Dato: | 18. april 2023 |
Rettens sagsnr.: | 72-7553/2022 |
Politiets sagsnr.: | 4200-10171-00119-22 |
Anklagemyndigheden mod Tiltalte, født november 1967
Ved dom af 25. maj 2009 blev Tiltalte fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 237. Tiltalte blev dømt til psykiatrisk behandling på psykiatrisk afdeling jf. straffelovens § 68. Under hensyn til arten af den pådømte kriminalitet blev ingen længstetid for foranstaltningen fastsat, jf. straffelovens § 68 a, stk. 2.
Ved kendelse af 20. oktober 2014 blev foranstaltningen ændret til behandling på psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen i forbindelse med afdelingen under udskrivning, således at Kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om genindlæggelse.
Anklagemyndigheden har den 12. september 2022 indbragt sagen for retten, jf. straffelovens § 72.
Anklagemyndigheden har påstået, at foranstaltningen opretholdes. Tiltalte har påstået, at foranstaltningen ophæves.
Psykiatrien i Region Midtjylland har i en udtalelse af 6. maj 2022 oplyst, at
"...
Siden sidst:
Tiltalte er mødt fuldstændigt stabilt til alle aftaler. Hvis der har været usikkerhed om tider og datoer, har han ringet og forhørt sig.
Objektivt psykisk:
Tiltalte er fremtrådt med god øjenkontakt og reflekterende. Han har været stemnings neutralt uden suicidale tanker. Der har intet psykotisk været. Der er en formel sproglig barriere, som dog overkommes. Der er lettere læderet emotionel kontakt, men den emotionelle kontakt dog forholdsvis god.
Socialt:
D. 06/11 kom Tiltalte's filippinske hustru til Danmark og boede hos ham i tre måneder. Imidlertid kunne hun ikke få forlænget opholdet og er således rejst tilbage til Filippinerne. Tiltalte vænnede sig ret hurtigt til at være alene igen. Tiltalte har ikke set sine børn i et stykke tid, men har af og til telefonisk kontakt. Han føler, at det er langt at tage til By med tog, hvor de bor og han har kun tid i weekenderne, da han arbejder aller hverdage.
Tiltalte får førtidspension og har fortsat job i Kiosk i psykiatrien ved Hospital, hvor han arbejder 2 dage om ugen fra 8-13. Han har tillige et job på et pizzaria ved et familiemedlem i Center, hvor han arbejder 3 x 5 timer om ugen.
Socialt skønnes Tiltalte stabil.
Medicin:
Antipsykotisk behandling: depotinjektion Xeplion 150 mg. hver 4. uge. Stemningsstabiliserende behandling: tablet Litarex 6 mmol: 2 tabletter morgen, 3 tabletter aften.
Forebyggende mod depression: tablet Sertralin 50 mg. dagligt.
I øvrigt er Tiltalte i behandling med Metformin og Jardiance for sukkersyge. Endvidere får han hjertemagnyl og Loarstad for forhøjet blodtryk samt Simvastatin for forhøjet kolesterol. Endvidere D-vitaminer.
Tiltalte har for et par måneder siden klaget over træthed og seksuelle bivirkninger samt hovedpine og selv mistænkt, at det havde noget at gøre med den medicinske behandling.
Det er vores indtryk, at Tiltalte er glad for sin medicin og ønsker at fortsætte med denne, selvom behandlingsdommen skulle blive ophævet.
Han vil Han ønsker at have det godt hele tiden og være stabil, han vil ikke være syg igen. Han vil gerne fortsætte et styykke tid som almindelig ambulant patient selvom dommen skulle blive ophævet.
Misbrug:
Tiltalte har ikke misbrug af alkohol eller andre rusmidler.
Konklusion:
Tiltalte har haft initielt anbringelsesdom fra 2009 og herefter behandlingsdom, siden 2014. Tiltalte er fulgt i almen psykiatrien de seneste år og har været ganske stabil. Han skønnes helt medicincomplient og er i en social stabilitet. Var har afventet, hvordan han ville reagere, hvis hans hustru flyttede hjem. Hustruen er desværre flyttet tilbage til Filippinerne, da hun ikke kunne få opholdstilladelse, men Tiltalte har taget det pænt og han synes ikke at have været psykisk påvirket. Tiltalte fungerer godt socialt og har to mindre jobs ved siden af det, at han får førtidspension. Endvidere har han et par venner, han ses med en gang imellem. Han har to børn, der bor i plejefamilie ved By og har lidt kontakt med dem, men det er længe siden, at han har besøgt dem. Det skønnes overordnet vigtigt, at Tiltalte forbliver i sin medicinske behandling, da han, såfremt han skulle ophøre med denne, er i risiko for at blive psykotisk, hvorunder han kan blive personfarlig. Det er dog vores indtryk, at Tiltalte er glad for den medicinske behandling og ikke ønsker sig psykisk syg, som han har været tidligere og derfor vil blive i den medicinske behandling, selvom dommen skulle ophæves. Aktuelt synes foranstaltningen således at have mindre betydning i forhold til forebyggelse af ny kriminalitet. Ut sksl derfor anbefale foranstaltningen ophævet.
..."
Kriminalforsorgen har i en udtalelse af 16. maj 2022 oplyst, at
"...
Kriminalforsorgen kan til vedlagte udtalelse fra Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, Afdeling for Psykoser, behandlingsansvarlig overlæge Vidne af den 6. maj 2022, supplere med følgende:
Tiltalte, herefter omtalt Tiltalte, møder udover til sine aftaler i psykiatrien, vedvarende stabilt til regelmæssige samtaler i Kriminalforsorgen. Idet han i Kriminalforsorgens screeningsredskab fortsat scorer Lavt i risikoog behovsniveau, hvilket der senest er sket årlig revurdering af september2021, er tilsynskontakten begrænset til hver 6. uge.
Kriminalforsorgens deltagelse i fællesmøder i psykiatrien er henset til Tiltaltes generelle stabilitet i sin psykiske tilstand, herunder stabilitet i den medicinske behandling og sit fremmøde til alle aftaler, kombineret med den vurderede lave risiko for recidiv, begrænset til afholdelse en gang årligt, med mellemliggende telefoniske opfølgninger.
Tiltaltes ægtefælle fra Filippinerne kom efter længere tids venten, og med nogen forsinkelser grundet hun flere gange testede positiv for corona, til Danmark den 6. november 2021. Hendes ophold her viste sig dog at blive kortvarigt (endog af kortere varighed end anført i overlægens udtalelse). Dels udløb hendes opholdstilladelse efter kortere tid, end parret havde forventet, hvilket betød at hun ikke kunne starte på det arbejde, hun via nogen bekendte havde fået, dels savnede hun sin familie.
Således rejste hun tilbage til Filippinerne den 16. december 2021. Tiltalte udviser forståelse for ægtefællens savn til sine børn og familie i hjemlandet. Han giver klart udtryk for, at han ikke orker at søge om familiesammenføring på ny og fremstår afklaret med, at de vil holde kontakten, men nok i mindre omfang end hidtil. Han har overvejelser omkring, hvorvidt de fortsat skal være gift med hinanden.
Der var i perioden for Tiltaltes ægtefælles ophold i Danmark kontakt mellem Kriminalforsorgen og psykiatrien. Tiltalte fremstod begge steder vedvarende stabil i sin psykiske tilstand og var vedvarende stabil i kontakten, hvormed der ikke sås akut behov for afholdelse af et fællesmøde. Der har således senest været afholdt fællesmøde den 21. februar 2022.
Det skal korrigerende til overlægens udtalelse vedr. Tiltaltes arbejde anføres, at Tiltalte, udover sit arbejde i Kiosk i psykiatrien, arbejder i en landsdækkende burgerbar-kæde. Der er tale om et skånejob, som han har fået med hjælp fra en jobkonsulent i jobbanken, og der er således ikke tale om et arbejde ved et familiemedlem. Tiltalte søgte jobbet, da han gerne ville prøve noget nyt og møde nye mennesker, og han har været i jobbet siden den 1. februar 2022 og giver udtryk for, at han er rigtig glad for at være der.
Tiltalte vurderes med sit arbejde og helt generelt at leve under gode personlige og sociale forhold.
Foranstaltningen vurderes henset til Tiltaltes gennem årene generelle stabilitet, herunder at der i tilsynsperioden ikke har været recidiv, og han med en ophævelse af dommen ingen intentioner har om at ophøre i den medicinske behandling, ikke længere at have betydning i forhold til forebyggelse af ny kriminalitet. Således skal Kriminalforsorgen erklære sig enig i overlægens anbefaling at foranstaltningen ophæves.
..."
Retslægerådet har i en udtalelse af 11. oktober 2022 oplyst, at
"...
Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet med henvisning til tidligere udtalelse, og nu, på bag grund af sagens fremsendte akter herunder udtalelse af 6. maj 2022 ved overlæge Vidne, Af deling for Psykoser, Psykiatrien i Region Midtjylland, udtale, at Tiltalte lider af skizoaffektiv psykose og er begavet lavt i normal området. Han blev den 20. maj 2009 dømt til anbringelse i psykiatrisk afdeling. Ved kendelse af 20. oktober 2014 blev foranstaltningen ændret til dorn til behandling, og denne blev senest oprethold i 2020.
Der har gennem de sidste år været stabilitet i Tiltaltes psykiske tilstand. Han har fulgt den aftalte behandling; han er mødt til samtlige ambulante aftaler og han tager den ordinerede medicin i form af antipsykotisk virkende medicin og stemningsstabiliserende medicin. Dertil har han ønske om at fortsætte behandlingen. Tiltaltes sociale forhold er stabile, og han har ikke fået tilbagefald selv ved væsentlige afsavn, som da hans hustru for nyligt ikke kunne få opholdstilladelse i Danmark.
Retslægerådets vurderer herefter, at den idømte foranstaltning fortsat har en kriminalitetsforebyggende effekt ved at sikre nødvendig medicinsk antipsykotisk behandling og rådet anbefaler, at den opretholdes med henblik på yderligere stabilisering.
..."
Tiltalte har forklaret, at han fortsat er i medicinsk behandling. Han vil fortsætte med behandlingen, hvis dommen ophæves. Medicinen hjælper ham, og han vil ikke være syg igen. Han har det godt med medicinen. Han får flere former for medicin. Han får depotmedicin hver fjerde uge og tager tabletter to gange om dagen. Han har talt med overlægen om betaling for depotmedicinen, hvis dommen ophæves. Overlægen kan hjælpe ham med at lave en aftale med apoteket, så han skal betale 300 kr. pr. gang i stedet for de 7.000 kr., som depotmedicinen normalt koster. Han er i stand til at betale dette. Han har stadig sine jobs, og han bor stadig i samme bolig. Det er hans egen bolig, som han har boet i siden juli 2016. Han er meget tilfreds med at bo der. Hans hustru boede kortvarigt hos ham, men hun er rejst hjem. De er stadig gift. Han taler i telefon med sine børn i weekenden. Han ser dem også en gang i mellem. Han har nogle gode venner. Han er ved Kriminalforsorgen hver 6. uge. Han har et møde hver måned ved Region Midtjylland. Han får sin depotmedicin ved en sundhedsklinik i By2. Han vil gerne vil have dommen ophævet, da den betyder kriminalitet. Det er altså kriminalitetsfaktoren, der fylder for ham. Han blev udskrevet fra psykiatrien i oktober 2015 og har ikke været indlagt siden. Han har ikke begået kriminalitet siden.
Overlæge ved Afdeling for Pskykoser ved Psykiatrien i Region Midtjylland og Kriminalforsorgen har indstillet til, at foranstaltningen ophæves. Retslægerådet har indstillet til, at foranstaltningen opretholdes under hensyn til, at den idømte foranstaltning fortsat har kriminalitetsforebyggende effekt ved at sikre antipsykotisk behandling.
Tiltaltes sociale forhold er i alle indstillingerne beskrevet som stabile. Dertil fremhæves, at han følger den aftalte behandling, møder til alle aftaler og ikke har begået ny kriminalitet.
Det fremgår tillige af indstillingerne, at Tiltalte giver udtryk for at ville fortsætte den medicinske behandling, selv hvis dommen ophæves, hvilket Tiltalte også tydeligt har tilkendegivet for retten.
På denne baggrund finder retten det ikke godtgjort, at det er nødvendigt at opretholde den idømte foranstaltning.
Den foranstaltning, som Tiltalte blev idømt ved dom af 25. maj 2009, ophæves.
Statskassen skal betale sagens omkostninger.
:::::::::::::::::::::::::::::::
(landsdommerne Thomas Raaberg-Møller, Jens Hartig-Danielsen og Ida Johanne Sander (kst.))
Dato: | 15. juni 2023 |
Rettens sagsnr.: | S–0804–23 |
Anklagemyndigheden mod Tiltalte, født november 1967, (advokat Mette Lund Thomsen, Aarhus)
Den påkærede kendelse er afsagt den 18. april 2023 af Retten i Aarhus (rettens nr. 727553/2022).
Kendelsen er kæret af anklagemyndigheden med påstand om opretholdelse af den foranstaltning, som Tiltalte blev idømt ved Retten i Aarhus’ dom af 25. maj 2009, og som blev ændret ved kendelse af 20. oktober 2014.
Tiltalte har påstået stadfæstelse.
Kæremålet har været forhandlet mundtligt.
Til brug for landsrettens behandling af kæremålet er der fremlagt supplerende udtalelse af 12. maj 2023 fra overlæge Vidne, Psykiatrien i Region Midtjylland, Afdeling for Psykoser, hvoraf fremgår blandt andet:
”Konklusion
Tiltalte lider af skizoaffektiv sindslidelse af depressiv type. Han fik initielt anbringelsesdom i 2009 og herefter behandlingsdom siden 2014, hvor han har været fuldt i almen psykiatrien de seneste år og har været ganske stabil.
Tiltalte er fortsat stabil socialt og passer to mindre jobs ved siden af sin førtidspension. Han har ikke den store sociale kontakt, men ser et par venner engang imellem. Hans børn bor ved plejefamilie i By og han har fortsat lidt kontakt med dem, mest telefonisk.
Det skønnes fortsat overordnet vigtigt, at Tiltalte forbliver i sin medicinske behandling, da han, såfremt han skulle ophøre med denne, er i risiko for at blive psykotiske, hvorunder han kan blive personfarlig. Det er dog fortsat vores indtryk, at Tiltalte ikke ønsker at stoppe med den medicinske behandling, da han ikke ønsker sig syg, og han har i mange år været fuldstændig complient ift. den medicinske behandling. Det skønnes at udskrivelse og opfølgning af medicinsk behandling sagtens kan følges ved egen læge. Aktuelt synes foranstaltningen således at have minimal betydning ift. forebyggelse af ny kriminalitet. Ut. finder ikke, at en forlængelse af gældende foranstaltning vil sikre yderligere stabilisering. hvorfor foranstaltningen anbefales ophævet.”
Endvidere er der for landsretten fremlagt supplerende udtalelse af 12. maj 2023 fra Kriminalforsorgen, hvoraf fremgår blandt andet:
”Kriminalforsorgen kan til vedlagte udtalelse fra Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, Afdeling for Psykoser, behandlingsansvarlig overlæge Vidne af den 12. maj 2023, supplere med følgende:
…
Kriminalforsorgen vurderer, at Tiltalte ikke længere har behov for recidivforebyggende indsats og erklærer sig enig i overlægens anbefaling, således vi fastholder anbefalingen om, at foranstaltningen ophæves, alternativt at der som minimum sker ændring, således tilsynet ophæves, og han alene fortsat skal følge psykiatrisk behandling.”
Tiltalte har supplerende forklaret, at foranstaltningen, som han er underlagt, indebærer, at han en gang om måneden har et møde med psykiatrien, hver sjette uge har et møde med Kriminalforsorgen, og at han skal tage medicin.
Foranstaltningen betyder, at folk kan opfatte ham som kriminel. Hvis foranstaltningen ophæves, vil han fortsætte med at have kontakt til psykiatrien og tage sin medicin. Han har kontakt med sin egen læge, som skal udskrive den nødvendige medicin, hvis foranstaltningen ophæves. De økonomiske forhold omkring medicinen er på plads. Hans arbejds- og boligforhold er siden byrettens kendelse uændrede.
Der er efter byrettens kendelse og indhentelsen af supplerende udtalelser fra Psykiatrien i Region Midtjylland og Kriminalforsorgen ikke indhentet en supplerende udtalelse fra Retslægerådet.
Efter indholdet af Retslægerådets udtalelse af 11. oktober 2022 og efter en afvejning af foranstaltningens længde og art over for grovheden af den begåede kriminalitet og risikoen for ny personfarlig kriminalitet finder landsretten, at den foranstaltning, som Tiltalte er pålagt, skal opretholdes.
Foranstaltningen, som Tiltalte blev idømt ved Retten i Aarhus’ dom af 25. maj 2009, og som blev ændret ved kendelse af 20. oktober 2014, opretholdes.
Statskassen skal betales sagens omkostninger for landsretten.