Bøger, som nævner Straffeloven § 156

Bemærk, at § 156 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 156, om det har en betydning.

Tavshedspligt og meddelere

- Side 267 -

...forbrydelser og for A’s vedkommende formentlig med en vis effekt. Landsretten stadfæstede dommen for så vidt angik A, idet han dog i et tilfælde blev fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 156 ved at have undladt at indlede efterforskning mod meddeleren, der havde oplyst, at han kørte bil uden at have erhvervet kørekort. B havde ikke anket dommen.

Læs på Jurabibliotek


Straffelovens § 155 – Stillingsmisbrug

Tilsidesættelse af pligter, der påhviler nogen, som »virker i offentlig tjeneste eller hverv«, kan straffes efter straffelovens §§ 155-157.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 268 -

...karakter. Det må desuden antages107107. Kommenteret straffelov, 9 omarbejdede udgave, Speciel Del side 144.– jf. at den kun tager sigte på materielle, ikke formelle krænkelser. En række mindre grove udnyttelser af tjenestestilling, fx misbrug af tjenestevogn til privat kørsel, må dernæst jævnligt udskilles som hørende under disciplinær forfølgning.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens § 156 – Lydighedsbrud

- Side 274 -

Forsætlig nægtelse eller undladelse af at opfylde en stillingsmæssig pligt er strafbar efter straffelovens § 156. Det samme gælder nægtelse af at efterkomme en »lovlig tjenstlig befaling«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er kun tilsidesættelse af lovlige tjenstlige befalinger, der medfører ansvar, og det er kun forhold af en vis grovhed, der er omfattet af straffelovens § 156. Mindre grove tilfælde kan give anledning til disciplinære foranstaltninger.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...indtryk at være syg og samtidig i et eller andet omfang lugtede af spiritus. Politiassistenterne blev i byretten hver idømt 20 dagbøder a 200 kr. for overtrædelse af straffelovens § 156, idet politiassistenterne havde undladt at opfylde deres tjenestepligt ved ikke at foranledige brugstyven undersøgt for overtrædelse af færdselslovens § 53 og § 54.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 275 -

RB 1998.92 eksempel 2 og RB 1999.197 Politiassistent dømt for overtrædelse af straffelovens § 156 ved forsætligt at have undladt at udfærdige rapport om afhøringer

Læs på Jurabibliotek

(...)

...voldssag. Politiassistenten blev i byretten idømt 8 dagbøder a 600 kr. for overtrædelse af straffelovens § 156, idet retten lagde til grund, at undladelsen af at udfærdige rapport kunne tilregnes politiassistenten som forsætlig. Retten henførte alene forholdet under straffelovens § 156, da straffelovens § 157 må anses for subsidiær i forhold til § 156.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sager er polititjenestemænd blevet straffet efter straffelovens § 156 for at have afhørt en sigtet uden advokatens tilstedeværelse, selvom der var indgået aftale om, at afhøringen skulle finde sted i overværelse af advokat, eller arrestanten havde tilkendegivet, at vedkommende ikke ønskede at deltage i afhøringer uden forsvarerens tilstedeværelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 276 -

...sagen. Kriminalassistenten oplyste ikke forsvareren om, at han netop var i færd med at afhøre den sigtede. Kriminalassistenten blev dømt for at have undladt at opfylde den pligt, som tjenesten medfører, jf. straffelovens § 156 og retsplejelovens § 745, stk. 2, 1. og 2. pkt., og ved byretten idømt 5 dagbøder a 200 kr. Landsretten stadfæstede dommen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forsvarerbeskikkelse ikke er til hinder for, at afhøringen påbegyndes eller fortsættes uden forsvarerens tilstedeværelse, såfremt den sigtede er villig hertil. Statsadvokaten lagde endvidere vægt på den sigtedes forklaring om, at han ikke var blevet presset til at afgive forklaring uden forsvarerens tilstedeværelse. Rigsadvokaten tiltrådte statsadvokatens afgørelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 277 -

...underrettede sin foresatte om, at han ikke var i stand til at færdigbehandle sagen. Statsadvokaten lagde herved vægt på, at nummerpladerne var inddraget, og at en chauffør var sigtet. Rigsadvokaten tiltrådte afgørelsen. Rigsadvokaten anførte, at den manglende rapportskrivning medførte, at det ikke var muligt at udøve en efterfølgende legalitetskontrol.

Læs på Jurabibliotek


Straffelovens § 157 – Tjenesteforsømmelse

Bestemmelsen angår særligt den uforsætlige ikke-opfyldelse af tjenestepligt, men den kan også omfatte grov eller oftere gentagen forsætlig forsømmelse i tjenesten og tilsidesættelse af pligter, der ikke er omfattet af § 155 og § 156. Bestemmelsen er subsidiær i forhold til straffelovens § 156.

Læs på Jurabibliotek