Voksenansvarsbekendtgørelsen Kapitel 1

Denne konsoliderede version af voksenansvarsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om voksenansvar for anbragte børn og unge

Bekendtgørelse nr. 263 af 15. marts 2024

Kapitel 1 Rammer for ophold på anbringelsessteder
§ 1

Ophold på et anbringelsessted efter § 43, stk. 1, i barnets lov, skal være påbegyndt før barnets fyldte 18. år.

Stk. 2 Ophold på et anbringelsessted efter § 43, stk. 1, nr. 6, i barnets lov, kan dog i medfør af § 74 a i straffeloven, påbegyndes efter det fyldte 18. år.

§ 2

En husorden efter § 4, stk. 2, i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, fastsat af lederen på en delvis lukket afdeling på en døgninstitution, sikret døgninstitution eller særligt sikret afdeling, jf. § 43, stk. 3, i barnets lov, skal være skriftlig og skal som minimum indeholde regler og retningslinjer for børnene og de unge om følgende:

  • 1) Vækketid mellem kl. 06 og 09 i hverdagene.

  • 2) Vækketid mellem kl. 08 og 11 i weekender.

  • 3) Sengetid mellem kl. 21 og 23 i hverdagene.

  • 4) Sengetid mellem kl. 22 og 24 i weekender.

  • 5) Ro på værelserne mellem sengetid og vækketid, jf. nr. 1-4.

  • 6) Mødepligt til undervisning, behandling og andre fastlagte aktiviteter.

  • 7) God adfærd på fællesarealer, forstået som adfærd der ikke er til gene for fællesskabet eller for børnenes og de unges sikkerhed og tryghed, og en adfærd med fravær af uacceptabel sprogbrug, og hvor voldelig, krænkende og larmende adfærd er uacceptabel.

  • 8) Forbud mod indtagelse og besiddelse af alkohol og euforiserende stoffer.

  • 9) Rygeforbud, med undtagelse af nærmere bestemte udendørs arealer på institutionens område.

  • 10) Besøg, herunder tidsrum, varighed, og god adfærd for de besøgende.

Stk. 2 På delvis lukkede døgninstitutioner og delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner efter § 43, stk. 3, i barnets lov skal husordenen jf. stk. 1, desuden indeholde regler om begrænsninger for besiddelse og brug af mobiltelefoner og andet elektronisk kommunikationsudstyr, herunder at børnene og de unge som udgangspunkt skal aflevere mobiltelefoner i forbindelse med aktiviteter, der kræver deres fulde opmærksomhed, herunder undervisning, behandling og andre fastlagte aktiviteter.

Stk. 3 På sikrede døgninstitutioner og særligt sikrede afdelinger efter § 43, stk. 3, i barnets lov skal husordenen, jf. stk. 1, desuden indeholde regler om, at telefonsamtaler og anden elektronisk kommunikation kun må finde sted på nærmere afgrænsede områder på institutionen og i bestemte tidsrum. Husordenen kan endvidere indeholde regler om, at børnene og de unge skal aflevere deres egne mobiltelefoner og andet elektronisk kommunikationsudstyr til personalet, som kan opbevare det under anbringelsen.

Stk. 4 Regler og retningslinjer om vækketider og sengetider i stk. 1, nr. 1-4, kan fraviges i ferieperioder.

Stk. 5 Lederen eller dennes stedfortræder kan beslutte, at reglerne i husordenen, jf. stk. 1-4, kan fraviges for det enkelte barn eller den enkelte unge, når særlige forhold taler herfor.

Anvendelse af rusmiddeltest med samtykke
§ 3

Forud for aflæggelse af en rusmiddeltest efter § 5 i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge skal barnet eller den unge have afgivet et generelt samtykke til anvendelse af en rusmiddeltest i en konkret situation til anbringelsesstedets leder eller dennes stedfortræder. For børn under 12 år skal samtykket afgives af forældremyndighedsindehaveren eller af den uledsagede mindreårige udlændings repræsentant, jf. udlændingelovens § 56 a, stk. 1, jf. udlændingelovens § 62 n, stk. 5.

Stk. 2 Samtykket til anvendelse af rusmiddeltest skal være informeret, frivilligt og udtrykkeligt. Samtykket kan afgives mundtligt eller skriftligt.

Stk. 3 Samtykke efter stk. 1 afgives for en tidsubegrænset periode, men kan altid tilbagekaldes af barnet eller den unge samt af forældremyndighedsindehaveren til børn under 12 år, jf. § 5, stk. 1, i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, eller af den uledsagede mindreårige udlændings repræsentant, jf. udlændingelovens § 56 a, stk. 1, jf. udlændingelovens § 62 n, stk. 5.

Stk. 4 Tilbagekaldelse af et generelt samtykke skal ske udtrykkeligt til anbringelsesstedets leder eller i dennes fravær det øvrige personale.

Stk. 5 Forældremyndighedsindehaveren eller den uledsagede mindreårige udlændings repræsentant, jf. udlændingelovens § 56 a, stk. 1, skal orienteres om de tilfælde, hvor der er anvendt en rusmiddeltest, herunder om testens resultat. Barnets eller den unges handlekommune, jf. 9 a i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, skal ligeledes orienteres med henblik på at sikre overensstemmelse med barnets plan efter § 91 i barnets lov eller ungeplanen efter § 108 i barnets lov.

Stk. 6 Barnet eller den unge skal medvirke frivilligt til, at rusmiddeltesten aflægges i den konkrete situation. Hvis barnet eller den unge afviser at medvirke til en rusmiddeltest i en konkret situation, kan rusmiddeltesten ikke gennemføres.

Stk. 7 Aflæggelse af rusmiddeltest skal altid ske efter almindelige sundhedsfaglige forskrifter herfor.