- Side 1158 -
...gældseftergivelsen tillige behandles efter reglerne om ret til underskudsfremførsel. En kursgevinst hos debitor er, hvis debitor er et selskab reguleret af KGL §§ 6-8 og 24, og hvis debitor er en fysisk person reguleret af KGL §§ 19, 21 og 24. Endvidere kan der blive tale underskudsbegrænsning, for selskaber efter SEL §§ 12-12 C og for personer efter PSL § 13 a.
(...)
Falder forholdet uden for KGL § 24, er udgangspunktet, at gevinsten er skattepligtig for debitor, jf. KGL § 6. Hvis debitor og kreditor er koncernforbundne selskaber, vil udgangspunktet omvendt være skattefrihed, jf. KGL §§ 4 og 8. Er debitor en fysisk person, vil udgangspunktet ligeledes være
(...)
- Side 1159 -
Hvis der ikke foreligger nogen koncernforbindelse mellem kreditor- og debitorselskabet, vil debitorselskabet være skattepligtig af gældseftergivelsen efter KGL § 6, hvis forholdet ikke er omfattet af KGL § 24. Der vil alene kunne indtræde underskudsbegrænsning, såfremt forholdet er omfattet af KGL § 24.
- Side 1167 -
Hvis gældseftergivelsen ikke er omfattet af KGL § 24, betyder det, at debitor, hvis der er tale om et selskab mv., som udgangspunkt vil være skattepligtig af gældseftergivelsen i medfør af KGL § 6.
- Side 1174 -
Da gældskonvertering nu utvivlsomt er sidestillet med en gældseftergivelse, indebærer det, at gældskonvertering er skattefri for selskabet, hvis der foreligger en samlet ordning, jf. KGL § 24. Foreligger der ikke en samlet ordning, vil selskabet være skattepligtig efter reglerne i KGL §§ 6 og 8, jf. ovenfor om gældseftergivelse.
- Side 1179 -
...således, at en kreditor i stedet for at eftergive en gæld overdrager fordringen til et selskab, som er koncernforbundet med debitorselskabet, til den lave kurs, som kreditor ville være villig til at eftergive ned til. Da der sker overdragelse af fordring i stedet for eftergivelse, vil de skattemæssige konsekvenser af en gældseftergivelse ikke indtræde.
(...)
...indkomstopgørelsen. Det indebærer, at hvis der er tale om en samlet ordning, som opfylder betingelserne i KGL § 24, vil overdragelsen være skattefri, mens der vil indtræde skattepligt efter KGL § 6, hvis det ikke er tilfældet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke civilretligt anses at være nogen gældseftergivelse, men det alene gælder skatteretligt.
(...)
...ved frigørelsen. Det er kun skattemæssigt, at overdragelsen af fordringen sidestilles med en gældseftergivelse for debitor. Civilretligt eksisterer fordringen og dermed gælden fortsat. Ved en efterfølgende opgørelse af gevinst eller tab på gælden skal gældens værdi på overdragelsestidspunktet anvendes som anskaffelsessum, jf. KGL § 6, stk. 2, 4. pkt.