Byrets dom af 11. november 2021 i sag BS-36507/2021-LYN

Print

Relaterede love

Retsplejeloven

Resumé

Sag om, hvorvidt sagsøgte pålægges at skulle betale børnebidrag

RETTEN I LYNGBY

DOM

afsagt den 18. november 2021

Sagen er behandlet for lukkede døre. Det er forbudt offentligt at gengive, hvad der er foregået i retsmødet, og at

offentliggøre navn, stilling eller bopæl eller på anden måde identiteten på nogen af de personer, der er nævnt i sagen.

Sag BS-36507/2021-LYN

Mor

(advokat Bente Lund Poulsen)

mod

Far

(advokat Kirsten Reimers-Lund)

Denne afgørelse er truffet af Dommer.

Sagens baggrund og parternes påstande

Familieretshuset har den 24. august 2021 truffet afgørelse om ikke at imøde-komme Mors ansøgning om fastsættelse af børnebidrag til Barn, født 23.03.11.

Mor har den 16. september 2021 anmodet om, at Famili-eretshuset indbringer afgørelsen for familieretten.

Familieretshuset har indbragt sagen for familieretten den 27. september 2021 og oplyst, at Familieretshuset har gennemgået sagen på ny og ikke fundet grund-lag for at genoptage afgørelsen.

Mor har fremsat påstand om, at der fastsættes børnebi-drag til Barn, født 23.03.11.

2

Far har fremsat påstand om, at Familieretshusets afgørelse af 24. august 2021 stadfæstes.

Familieretten har behandlet sagen i den forenklede familiesagsproces.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens § 218 a.

Oplysningerne i sagen

Af Familieretshusets afgørelse af 24. august 2021 fremgår følgende:

”…

Afgørelse om børnebidrag, sagsnummer 2020 - 44336 Familieretshuset har truffet afgørelse om ikke at imødekomme Mors ansøgning om fastsættelse af børnebidrag til Barn.

Begrundelse

Efter en samlet skønsmæssig vurdering finder vi, at Far i tilstrækkelig grad opfylder sin forsørgelsespligt i forhold til Barns kon-krete forsørgelsesbehov.

Vi har ved afgørelsen især lagt vægt på oplysningerne om, hvor meget Barn opholder sig hos hver af jer, på fordelingen af jeres udgifter til Barns forsørgelse og hvem der modtager de offentlige ydelser.

Vi finder herefter, at der ikke er grundlag for at fastsætte børnebidrag. Derfor har vi truffet afgørelse om, at ansøgningen ikke imødekommes.

Vejledende kan vi oplyse, at bopælsforælderen ikke er forpligtet at med-sende tøj til samvær, når der ikke er fastsat børnebidrag.

Udgangspunktet er, at I hver især skal afholde de udgifter, der måtte vise sig, når Barn opholder sig hos jer. F.eks. tøj, sko, frisør, gaver til klasse-kammerater og fritidsaktiviteter den pågældende forælder har tilmeldt Barn.

I forbindelse med sagens behandling er der ikke enighed om samværet. Far oplyser, at der er deleordning og Mor oplyser, at der er 9/5 ordning.

Familieretshuset bemærker, at spørgsmålet om samvær er indbragt for ret-ten til afgørelse.

3

Af sagen om forældremyndighed om samvær fremgår det, af børnesamta-len med Barn, at der praktiseres en 9/5 ordning. Det fremgår endvidere, at det i spørgsmålet om samvær indgår om det skal udvides med en dag, således at Barn opholder sig 6 dage hos Far.

Fra den 10-11-2020 foreligger der et mødenotat: Mødenotat for Familieret-lig udredning. Det fremgår her at der er 9/5 ordning. Det fremgår også at der har været 7/7 ordning, men at den er blevet ændret for Barns ved-kommende.

Begge parter har imidlertid indsendt kalendere med oplysning om deres respektive samvær i perioden fra samlivsophævelsen i marts 2020 til marts 2021.

I bidragssager lægges vægt på det aktuelt praktiserede samvær. Familie-retshuset har skønnet, at de af parterne udfyldte kalendere er et korrekt udtryk for det samvær, der praktiseres.

Ifølge en opgørelse af samværet fra Far opholder Barn sig 6 dage ud af en 14 dages periode hos ham. Vi har modtaget op-lysninger om samvær for periode april 2020 til og med maj 2021. Ifølge vo-res beregning af samværet har Barn opholdt sig 5,98 dage hos Far. Det vil sige, at der ifølge Fars oplysnin-ger er en 8/6 deleordning.

Mor har indsendt en korrigeret kalender. I perio-den april 2020 til og med marts 2021 i alt 363 dage har Barn ifølge kalen-deren overnattet 217 dage hos Mor. 217/363*14= 8,4 dage. Ifølge Mors egne oplysninger har hun såle-des samvær med Barn i 8 dage ud af en 14 dages periode. Det giver en 8/6 ordning.

Mors advokat har anført, at resultatet er påvirket af, at Far har indregnet feriesamvær. Vi bemærker hertil, at feriesamvær antages, at udligne sig over tid, da det lægges til grund at begge forældre har feriesamvær med børnene.

Oplysninger i sagen

Ved afgørelsen har vi brugt følgende oplysninger:

At der er fælles forældremyndighed.

Antallet af overnatninger, som Barn har hos hver af jer i løbet af en sædvanlig 14 dages periode.

4

Fordelingen af udgifterne til Barn og hvem der modtager de offent-lige ydelser.

Far har indsendt bemærkninger til ansøgningen. Far har oplyst, at Barn har ca. lige mange overnatninger hos hver af jer i løbet af en sædvanlig 14 dages periode, og at Far også betaler til forsørgelsen af Barn. Far mener derfor, at der ikke skal fastsættes bidrag.

Mor har oplyst at have Barn til overnatning hos sig i 9 dage ud af en sædvanlig 14 dages periode.

Far har oplyst at have Barn til overnatning hos sig i 6 dage ud af en sædvanlig 14 dages periode.

Det er oplyst, at Mor afholder udgifter til tøj, sko, frisør og lommepenge.

Det fremgår af sagen, at Mor modtager de offent-lige ydelser til Barn i form af børne- og ungeydelse, ordinært børne-tilskud.

Det er oplyst, at Far afholder udgifter til tøj, sko, fri-tidsaktiviteter (Sport), mobiltelefonabonnement, medicin og sygesik-ring/sundhedsforsikring.

Oplysning om udgift til iPhone er ikke taget i betragtning. Udgiften be-tragtes som gave og ikke en forsørgelsesudgift.

Far har desuden oplyst, at afholde udgiften til pri-vatskolen på aktuelt 2.090 kr. pr. måned.

Vi har ikke fundet grundlag for at betvivle jeres oplysninger om de udgif-ter, I hver især har afholdt til Barns forsørgelse. Derfor har vi heller ikke fundet grundlag for at indhente dokumentation for dem. Det kan endvi-dere ikke antages, at den ene forælder er fuldt ud bekendt med, hvilke ud-gifter den anden forælder afholder.

Vurdering af forsørgelsespligten

Der kan kun fastsættes bidrag, hvis en forælder, der har del i forældre-myndigheden, ikke opfylder sin forsørgelsespligt. Det afhænger af en kon-kret vurdering, om en forælder opfylder sin forsørgelsespligt.

5

I denne vurdering indgår især, hvor meget barnet opholder sig hos hver af forældrene, og hvor fast ordningen er. Hvis barnet opholder sig nogen-lunde lige meget hos hver af forældrene, vil udgangspunktet være, at begge forældre opfylder deres forsørgelsespligt over for barnet. I tilfælde, hvor barnet opholder sig 4-5 dage hos den ene forælder i en 14-dages peri-ode, vil denne forælder kun undtagelsesvist kunne anses for at opfylde sin forsørgelsespligt over for barnet.

I vurderingen indgår også, om forældrene hver især deltager i den daglige forsørgelse af barnet. Hvem betaler for eksempel de større faste udgifter (daginstitution, skolegang, fritidsaktiviteter og lignende), og hvem køber tøj, betaler for mobiltelefon, giver lommepenge og lignende. Udgifter til rejser og større ting, som har karakter af gaver, har mindre betydning, men kan dog indgå i den samlede vurdering.

De udgifter, som den ene forælder afholder til forsørgelse, kan tillægges betydning, også selvom den anden forælder ikke er enig i, at barnet for-sørges gennem disse udgifter. Den ene forælder skal ikke have fordel af de udgifter, den anden forælder afholder, for at udgifterne er afholdt til bar-nets forsørgelse. Det væsentlige i vurderingen er, om forældrene opfylder barnets konkrete forsørgelsesbehov.

En udgift til eksempelvis almindeligt tøj vil kunne opfylde et beklæd-ningsbehov hos barnet på samme måde, som hvis tøjet var luksuspræget. Det samme gælder, hvor den ene forælder vælger at melde barnet til en dyrere fritidsaktivitet, som er en anden og måske også dyrere aktivitet end den, den anden forælder har valgt.

Der er som udgangspunkt ikke tale om, at hver forælders forsørgelsesudgi fter skal sammenholdes, men at der skal foretages en konkret vurdering af, om en forælder opfylder sin forsørgelsespligt i forhold til barnets kon-krete forsørgelsesbehov. Er det tilfældet, kan der ikke fastsættes bidrag. Dette gælder også, selvom der – hvis der blev foretaget en sammenligning ”krone for krone” – er en stor forskel i forældrenes faktiske udgifter til for-sørgelsen af barnet.

Det indgår også i vurderingen, om en af forældrene modtager børne-tilskud og børne- og ungeydelse til barnet. Forældrenes øvrige økonomi-ske forhold lægges der normalt ikke afgørende vægt på.

Regler

Ved afgørelsen har vi brugt §§ 13 og 14 i børnebidragsloven (lovbekendt-gørelse nr. 773 af 7. august 2019).

6

Reglerne er beskrevet i vejledning om børne- og ægtefællebidrag (vejled-ning nr. 9424 af 26. juni 2020).

Du kan finde reglerne i deres fulde ordlyd på www.retsinfo.dk

…”

Familieretshuset har i meddelelse af 27. september 2021 supplerende oplyst, at

”Vi har gennemgået sagen på ny og har ikke fundet grundlag for at gen-optage afgørelsen.

Genvurdering – på baggrund af klagen. Der er uenighed mellem foræl-drene om der er 9/5 eller 8/6 deleordning. Vi bemærker, at der allerede er indbragt en sag om samvær for Familieretten.

I forbindelse med behandlingen af sagen om bidrag har Familieretshuset undersøgt samværet ved udsendelse af kalendere, hvor forældrene hver især skulle oplyse omfanget af samværet med Barn.

På baggrund af de indkomne oplysninger blev det skønnet, at der blev praktiseret en 8/6 deleordning, og at forsørgelsespligten var opfyldt. I klagen er det anført, at Familieretshuset ikke har opgjort samværet kor-rekt og indregnet feriesamvær.

Familieretshuset har forholdt sig til spørgsmålet om feriesamvær i afgørel-sen, og der er således ikke noget nyt i klagen.

I bidragssager lægges vægt på det aktuelt praktiserede samvær. Familie-retshuset har skønnet, at de af parterne udfyldte kalendere er et korrekt udtryk for det samvær, der praktiseres.

Ifølge en opgørelse af samværet fra Far opholder Barn sig 6 dage ud af en 14 dages periode hos ham. Vi har modtaget op-lysninger om samvær for periode april 2020 til og med maj 2021. Ifølge vo-res beregning af samværet har Barn opholdt sig 5,98 dage hos Far. Det vil sige, at der ifølge Fars oplysnin-ger er en 8/6 deleordning.

Mor har indsendt en korrigeret kalender. I perio-den april 2020 til og med marts 2021 i alt 363 dage har Barn ifølge kalen-deren overnattet 217 dage hos Mor. 217/363*14= 8,4 dage. Ifølge Mors egne oplysninger har hun såle-des samvær med Barn i 8 dage ud af en 14 dages periode. Det giver en 8/6 ordning.

7

Mors advokat har anført, at resultatet er påvirket af, at Far har indregnet feriesamvær. Vi bemærker hertil, at feriesamvær antages, at udligne sig over tid, da det lægges til grund at begge forældre har feriesamvær med børnene.”

Familieretshuset udsendte den 27. maj 2021 forventet afgørelse til parterne, hvoraf fremgår blandt andet:

” Ansøgningen

Mor har ansøgt Familieretshuset om, at Far skal betale størst muligt bidrag til Barn, fordi jeres samliv som forældre er ophørt.

Vi har modtaget ansøgningen den 18-05-2020.

Vi bemærker, at sagen om samvær og bopæl er indbragt for retten. Vi fin-der imidlertid, at der kan træffes en afgørelse i bidragssagen. Vi er op-mærksomme på, at en afgørelse fra retten kan have betydningen for, om der skal betales bidrag. Men vi vurderer også, at en ændring af samværet ikke har tilbagevirkende kraft i forhold til bidragsfastsættelsen. Det er så-ledes det fremadrettede bidrag der kan blive påvirket af rettens afgørelse. Hvad du kan gøre

Du behøver kun at kontakte os, hvis du har bemærkninger til den afgø-relse, vi beskriver nedenfor.

Hvis du har bemærkninger, er det vigtigt, at du sender dem til os inden 10 dage, så de kan komme med i sagens behandling.

Hvis vi ikke modtager bemærkninger, der har betydning for sagen, vil vi træffe afgørelse som beskrevet nedenfor.

Den forventede afgørelse

Vi vil træffe afgørelse om, at bidraget bliver fastsat til normalbidraget + 200 % af grundbeløbet.

Normalbidraget + 200 % af grundbeløbet er 3.999 kr. pr. måned i 2021. Bidraget vil blive fastsat med virkning fra den 01-04-2020.

Begrundelse for den afgørelse vi forventer at træffe Ved afgørelsen om bidragets størrelse lægger vi især vægt på oplysnin-gerne om:

Fars aktuelle indkomst.

 Antallet af børn, som Far har forsørgelsespligt over-for.

 Børne- og Socialministeriets vejledende retningslinjer for bidragets stør-relse.

Efter en samlet skønsmæssig vurdering af disse forhold, kan bidraget fast-sættes til normalbidraget + 200 % af

grundbeløbet.

8

Med hensyn til samvær lægger vi vægt på, at der aktuelt praktiseres en 9/5 ordning for Barn.

Når et barn ikke opholder sig i flere end 5 dage i løbet af en 14 dages peri-ode hos den ene forælder, er det udgangspunktet, at denne forælder ikke kan anses for at opfylde sin forsørgelsespligt i forhold til barnets konkrete forsørgelsesbehov.

Ud fra de oplysninger om forsørgelsesudgifter som Far har oplyst om, har vi ikke ud fra et konkret skøn ikke fundet grundlag for at fravige undtagelsen. Det skal ses i sammenhæng med, at samværets omfang vægter meget og at Mor også afholder ud-gifter til Barns forsørgelse. Også selv om Far afholder ikke ubetydelige udgifter til forsørgelse.

Far har oplyst, at han betaler Barns privatskole og Mor har oplyst, at der er et fripladstilskud på 2.090 kr. pr. måned. Hvis Far kan dokumentere det præcise beløb han betaler til Barns privatskole, vil der kunne gives et fradrag ved førstegangsfastsættelse af bidraget.

Tidspunkt for betaling

Bidraget skal betales med virkning fra den 01-04-2020. Vi har modtaget ansøgningen om bidrag den 18-05-2020, og der er sket en ændring i Barns forhold den 01-04-2020, da jeres samliv som forældre er ophørt. Vi har således modtaget ansøgningen inden to måneder efter ændringen i Barns forhold. Derfor fastsættes bidraget efter reglerne med virkning til-bage fra det tidspunkt, hvor der skete en ændringen i barnets forhold. Vi har ikke modtaget oplysninger om helt særlige omstændigheder, som kan gøre, at vi fastsætter bidraget fra en anden dato.

Vi vil desuden bestemme, at bidraget skal betales forud hver den første i måneden. Det vil eksempelvis sige, at bidraget for januar måned skal beta-les den 1. januar.

Oplysninger i sagen

Vi har indhentet oplysninger fra skattemyndighederne om de økonomiske forhold for Far.

Ifølge årsopgørelsen for 2020 havde Far en bruttoind-komst på ca. 840.361 kr. Beløbet skal dog reduceres med 34.000 kr. som følge Corona – førtidig udbetaling af feriemidler.

Det fremgår, at Far har skiftet job og er startet i et nyt job den 01-03-2021. Det fremgår, at der udbetales en månedsløn på 87.822,99 kr. Det er ikke oplyst om Far betaler til pen-sion, men vi har lagt til grund at det er indhold i den oplyste indkomst. Vi lægger derfor til umiddelbart til grund, at Fars frem-tidige årlige indkomst vil være ca. 1.053.864 kr.

Far driver også Virksomhed. Ifølge oplysningerne fra Skattestyrelsen har der i 2020 ikke været ind-tægt i virksomheden. Vi har derfor ikke undersøgt nærmere.

9

Far har pligt til at forsørge to børn.

Størst muligt bidrag

Når vi fastsætter et bidrag større end normalbidraget, vil det altid udgøre normalbidraget + en procentsats af normalbidragets grundbeløb.

Hvis den, der skal betale bidrag, har forsørgelsespligt overfor to børn, gæl-der følgende retningslinjer for fastsættelsen af bidragets størrelse: Årlig indtægt

Ca. 0-600.000 kr.: Normalbidrag

Ca. 600.000-900.000 kr.: Normalbidrag + 100 %

Ca. 900.000-1,6 mio. kr.: Normalbidrag + 200 %

Over ca. 1,6 mio. kr.: Normalbidrag + 300 %

I særlige tilfælde kan der fastsættes normalbidrag + 400 % af grundbelø-bet.

Du kan læse mere om størst muligt bidrag på www.familieretshu-set.dk/Bbforhoejet.

Normalbidraget udgør 1.443 kr. pr. barn pr. måned i 2021. Det er opdelt i et grundbeløb og et tillæg. Grundbeløbet udgør 1.278 kr. og tillægget 165 kr. Den, der betaler bidrag, kan trække grundbeløbet og en eventuel forhøjelse fra i skat.

Børn der bliver medregnet

Når vi fastsætter bidragets størrelse, tager vi højde for, om Far har andre biologiske børn og adoptivbørn, som ikke er fyldt 18 år, også selvom der ikke betales bidrag til dem. Der tages også hensyn til børn mellem 18 og 24 år, hvis barnet er under uddannelse og bor hos Far, eller hvis Far betaler uddannelsesbi-drag til barnet. Der tages ikke hensyn til sted- eller plejebørn, da man ikke har pligt til at forsørge sted- eller plejebørn.

Beregning af indkomst

Vi lægger ved afgørelsen vægt på Fars fremtidige ind-komstniveau. Derfor indhenter vi som udgangspunkt oplysninger om Fars indtægt for de seneste 12 måneder. I nogle tilfælde vil vi indhente oplysninger for en længere periode.

Det er indtægten før skat og arbejdsmarkedsbidrag, som har betydning ved beregning af bidragets størrelse.

Alle former for indtægter medregnes, herunder overarbejdsbetaling, ferie-penge, værdi af fri bil, renteindtægter m.v. I indtægten fradrages dog be-løb til ATP og rimelige pensionsindbetalinger.

Læs mere på www.familieretshuset.dk/BBindkomst.

Vurdering af forsørgelsespligten

Hvis der er fælles forældremyndighed, og forældrene begge deltager i for-sørgelsen af barnet, kan der ikke fastsættes bidrag, ligesom et allerede fast-sat bidrag kan bortfalde. Det er en betingelse for at fastsætte bidrag, at en af forældrene ikke opfylder sin forsørgelsespligt.

10

Det afhænger af en konkret vurdering, om en forælder opfylder sin forsør-gelsespligt. I vurderingen indgår især, hvor meget barnet opholder sig hos forældrene og hvor fast ordningen er. Hvis barnet opholder sig nogen-lunde lige meget hos hver af forældrene, vil udgangspunktet være, at begge forældre opfylder deres forsørgelsespligt.

I tilfælde, hvor barnet opholder sig 4-5 dage hos den ene forælder i en 14-dages periode, vil denne forælder kun undtagelsesvist kunne anses for at opfylde sin forsørgelsespligt over for barnet.

I vurderingen indgår også, om forældrene hver især deltager i den dag-lige, basale forsørgelse af barnet. Det har derfor betydning, hvem der beta-ler de større faste udgifter (daginstitution, skolegang, fritidsaktiviteter m.v.), og hvem der køber tøj, betaler for mobiltelefon, giver lommepenge og lignende.

De regler vi vil bruge til at træffe afgørelsen

Ved afgørelsen bruger vi §§ 13, og 14 i børnebidragsloven (lovbekendtgø-relse nr. 773 af 7. august 2019).

Bidragets begyndelsestidspunkt fastsættes efter reglerne i §§ 3, 8 og 9 i bi-dragsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 285 af 20. marts 2019). Bidragets størrelse fastsættes efter retningslinjerne i indkomstoversigt for fastsættelse af børne- og ægtefællebidrag i 2021 (skrivelse nr. 9912 af 8. de-cember 2020).

Reglerne er beskrevet i vejledning om børne- og ægtefællebidrag (vejled-ning nr. 9424 af 26. juni 2020).

Du kan finde reglerne i deres fulde ordlyd på www.retsinfo.dk.”

Parternes synspunkter

Mor har i sin klage af 16. september 2021 anført føl-

gende:

…”

Der henvises til korrespondance fra advokat Bente Lund Poulsen til fami-lieretshuset, herunder gøres gældende, at det i forhold til beregning af længden at hverdagssamvær ikke er praksis at indregne feriesamværd og at det under sagen af far er gjort gældende at mor mod hans ønsker har besluttet al hverdagssamværret for Barn gennemkøres som 9/5 samværd hvilket mor kan bekræfte.

Retsag herom versere familieretten i Lyngby.

…”

Mor har i sit processkrift af 28. oktober 2021 anført føl-gende:

”…

11

Indledningsvis bemærkes, at parterne aldrig har haft en skriftlig aftale om-kring samvær med de to fællesbørn og at begge børn formelt er registreret og tilmeldt folkeregisteradresse hos deres mor.

Parterne har aldrig indgået nogen aftale om en 7/7 ordning, men har for så vidt angår Person praktiseret en 7/7 ordning og sagen vedrørende børne-bidrag vedrører således udelukkende Barn.

I en meget kort periode efter samlivsophævelsen prøvede begge børn at praktisere en 7/7 ordning, men det fungerede ikke for Barn. Derfor æn-dredes samværet for Barn, således at hun havde en 9/5 ordning, medens hendes bror fortsat havde en 7/7 ordning, Hendes skiftedage har som følge heraf afveget med 2 dage i forhold til hendes bror, hvilket Barn også har beskrevet under børnesamtalen, som er afholdt i Familieretshuset i forbindelse med den sag om bopæl og samvær, som har verseret i Famili-eretshuset og er indbragt for Familieretten i Lyngby under BS 17771/2021-LYN. Denne sag er berammet til hovedforhandling den 8. november i Lyngby Ret.

Under sagen vedrørende bidragsfastsættelse er det gjort gældende, at der i henhold til fast praksis skal fastsættes bidrag, såfremt der praktiseres en 9/5 ordning og at det er hverdagssamværet, der er afgørende for, om der er bidragspligt eller ej.

Den 27/5 2021 fremsendte Familieretshuset til parterne en skrivelse, hvori den forventede afgørelse om børnebidrag til Barn er beskrevet.

Det fremgår heraf, at "Vi vil træffe afgørelse om, at bidraget bliver fastsat til normalbidraget + 200 o/o af grundbeløbet. Bidraget vil blive fastsat med virkning fra den 1/4 2020". Ved afgørelsen er der lagt vægt på, at der aktu-elt praktiseres en 9/5 ordning for Barn. Det fremgår endvidere af udkast til afgørelse

"når et barn ikke opholder sig i flere end 5 dage i løbet af en 14 dages peri-ode hos den ene forælder, er det udgangspunktet, at den ene forælder kan anses for at opfylde sin forsørgelsespligt i forhold til barnets konkrete for-sørgelsesbehov.

Ud fra de oplysninger om forsørgelsesudgifter, som Far har oplyst om, har vi ikke ud fra et konkret skøn ikke fundet grundlag for at fravige undtagelsen. Det skal ses i sammenhængen med, at samvæ-rets omfang vægter meget og at Mor også afholder udgifter til Barns forsørgelse. Også selvom Far afhol-der ikke ubetydelige udgifter til forsørgelse."

12

Skrivelsen er fremlagt under nærværende sag

Som det fremgår af begrundelsen, er det hverdagssamværet, der er afgø-rende for, om der er bidragspligt eller ej. Dette understøttes af det skema om forsørgelsesudgifter, som Familieretshuset anmoder parter om at ud-fylde. Heraf fremgår på side 1 øverst, at parterne skal oplyse

"antal overnatninger hos mor/far ud af 14 dage (skriv antal overnatninger hos mor under mor og antal overnatninger hos far under far)".

Skemaet indeholder ikke rubrikker der skal udfyldes vedrørende ferie-samvær.

Efter at sagsøgte havde modtaget skrivelsen af 27/5 2021 med det forven-tede indhold af en afgørelse om børnebidrag vedrørende Barn, udarbej-dede sagsøgte nogle beregninger, hvori han indregnede feriesamvær og fordelte det totale antal dage parterne hver især havde haft samvær med børnene, hvorved den samlede fordeling over den pågældende periode ifølge sagsøgtes opgørelse viste, at Barn havde opholdt sig 5,98 dage ud af en 14 dages periode hos ham.

Det gøres gældende, at en sådan beregning ikke er i overensstemmelse med sædvanlig praksis, idet der som ovenfor anført skal tages udgangs-punkt i det hverdagssamvær der praktiseres, uanset fordeling af ferier. Ud fra en matematisk synsvinkel forekommer beregningsmetoden åbenlyst uanvendelig, idet resultatet af beregningen vil afhænge af, på hvilket tids-punkt i forhold til en ferieperiode beregningen foretages. Hertil kommer, at der er tale om ganske få afvigelser fra 5/9 ordningen, for så vidt angår hverdagssamværet og at det forhold, at sagsøger har været imødekom-mende i forbindelse med nogle ønsker fra sagsøgte om at have børnene en ekstra dag i forbindelse med feriesamvær, ikke skal have indflydelse på beregning af fordelingen af hverdagssamværet i forbindelse med en bi-dragsfastsættelse.

Under den verserende sag har sagsøgte selv gjort gældende, at han ikke har været enig i den praktiserede 9/5 ordning, men har ønsket en 7/7 ord-ning for Barn og det forekommer derfor paradoksalt, at sagsøgte nu gør gældende, at der har været praktiseret en 8/6 ordning.

Som BILAG 1 fremlægges referat fra børnesamtale den 23/3 202t med Barn i Familieretshuset, hvoraf fremgår, at også Barn er af den opfat-telse, at hun er i en 9/5 samværsordning med sin far.

13

I konsekvens af ovenstående gøres det gældende, at Familieretshusets af-gørelse skal ændres, således at der fastsættes børnebidrag med virkning fra 7/4 2020 for så vidt angår Barn, hvilken afgørelse vil være gældende, indtil der foreligger dom i sagen BS1772L/202L-LYN vedrørende samvær og bopæl, hvorefter parterne må tage stilling til, om der er grundlag for at ændre bidragsfastsættelsen.

…”

Far har i sit processkrift af 18. oktober 2021 anført følgende:

”…

PÅSTAND:

Den af familieretshuset trufne afgørelse stadfæstes.

SAGSFREMSTILLING:

Afgørelsen skal stadfæstes som følge af de af Familieretshuset anførte grunde.

…”

Familierettens begrundelse og resultat

Det fremgår af sagen, at Mor den 18. maj 2020 indgav ansøgning om fastsættelse af størst muligt børnebidrag for Far til Barn. Forældrenes samliv ophørte den 1. april 2020, og Barn har bopæl hos sin mor. Forældrene har fælles forældremyndighed over Barn.

Det fremgår endvidere af sagen, at parterne siden samlivsophævelsen hovedsa-geligt har praktiseret en samværsordning, hvor Barn er 9 dage ud af 14 dage hos sin mor. Parterne har efter det oplyste hovedsageligt delt ferier ligeligt.

Efter § 13, stk. 2, i børnebidragsloven, kan det pålægges en forælder at betale bi-drag til et barns underhold, hvis forælderen ikke opfylder forsørgelsespligten overfor barnet.

Ved vurderingen at, om en forælder opfylder sin forsørgelsespligt, indgår især, hvor meget barnet opholder sig hos forældrene, og hvor fast ordningen er. I til-fælde, hvor barnet opholder sig 4-5 dage hos den ene forælder i en 14-dages pe-riode, vil denne forælder kun undtagelsesvist kunne anses for at opfylde sin forsørgelsespligt over for barnet. Det afgørende er det aktuelle og generelt prak-tiserede samvær, idet enkeltstående afvigelser, eksempelvis i ferieperioder, ikke kan føre til en anden vurdering af samværets generelle omfang.

På denne baggrund, og under hensyn til de i sagen foreliggende økonomiske oplysninger samt af de af Familieretshuset i forventet afgørelse dateret den 27.

14

maj 2021 anførte grunde, tager familieretten Mors på-stand til følge.

THI KENDES FOR RET:

Familieretten ændrer Familieretshusets afgørelse af 24. august 2021, således at Far med virkning fra den 1. april 2020 skal betale børnebi-drag til Barn, født den 23. marts 2011, med nor-malbidraget med tillæg af 200 procent af grundbeløbet.

Ingen af parterne betaler sagsomkostninger til den anden part.