- Side 597 -
I 2010 blev kursgevinstloven igen væsentligt ændret, idet mindsterentereglen i dagældende KGL § 14, stk. 2, blev ophævet, således at den generelle skattepligt af gevinst og tab for selskaber nu også principielt er gældende for fysiske personer.
- Side 608 -
Er betingelserne for fradrag opfyldt, vil fradraget for tabet på fordringen ske i den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 3, 2. pkt. Der gælder i dette tilfælde ikke nogen beløbsgrænse i modsætning til KGL § 14.
(...)
...fradragsretten efter KGL § 17, jf. SL § 6, stk. 1, litra a, bortfalder. Problemstillingen er behandlet af Jane Bolander i TfS 2005, 21. Efter indførelsen af generel skattepligt på gevinst og fradrag for tab på fordringer i KGL § 14 må det antages, at problemstillingen ikke længere har samme relevans, da tab under alle omstændigheder er fradragsberettiget.
- Side 609 -
...en række domme, at også erhververen skulle indkomstbeskattes af kursavancer på sådanne fordringer, idet erhvervelsen fandtes at have en så nær tilknytning til overdragerens næringsvirksomhed, at også erhververen burde blive beskattet efter SL § 4, litra a, selv om denne ikke i sig selv var næringsdrivende. Dette gav anledning til overvejelser om, i
(...)
- Side 610 -
...kursgevinster på fordringer i KGL § 14, er der derved ikke længere det samme behov for beskatning ud fra et afsmitningssynspunkt. Der er således i dag ikke markant forskel på beskatningen af gevinst på vederlagsfordringer og andre fordringer. Se om ændringen af tilgangen til afsmitningsbeskatning i kursgevinstloven, Jane Bolander i TfS 2002, 1096.
- Side 611 -
...og tab på fordringer for fysiske personer. Skattepligten gælder uafhængigt af, om fordringen er i danske kroner eller udenlandsk valuta. Tidligere var en gevinst skattefri, hvis fordringens rente mindst svarede til den såkaldte mindsterente i dagældende kursgevinstlovs § 38, jf. ovenfor. Samtidig var der ikke generelt fradrag for tab på fordringer.
(...)
Efter de gældende regler skal gevinst og tab på fordringer medregnes ved opgørelsen af den skattepligtiges indkomst, hvis årets nettogevinst eller -tab i henhold til KGL § 14 sammenlagt med gevinst og tab efter KGL § 23 om gæld, samt gevinst og tab efter ABL § 22 overstiger 2.000 kr.
(...)
...kr. årligt. Erhvervsdrivende har som udgangspunkt fuld adgang til fradrag for deres tab på erhvervsmæssige fordringer efter KGL § 17. Disse personers fradrag for sådanne tab er ikke omfattet af begrænsningerne i KGL § 14, stk. 2. Fradraget efter KGL § 17 sker i den personlige indkomst og ikke i kapitalindkomsten, som gælder for tab efter KGL § 14.
(...)
Skulle et tab på en fordring omfattet af KGL § 17, falde uden for fradragsretten på baggrund af en fortolkning af SL § 6, stk. 1, litra a, kan tabet dog fradrages efter den generelle fradragshjemmel i KGL § 14.
(...)
...sidestilles med naturligt slægtskabsforhold.). Det er alene tab som skyldes tilknytningen, som ønskes ramt med bestemmelsen, hvorfor der fortsat er fradrag for valutakursændringer på låneforhold med disse nærtstående. Dette praktiseres ved, at det ikke fradragsberettigede tab opgøres på grundlag af valutakurserne på tidspunktet for fordringens erhvervelse.
- Side 612 -
...Reglerne blev ændret i 2010, men de tidligere regler finder fortsat anvendelse på fordringer erhvervet før den 27. januar 2010. Såfremt der inden dette tidspunkt er erhvervet fordringer i danske kroner, som opfylder mindsterentekravet, vil disse bevare deres skattefrihed. Mindsterentereguleringen kan således fortsat være relevant i en del år endnu.
(...)
- Side 613 -
Reglen for fremmed valuta er ligeledes ophævet samtidig med ophævelsen af mindsterentereglen i KGL § 14. Reglen er ophævet med virkning for fordringer, der er erhvervet den 27. januar 2010 eller senere, men som de øvrige bestemmelser finder den fortsat anvendelse på fordringer erhvervet før dette tidspunkt.
(...)
...danske fordringer i de tilfælde, hvor erhvervelsen skete for lånte midler. Bestemmelsen er ophævet samtidig med ophævelsen af mindsterentebestemmelsen i KGL § 14. Reglen er ophævet for fordringer, der er erhvervet den 27. januar 2010 eller senere. Den tidligere kursgevinstlovs § 15 er således fortsat gældende for fordringer erhvervet før denne dato.
- Side 615 -
...af indeksreguleringer. Fysiske personers kursgevinster på indeksregulerede fordringer var efter de tidligere regler i KGL § 14 skattefrie, hvis fordringerne var i dansk valuta og mindsterentekravet var opfyldt. Efter ophævelsen af skattefriheden i KGL § 14 i 2010 er der ikke længere behov for særlige regler for tabsfradrag på indeksreguleret gæld.
- Side 619 -
...fordringer o.lign. efter KGL § 14 ikke overstiger 2.000 kr., sker der ingen beskatning. Beløbsgrænsen reguleres ikke. Det er i bestemmelsen og i dens forarbejder præciseret, at hvis den udenlandske gæld både er omfattet af KGL § 22 og KGL § 23, så er KGL § 23 om fremmed valuta sekundær i forhold til KGL § 22, dvs. at gevinsten skal behandles efter KGL § 22.