- Side 1158 -
...gældseftergivelsen tillige behandles efter reglerne om ret til underskudsfremførsel. En kursgevinst hos debitor er, hvis debitor er et selskab reguleret af KGL §§ 6-8 og 24, og hvis debitor er en fysisk person reguleret af KGL §§ 19, 21 og 24. Endvidere kan der blive tale underskudsbegrænsning, for selskaber efter SEL §§ 12-12 C og for personer efter PSL § 13 a.
(...)
Falder forholdet uden for KGL § 24, er udgangspunktet, at gevinsten er skattepligtig for debitor, jf. KGL § 6. Hvis debitor og kreditor er koncernforbundne selskaber, vil udgangspunktet omvendt være skattefrihed, jf. KGL §§ 4 og 8. Er debitor en fysisk person, vil udgangspunktet ligeledes være
(...)
- Side 1159 -
...beskatning vil dog kunne bortfalde, hvis eftergivelsen kan karakteriseres som skattefrit udbytte efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, eller skattefrit tilskud efter SEL § 31 D, men i begge disse bestemmelser er det fastsat som en betingelse for skattefriheden, at der ikke er fradragsret for ydelsen, jf. SEL § 13, stk. 1, nr. 2, og SEL § 31 D, stk. 3 og 5.
(...)
...udgangspunktet er, at der heller ikke skal ske underskudsbegrænsning, hvis gældseftergivelsen sker mellem koncernforbundne parter. Dette hensyn er sikret i SEL §§ 12 A-12 C ved, at det beløb, som underskuddet skal nedsættes med, skal formindskes med den del af gældseftergivelsen, der er skattefri efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, og SEL § 31 D samt KGL § 8.
- Side 1167 -
...fordringens værdi, vil den være skattefri for debitorselskabet. Nedsættes gælden til under fordringens værdi, kan eftergivelsen ligeledes være skattefri, hvis der kan ydes skattefrit udbytte efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, eller skattefrie tilskud efter SEL § 31 D mellem kreditorselskabet og debitorselskabet, jf. bl.a. SKM2008.366.SR og SKM2016.470.SR.
- Side 1172 -
...af kursgevinsten efter KGL § 8. Skattefriheden efter KGL § 8 vil kunne skyldes, at kreditorselskabet for fordringen ikke har kunnet fradrage tab på den pågældende fordring efter KGL § 4, eller der kan ydes skattefrit udbytte efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, eller skattefrie tilskud mellem selskaberne efter SEL § 31 D, jf. neden for i afsnit 3.1.1.3.2.
- Side 1173 -
...der heller ikke skattepligt af en gevinst. Såfremt gevinsten ved en gældseftergivelse er skattefri efter KGL § 8, men ville udløse en underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A og 12 B, ville den symmetriske beskatning ikke længere kunne opretholdes. Det er derfor i SEL §§ 12 A og 12 B bestemt, at underskudsbegrænsningen skal nedsættes i disse tilfælde.
(...)
...kreditor ikke har fradragsret for tabet på en koncernforbunden fordring, jf. KGL § 4, så udløses der ikke nogen direkte beskatning hos debitor, jf. KGL § 8, eller nogen indirekte beskatning i form af en underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A og 12 B, jf. SKM2003.224.LSR vedrørende dagældende KGL § 6 B, hvis retsstilling principielt er videreført.
(...)
Når SEL § 12 A i disse tilfælde henviser til KGL § 8 og ikke til KGL § 4, skyldes det, at reduktionen i underskudsbegrænsningen tillige gælder i de tilfælde, hvor kreditor ikke er omfattet af KGL § 4, fordi der er tale om en udenlandsk kreditor, som naturligvis ikke er omfattet af de danske regler om tabsfradrag.
- Side 1174 -
Da gældskonvertering nu utvivlsomt er sidestillet med en gældseftergivelse, indebærer det, at gældskonvertering er skattefri for selskabet, hvis der foreligger en samlet ordning, jf. KGL § 24. Foreligger der ikke en samlet ordning, vil selskabet være skattepligtig efter reglerne i KGL §§ 6 og 8, jf. ovenfor om gældseftergivelse.
(...)
...gældskonverteringen udløste underskudsbegrænsning efter dagældende LL § 15, stk. 2 (nugældende SEL § 12 A), da gældskonverteringen ikke var omfattet af KGL § 8. Det gjorde ingen forskel i relation til KGL § 8, at der kunne ske genbeskatning af fradraget i udlandet ved en senere realisation, da der var tale om en genbeskatning, der måske aldrig indtrådte.