- Side 749 -
...Henrik Vagner: Entrepriseret, 4. udg. ved Torsten Iversen (2005); Hans Henrik Vagner: Nogle bemærkninger om indtrædelsesretten ved entreprenørens konkurs, betalingsstandsning eller død, i U 1984 B s. 417 ff.; Nikolaj Winther: Konkursretlige bemærkninger til AB 92 § 42, i U 2004 s. 347 ff.; Anders Ørgaard: Konkursret, 11. udg. (2014) s. 63 f. og s. 65 f.
- Side 750 -
...eller ej. Kun hvis det på forhånd ligger fast, at konkursboet ikke har indtrædelsesret, kan aftalen om, at der straks kan hæves, have virkning. Dette vil imidlertid så godt som aldrig ligge fast på forhånd, jf. nærmere nedenfor i afsnit 3, hvor også AB 92 § 42, stk. 2, vil blive omtalt. Bestemmelsen i AB 92 § 42, stk. 1, er dermed reelt indholdsløs.
- Side 751 -
...ved lov nr. 718 af 25. juni 2010 blev afløst af rekonstruktionsbehandling. Der blev ved denne lovændring indsat et helt nyt afsnit – I A om rekonstruktion – i konkursloven (se KL §§ 10-15 b). Lovændringen var baseret på lovforslag L 199 (FT 2009-10), fremsat den 26. marts 2010, hvilket lovforslag atter byggede på Bet. 1512/2009 om rekonstruktion mv.
(...)
- Side 752 -
...videreføre aftalen, og nogen begrænsning heri kan ikke gøres ved entreprenørens og bygherrens forudgående aftale. Som det fremgår, kan kontrakten endog blive videreført, til trods for at den allerede forinden rekonstruktionen er blevet ophævet. Videreførelse kan dog i sådanne tilfælde ikke ske, hvis medkontrahenten har disponeret i henhold til ophævelsen.
(...)
...i øvrigt viser sig at være således, at vedkommende må antages at være ude af stand til at opfylde aftalen. Også her bliver der meget lidt tilbage af bestemmelsen i AB 92 § 42, stk. 1, da åbning af tvangsakkord i dag vil ske som led i en rekonstruktionsbehandling, jf. Kl § 10 a, der som anført ikke kan give medkontrahenten ret til at ophæve aftalen.
- Side 753 -
...kan ikke læses som en fravigelse af de almindelige regler. Under alle omstændigheder kræves det efter § 42, stk. 3, »... at parten ikke har stillet – eller på den anden parts opfordring ikke straks stiller – betryggende sikkerhed for aftalens opfyldelse, jf. §§ 6 og 7«. Fra praksis henvises til T:BB 2009.684 VBA, der er refereret nedenfor under 4.3.
En part i et entrepriseforhold har ret til at hæve kontrakten, hvis medkontrahenten er et selskab, og dette kræves opløst af Erhvervsstyrelsen (tidligere Erhvervs- og Selskabsstyrelsen), jf. AB 92 § 42, stk. 4.
...1, siger ikke andet og mere, end at konkurslovens regler om konkursboets indtrædelsesret bliver afgørende. Hvis boet ikke har indtrædelsesret, kan medkontrahenten hæve. Hvis boet har indtrædelsesret, kan medkontrahenten ikke hæve. Afgørende for, om boet har indtrædelsesret eller ej, er reglen i KL § 53 om »... vedkommende retsforholds beskaffenhed«.
- Side 755 -
...AB 92 §§ 42-[REMOVED ADVANCE FIELD]44 om betydningen af en parts konkurs, betalingsstandsning, tvangsakkord mv., en parts død og procedurereglerne er – medmindre andet er anført i de pågældende bestemmelser – fælles for entreprenører og bygherrer, og der kan derfor henvises til fremstillingen ovenfor om indtrædelsesret for entreprenørens konkursbo.
...fremgår det, at der ved aftalen kan træffes nærmere bestemmelse om fristens længde. Denne bestemmelse har ført til reglen i AB 92 § 42, stk. 2, om, at boets svarfrist er 5 dage – en fornuftig regel, som hindrer, at det konkursbo, som ikke kan tilslutte sig det synspunkt, at retsforholdet har KL § 53-beskaffenhed, sætter sig for godt til rette i tæn-
- Side 759 -
...at BH havde været berettiget til at fordre yderligere sikkerhed som betingelse for at undlade at hæve aftalen, jf. AB 92 § 42, stk. 3. Imidlertid var de krav, som BH havde stillet, uklare, og da de endelig blev specificeret, blev fristen for opfyldelse gjort så kort, at HE umuligt kunne overholde den. BH’s ophævelse ansås herefter for uberettiget.
- Side 761 -
...af, at der udpeges en leder af arbejdet, som bygherren ikke har berettigede indvendinger imod, jf. § 43, stk. 3, 1. pkt. Hvis et arbejde er af en sådan særlig karakter – det kan f.eks. have et kunstnerisk islæt – at det som følge af entreprenørens død ikke kan forventes behørigt færdiggjort, kan indtræden ikke finde sted, jf. § 43, stk. 3, 2. pkt.