Bøger, som nævner Ægteskabsloven (Æ1) § 58

Indledning

- Side 97 -

Med ÆL § 58 er der i loven indsat en specifik bestemmelse vedrørende ændring og ophævelse af aftaler om visse familieformueretlige og familieretlige spørgsmål indgået i forbindelse med en separation eller skilsmisse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 98 -

...separation eller skilsmisse (det kan f.eks. være aftalt, at en ægtefælle får en større boslod mod til gengæld at acceptere et lavt børnebidrag), kan det blive aktuelt at anvende analogien af ÆL § 58 på den »resterende« aftale, såfremt aftalen angående børnebidraget tilsidesættes med hjemmel i BBL § 17. Se nærmere herom Familieret 2003 s. 287, note 15.

Læs på Jurabibliotek


Ændring af aftaler iht. ÆL § 58

Omfattet af ÆL § 58 er aftaler om »fordelingen af formuen, bidragspligten eller andre vilkår« indgået »med henblik på separation eller skilsmisse«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Kun aftaler indgået inden separation eller skilsmisse er omfattet af ÆL § 58, og aftaler indgået i separationstiden må være indgået med henblik på skils-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 99 -

...f.eks. en bodelingsaftale indgået efter en separation kun kan tilsidesættes eller ændres efter ÆL § 58, såfremt den er sammenkædet med en aftale, der er indgået med henblik på skilsmissen. Andre bodelingsaftaler indgået efter skilsmissen vil ikke kunne tilsidesættes eller ændres efter ÆL § 58, men ud fra (en analogi af) aftalelovens ugyldighedsregler.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...§ 72, der stort set svarer til ÆL § 58, fremgår, at man med denne regel ønskede i særlig grad at beskytte den ægtefælle, der pga. enten en stærk afhængighed af den anden eller ønsket om at opnå en hurtig separation eller skilsmisse er indgået på en ufordelagtig aftale, jf. 1913-udk. s. 265. Angående ÆL 1922 § 72 kan henvises til Borum II s. 129 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...hovedsagelig blevet anvendt eller påberåbt ved aftaler angående underholdsbidrag1212. Aftalen om bidrag blev tilsidesat eller ændret i bl.a. U 1977.804 Ø, U 2012.290 H, TFA 2012.434 Ø og U 2016.371 V/TFA 2016.15/1 V. Aftalen blev opretholdt i bl.a. U 1971.805 H, U 1981.239 H, TFA 2003.142 Ø, TFA 2012.79 V, TFA 2013.698 Ø og TFA 2016.444 Ø. – især bi-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 100 -

...en aftale i overensstemmelse med det efter forholdene rimelige – adgang til aftalecensur – herunder adgang til at pålægge eller skærpe en pligt, f.eks. pålægge underholdsbidrag trods (hustruens) afkald herpå eller forhøje et aftalt bidrag.1515. Se f.eks. U 1977.804 Ø, hvor landsretten tilsidesatte H’s bidragsafkald og pålagde M bidragspligt i 8 år.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...urimelighed, og det relevante tidspunkt for bedømmelsen af dens urimelighed er tidspunktet for aftalens indgåelse. Ændring som følge af, at forholdene senere har forandret sig, kan ikke ske med hjemmel i § 58.1616. Men f.eks. efter ÆL § 52 (fsv. angår aftaler vedrørende ægtefællebidrag), læren om bristende forudsætninger og (en analogi af) AFTL § 36.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...en aftale om tidsubegrænset bidragspligt til fordel for M, men fandt ikke grundlag for at lægge til grund, at M rent faktisk havde presset H hertil. Bestemmelsen vil kunne anvendes, uanset at der intet er at bebrejde den anden ægtefælle, og uanset om vedkommende har indset aftalens urimelighed eller ikke selv har været aktiv ved aftalens indgåelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 101 -

udsætning for de andre. Ved bedømmelsen af sådanne aftaler må der foretages en vurdering af, hvorvidt det samlede aftaleresultat er urimeligt.1818. Om bevissituationen i ÆL § 58-sager, se nærmere Lynge Andersen og Danielsen i TFA 2010 s. 403-416, navnlig s. 411 f.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Bevistemaet i ÆL § 58-sager bliver, hvorvidt aftalen objektivt set er urimelig. Afgørende for bedømmelsen heraf vil være, hvorvidt parternes aftale afviger så stærkt fra, hvad den afgørelseskompetente instans ville være nået frem til ved en afgørelse på de samme præmisser, at aftalen må karakteriseres som urimelig.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som ÆL § 58 er formuleret, jf. ordet »kan«, er den fakultativ. Dette indebærer, at uanset at en aftale objektivt set må karakteriseres som urimelig, har domstolene adgang til skønsmæssigt at afgøre, hvorvidt den, henset til de subjektive forhold ved aftalens indgåelse, skal erklæres for uforbindende eller ændres.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...boslod og ægtefællebidrag. ÆL § 58 bliver således ikke en regel om ubetinget fortrydelsesret fsv. angår objektivt set urimelige aftaler. Det velovervejede afkald (helt eller delvis) på f.eks. underholdsbidrag eller boslodskrav givet uden pres og med klar viden om indholdet af afkaldet og dets konsekvenser vil i almindelighed ikke blive tilsidesat i

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 102 -

...aftalen i stand og havde i forbindelse med udfærdigelsen af aftalen haft bistand fra en advokat. H var ikke regnskabskyndig og fandtes hverken at have haft tilstrækkelige oplysninger eller forudsætninger til at vurdere de af manden og advokaten foretagne værdiansættelser af mandens ejendom, eller til at overskue konsekvenserne af den indgåede aftale.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...vært passiv i 5 år. Derimod fandt landsretten i U 2008.2005 V, at hustruen ikke ved passivitet havde fortabt sin ret til at kræve en bodelingsaftale tilsidesat. Der var kun gået ca. 1 år fra skilsmissedommen, hvor det var anført, at fællesboet ikke var delt, til at hustruen ville have tilsidesat en ca. 2 år før dommen udfærdiget bodelingsoverenskomst.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 103 -

...326-330. Dette kan skyldes, at ÆL § 58 tidligere – modsat AFTL § 36 – stillede krav om åbenbar urimelighed, hvorfor det kunne være lettere at løfte bevisbyrden for, at betingelserne i sidstnævnte bestemmelse var opfyldt. I anvendelsen af denne regel tænkes og tolkes der dog i familieretlige baner, hvorfor AFTL § 36 ikke har større betydning i disse sager.

Læs på Jurabibliotek