøder a 500 kr. Vestre Landsret frifandt efter anklagemyndighedens påstand polititjenestemanden for at have foretaget opslag i Det Centrale Personregister. Landsretten stadfæstede i øvrigt dommen, idet den i lighed med byretten fandt, at der forelå en overtrædelse af straffelovens §§ 152, stk. 1, og 155, og at bøden var passende.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 259 -

...videregivet fortrolige oplysninger til en våbenhandler om en igangværende efterforskning vedrørende mulig ulovlig våbenimport rettet mod denne. Statsadvokaten fandt grundlag for at rejse tiltale for overtrædelse af straffelovens §§ 155 og 152, stk. 2. Ved byrettens dom blev politiassistenten idømt 60 dages ubetinget fængsel. Landsretten stadfæstede dommen.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 155 – Stillingsmisbrug

- Side 267 -

Tilsidesættelse af pligter, der påhviler nogen, som »virker i offentlig tjeneste eller hverv«, kan straffes efter straffelovens §§ 155-157.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 268 -

Det fremgår af straffelovens § 155, at »misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil 2 år anvendes.«

Læs på Jurabibliotek

(...)

Sagerne vedrørende straffelovens § 155 har i hidtidig praksis været meget forskellige. Det ligger således i sagens natur, at bestemmelsen dækker meget forskellige handlinger udøvet i offentlig tjeneste.

Læs på Jurabibliotek

(...)

En politibetjent havde under sin ansættelse bortskaffet akterne i en på politistationen mod en person verserende sag angående spirituskørsel og indfundet sig på vedkommendes bopæl og uden grund udleveret ham det administrativt inddragne kørekort. Polititjenestemanden blev for overtrædelse af straffelovens § 155 idømt fængsel i 40 dage.

Læs på Jurabibliotek

(...)

En politifuldmægtig blev fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 155, § 235, stk. 2, og § 293, stk. 1, ved at have sikret sig en cd-rom med blandt andet børnepornografiske bil-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 269 -

...skyldig i overtrædelse af straffelovens § 155, 1. og 2. pkt. P blev i landsretten idømt 10 dagbøder a 250 kr. Landsretten fandt det efter forholdets karakter, herunder navnlig den forholdsvis bagatelagtige forseelse, som kollegaens søn var sigtet for, og bøden herfor, overvejende betænkeligt at fastslå, at politiassistenten havde forskyldt frihedsstraf.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...for overtrædelse af straffelovens § 155, idet retten ikke fandt, at politiassistenten havde sat sig i besiddelse af bødeforelægget for at undgå, at det blev sendt ud til hans bekendte. Retten lagde blandt andet vægt på, at politiassistenten i forbindelse med udleveringen af bødeforelægget havde været helt åben om, at det vedrørte en af hans bekendte.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Straffelovens § 155 kan også i særlige tilfælde anvendes på overordnedes manglende tilsyn med underordnede medarbejdere, som i følgende sag:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 270 -

...misbrug af registre uden tjenstlig anledning. Der dømmes i sagerne efter straffelovens § 155 – og ikke efter straffelovens § 152 – i de tilfælde, hvor der ikke har været tale om overtrædelse af tavshedspligten, eller hvor det i hvert tilfælde ikke kan bevises, at tavshedspligten er krænket. I det følgende er medtaget forskellige eksempler fra praksis:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Statsadvokaten lagde til grund, at politiassistenten ikke havde haft tjenstlig anledning til at trække oplysningerne fra kriminal- og personregistrene. Politiassistenten blev ved byretten dømt for overtrædelse af straffeloven § 155 for misbrug af Kriminalregisteret og cpr-registeret og straffet med 15 dagbøder a 200 kr. Østre Landsret stadfæstede dommen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...som hun ønskede at møde. Politiassistenten forklarede, at han foretog opslaget i Kriminalregisteret for at sikre sig, at den pågældende f.eks. ikke var kendt for vold eller lignende. Politiassistenten bestred at have videregivet oplysningerne, hvilket ikke kunne modbevises. P vedtog et bødeforelæg på 3.000 kr. for overtrædelse af straffelovens § 155.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forskellige dage opslag i Centralregisteret for Motorkøretøjer vedrørende en bil, som tilhørte hans ex-hustrus nye kæreste, hvorefter han i begge tilfælde foretog opslag i Kriminalregisteret på den nye kæreste. Statsadvokaten fandt, at der forelå en overtrædelse af straffelovens § 155, og afgjorde sagen med et bødeforelæg på 3.500 kr., som P vedtog.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 271 -

...anvendt til opslag på anmelders cpr.-nummer samme dag, som hun var blevet kontaktet. P blev indkaldt til afhøring hos statsadvokaten og blev i den forbindelse gjort bekendt med, at han var sigtet for overtrædelse af straffelovens § 155. P erkendte sig skyldig i overtrædelsen. Sagen blev afgjort med et bødeforelæg på 3.500 kr., som blev vedtaget af P.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I visse tilfælde findes en offentlig ansats handlinger ikke at være så dadelværdige, at forholdet falder ind under straffelovens § 155. Når der for eksempel er tale om mindre grove udnyttelser af en tjenestestilling, vil sagerne således normalt blive behandlet disciplinært af ansættelsesmyndigheden.

Læs på Jurabibliotek

(...)

RB 2005.66 Undersøgelse i kriminalregisteret faldt ikke ind under straffelovens § 155

Læs på Jurabibliotek

(...)

...han klagede til politiet over forskellige forhold. Statsadvokaten fandt, at personens ret ikke var krænket, da han selv havde bedt sin onkel om at foretage opslag i kriminalregisteret. Det offentliges ret var imidlertid krænket, men ikke i en sådan grad, at forholdet faldt ind under straffelovens § 155. Sagen blev derfor sluttet hos statsadvokaten.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...det ikke anses for godtgjort, at han havde forsæt til at skaffe sig en uberettiget fordel, hvorfor han blev frifundet for overtrædelse af § 155, 2. pkt. Retten fandt, at han havde misbrugt sin stilling som politiassistent, men tjenesteforseelsen var ikke af en sådan grovere karakter, at den var omfattet af § 155. Han blev derfor frifundet i det hele.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 272 -

...Kriminalregisteret. P blev i byretten idømt fængsel i 6 måneder for tjenestemisbrug efter straffelovens § 155 og til dels forsøg herpå. Han blev frifundet for dokumentfalsk, da retten ikke fandt, at formålet med bestemmelsen var at beskytte en part i et kriminelt forhold. P blev i landsretten idømt fængsel i 8 måneder, idet dommen i øvrigt blev stadfæstet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...politiassistentens private observationer fra uheldsstedet. Statsadvokaten indstillede efterforskningen, fordi han ikke fandt, at politiassistenten havde haft forsæt til stillingsmisbrug efter straffelovens § 155. Statsadvokaten lagde herved navnlig vægt på ordlyden i skrivelsen, hvor blandt andet vendingerne »min kone« og »vores bil« blev anvendt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 273 -

Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, straffes han i medfør af straffelovens § 155, 2. pkt., med fængsel indtil 2 år.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtrædelse af straffelovens § 155, 2. pkt. Retten lagde ved straffastsættelsen vægt på, at der var tale om en enkeltstående og kortvarig mangel på dømmekraft, at den uberettigede økonomiske fordel havde været yderst begrænset og ikke begunstiget tiltalte selv, og at V i øvrigt havde varetaget sine opgaver på ATK-kontoret loyalt og samvittighedsfuldt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...være blevet lukket ind, sluttede politimanden sig til et selskab, der indtog alkohol. Han forklarede, at handlingen skyldtes, at han havde fået at vide, at han formentlig ikke ville kunne komme ind, idet han bar gummisko. Statsadvokaten fandt, at P burde forelægges en bøde på 1.000 kr. for overtrædelse af straffelovens § 155, 2. pkt. P vedtog bøden.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Straffelovens § 155 omfatter efter sin ordlyd – og i modsætning til lovens § 156 – ikke undladelser i form af manglende opfyldelse af tjenestepligten. Der kan for eksempel henvises til afgørelsen:

Læs på Jurabibliotek

(...)

RB 2007.75 To politiassistenter blev frifundet for undladelse af at opfylde tjenestepligt efter straffelovens § 155

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 274 -

...P1 tilkendegav, at V var anholdt, eller om P1 blot truede med anholdelse, hvis V ikke dæmpede sig. Retten fandt endvidere ikke at kunne afvise, at P1 havde haft fornødent grundlag for at gennemføre en anholdelse efter retsplejelovens § 755, stk. 1, da han kunne have haft føje til at skønne, at det kun ville være muligt at dæmpe V ved at anholde ham.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 157 – Tjenesteforsømmelse

- Side 277 -

...afsonerens lommer. Der var under forløbet endvidere længerevarende perioder, hvor kriminalassistenten ikke holdt øje med ham. Henset til at denne fremgangsmåde blev anvendt, selv om kriminalassistenten ikke i forvejen havde forberedt sig grundigt på udleveringen, samt at afsoneren var indsat og oven i købet sad i en særlig sikret afdeling for Rocker-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 278 -

...forbundet med stillingen, hvorfor straffelovens § 155 ikke fandtes overtrådt. Det var dog statsadvokatens vurdering, at den oplagte inhabilitet sammenholdt med prøvekøretøjets manglende opfyldelse af kørekortbekendtgørelsens regler, bevirkede, at der forelå en overtrædelse af straffelovens § 157. P vedtog en samlet bøde på 5.000 kr. for begge forhold.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 280 -

...påtaleopgivelse. Statsadvokaten fandt imidlertid, at forholdet kunne henføres under straffelovens § 155 om tjenestemisbrug. Statsadvokaten rejste på denne baggrund tiltale mod P for overtrædelse af straffelovens § 155 med påstand om fængselsstraf. P blev ved byretten frifundet for tiltalen, herunder tillige for en subsidiær påstand om grov forsøm-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 281 -

...stillingen, hvorfor landsretten tiltrådte, at han var blevet frifundet for overtrædelse af straffelovens § 155. Derimod fandt landsretten ham skyldig i overtrædelse af straffelovens § 157 ved under grov skødesløshed at have tilsidesat de pligter, som tjenesten medfører ved ikke at foretage nærmere undersøgelse af pistolen, inden han trykkede på aftrækkeren.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 164 – falsk anklage

- Side 284 -

...bekendt og blev derfor frifundet for overtrædelse af straffelovens § 152. Retten lagde herved vægt på, at han alene havde fortalt den kvindelig bekendte, hvem der var bruger af et bestemt køretøj, og at han ikke ved at lade den bekendte se på skærmen, mens han foretog opslagene, måtte indse, at han derved gav hende mulighed for få fortrolige oplysninger.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 175 – frembringelse af urigtige erklæringer i visse offentlige eller private dokumenter

- Side 285 -

...hvorved A opnåede en uberettiget fordel. T blev endvidere fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 175, ved i det midlertidige kørekort urigtigt at have erklæret, at den praktiske køreprøve var bestået, ligesom han til brug for udstedelsen af kørekort i A’s ansøgning om kørekort urigtigt erklærede, at den praktiske køreprøve var bestået. T

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 235 – børnepornografi

- Side 287 -

...børnepornografi på internettet. Politifuldmægtigen blev for overtrædelse af straffelovens § 235, stk. 2, idømt 30 dages fængsel. Der skete frifindelse for overtrædelse af straffelovens § 155 og § 293, stk. 1. Landsretten fandt politifuldmægtigen skyldig i overtrædelse af straffelovens § 155, § 235, stk. 2, og § 293, stk. 1, og han blev idømt fængsel i 60 dage.

Læs på Jurabibliotek