- Side 256 -
...er forsikringspligt for bygherren, dels at bygge- og anlægsarbejder som indledningsvis anført indebærer en række særlige risici (f.eks. for skader forårsaget af brand eller storm, for udgravningsskader, for sammenstyrtning af konstruktioner og for tyveri). Disse risici giver naturligvis de involverede anledning til forsikringsmæssige overvejelser.
(...)
...(hovedafsnit 2), entreprenørens ansvarsforsikring (hovedafsnit 3), all risks-forsikringer for bygninger (hovedafsnit 4) og de rådgivende teknikeres forsikringsforhold (hovedafsnit 5). Leverandørernes forsikringsforhold vil ikke blive omtalt. Afslutningsvis omtales den lovpligtige ordning med byggeskadeforsikring for visse byggerier (hovedafsnit 6).
- Side 257 -
...det en fordel for ham at give oplysning herom allerede i udbudsmaterialet, da entreprenørernes tilbud i så fald alt andet lige bliver lavere end ellers, fordi de ikke behøver at indkalkulere en risikopræmie. Har parterne indgået aftale om forsikringsdækningen, kan der opstå tvist om, hvorvidt dækningen svarer til det aftalte, jf. T:BB 2014.262 VBA.
(...)
- Side 259 -
AB 92 § 8, stk. 1, 2. pkt., pålægger ikke bygherren en pligt til uden videre at medtage entreprenøren som sikret på brand- og stormskadeforsikringen, idet entreprenøren – for at udløse bygherrens pligt – skal fremsætte en anmodning
(...)
- Side 263 -
...forvoldt ved simpel uagtsomhed, ikke have noget regreskrav i henhold til EAL § 22, stk. 1, mod entreprenøren. Forsikringsselskabet afleder jo sit regreskrav fra bygherren, og forsikringsselskabet får dermed ikke bedre ret over for entreprenøren, end bygherren ville have haft, jf. princippet i gældsbrevslovens § 27 og fra retspraksis FED 1997.239 Ø.
- Side 265 -
Ifølge AB 92 § 8, stk. 1, tegner og betaler den private bygherre sædvanlig brand- og stormskadeforsikring fra arbejdets påbegyndelse, indtil mangler, der er påvist ved afleveringen, er afhjulpet.
(...)
- Side 266 -
...det er et lykkeligt greb at opstille den anførte sondring og at lade bygherrens forsikringspligt omfatte det ene, men ikke det andet. Under alle omstændigheder ville det have været formålstjenligt, om undtagelsen for så vidt angår reparations- og vedligeholdelsesarbejder fremgik direkte af ordlyden i AB 92 § 8 – og ikke skulle findes i en betænkning.
(...)
...8, stk. 1, 1. pkt. Hvis der indtræder skade efter byggeriets afslutning, afgøres forsikringsselskabets regreskrav efter almindelige regler, jf. T:BB 2004.278 (2) VBA, hvor et forsikringsselskab, der havde dækket en stormskade, kom igennem med et (delvis) regreskrav mod den entreprenør, der i sin tid havde udvist uagtsomhed ved arbejdets udførelse.
(...)
Et af nøgleordene i AB 92 § 8 er »sædvanlig«. Forsikringen skal med hensyn til dækningsomfang være i overensstemmelse med de forsikringer,
(...)
- Side 267 -
...byggepladsen, selv om de endnu ikke er indføjet i bygningen. Materialer, som endnu ikke er leveret på byggepladsen, samt entreprenørens grej og øvrige udstyr, er ikke omfattet af forsikringspligten. Selvstændige stilladsentrepriser er dermed heller ikke omfattet af § 8.330330. Jf. AB-bet. s. 76. Stormskadeforsikringen dækker sædvanligvis ikke glas.
(...)
...det lidte tab. Der henvistes herved blandt andet til, at underentreprenøren var glasentreprenør, og at hovedentreprenøren derfor burde have gjort ham opmærksom på den i forhold til andre entreprenører begrænsede dækning. – Efter AB 92 § 8 ville hovedentreprenøren være blevet frifundet, da forsikringspligten nu er begrænset til sædvanlig forsikring.
(...)
- Side 268 -
...fandt Voldgiftsretten ikke grundlag for at tilsidesætte en rapport fra Jydsk Teknologisk Institut, hvoraf det fremgik, at der ved kortslutningen havde været åben ild og dermed flammedannelse. Skaden måtte derfor bedømmes som en brandskade, der ville have været omfattet af en sædvanlig bygherreforsikring, og E’s betalingskrav blev derfor imødekommet.
- Side 271 -
...havde derimod ikke pligt til at tegne forsikring i henhold til AB 92 § 8, allerede fordi der var tale om vedligeholdelsesarbejde. Der var derfor heller ikke spørgsmål om, hvorvidt HE og UE var medtaget som sikrede på bygningsbrandpolicen eller havde anmodet herom. Det, der var spørgsmålet i sagen, var, om HE var dækket under sin ansvarsforsikring.
(...)
- Side 273 -
FED 1996.1286 Ø: Der var tvist om, hvorvidt en brandforsikring dækkede brand uanset årsagen (som efter AB 92 § 8 og tidligere efter AB 72 § 21), eller hvorvidt brand som følge af konstruktionsfejl var undtaget fra dækning. Efter en fortolkning af policens individuelle tekst nåede landsretten i sagen frem til det førstnævnte resultat.
- Side 275 -
...underentreprenører medtages som sikrede på forsikringspolicen...«, jf. AB 92 § 8, stk. 1, 2. pkt. Hvis entreprenøren gør brug af denne ret, indebærer det tillige, som omtalt ovenfor under 2.1, at forsikringsselskabet – bortset fra tilfælde af forsæt og grov uagtsomhed – ikke kan gøre regres mod en skadevoldende (under)entreprenør(s ansvarsforsikringsselskab).
- Side 276 -
...sig stillet som selvforsikrer. Entreprenøren kan altså ikke kræve, at en offentlig bygherre, dvs. staten, regionerne og kommunerne samt interessentskaber, hvori staten eller en region eller kommune deltager, tegner forsikring. Det er en følge af bestemmelsen, at entreprenørerne efter anmodning til bygherren kan kræve sig stillet som medforsikrede.
- Side 277 -
...er i kraft. Det fremgår af den sædvanlige erhvervs- (og produkt)ansvarsforsikring, at der er en række undtagne risici både for så vidt angår tingsskader, forureningsskader og formuetab. Den sædvanlige ansvarsforsikring dækker ej heller entreprenørens mangelsansvar. Forsikringens dækningsområde er beløbsbegrænset for både personskader og tingsskader.
- Side 279 -
...fremstilling anvendes udtrykket all risks-(entreprise)forsikring om forsikring af bygge- og anlægsarbejder under opførelse, der dækker alle risici bortset fra de risici, som er undtaget i policen. Denne anvendelse af udtrykket stemmer med det responsum, Assurandør-Societetet afgav til brug for afgørelsen U 1996.1161 H, hvori det blandt andet hedder:
(...)
...skyldes slid, mangelfuldt udført arbejde, mangelfulde materialer, mangelfuld udførelse af projektering, beregning eller konstruktion, sædvanligvis undtaget, men eventuelle følgeskader er dækket. Forsikringen kan tegnes således, at den ikke blot dækker i udførelsesperioden. Fra retspraksis om all risks-forsikringer kan henvises til følgende afgørelser: