Bemærk, at § 40 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 40, om det har en betydning.
- Side 661 -
...behandling af immaterielle aktiver er reguleret i afskrivningsloven, se AL § 40, stk. 1-2, og § 41, for så vidt angår afskrivning på anskaffelsessummen, og af AL § 40, stk. 6-7, samt LL §§ 12 B og 27 A, for så vidt angår beskatning af fortjeneste og fradrag for tab ved afståelse. Se hertil cirk. nr. 97 af 26. juni 1995 om beskatning af goodwill mv.
(...)
De vigtigste eksempler på immaterielle aktiver er opregnet i AL § 40. Det er:
(...)
- Side 662 -
Samme skattemæssige behandling underkastes vederlag, der betales for opgivelse af visse rettigheder, jf. AL § 40, stk. 3 og 8. Det gælder
(...)
...tidsbegrænsede rettigheder og senere goodwill og alle »andre immaterielle aktiver såsom …«. Det ses ikke omtalt i forbindelse med lovgivningsprocessen, men man kan vanskeligt komme til andet resultat end, at AL § 40 omhandler alle immaterielle aktiver, og at de udtrykkeligt nævnte enerettigheder mv. alene er at anse som – typiske – eksempler på sådanne aktiver.
- Side 663 -
...skattemæssige behandling af udgifterne, om der sker erhvervelse af »gamle« film, premierefilm eller film, der endnu ikke er færdigproducerede på tidspunktet for kontraktens indgåelse. Hvis en filmrettighed overdrages fuldt ud, skal udgifterne til erhvervelsen afskrives efter AL § 40, stk. 2, jf. TfS 1994, 669 LR, der er kommenteret i TfS 1995, 80 DEP.
(...)
- Side 664 -
I afskrivningsmæssig henseende gælder i øvrigt reglerne i AL § 40, jf. foran samt kap. 10, 3.6.4. Der er tale om lineære afskrivninger over 7 år. Om afskrivning på kvoter og betalingsrettigheder, se kap. 10, 3.6.5.
- Side 665 -
Med hjemmel i AL § 40, stk. 6, jf. stk. 1 og 2, medregnes fortjeneste og tab ved salg eller opgivelse af bl.a. følgende aktiver ved indkomstopgørelsen:
(...)
...Foreligger der næring, sker beskatningen efter SL § 4, jf. § 5 a og AL § 50, hvorimod reglerne om spekulationsbeskatning ikke gælder for disse aktivtyper, jf. AL § 50 modsætningsvis. Modstykket til beskatningen af fortjeneste og tab er, at erhververen kan fradrage eller afskrive købesummen i sin skattepligtige indkomst, jf. AL §§ 40-41 og kap. 10, 3.6.4.
- Side 670 -
AL § 40 omtaler foruden goodwill andre immaterielle aktiver såsom særlig fremstillingsmetode eller lignende (knowhow), patentret, forfatter- og kunstnerret og ret til mønster eller varemærke, jf. § 40, stk. 2.
(...)
- Side 671 -
...desuden forfatter- og kunstnerret. Herved forstås rettigheder, der er beskyttet i henhold til lov om ophavsret. Det vil bl.a. sige forfatterret til skønlitteratur, videnskabelig eller anden faglig litteratur, filmrettigheder og retten til musikværker. Se bl.a. den under 2 ovenfor omtalte SKM2003.586.HR samt Den juridiske vejledning 2023 C.C.6.4.2.1.
- Side 672 -
...reglerne i LL § 12 B, stk. 6-9, og ikke AL § 40, stk. 6, anvendelse. Grundprincippet er, at vederlaget reduceret med saldoen efter LL § 12 B, stk. 3, er skattepligtig indkomst. Køberen kan afskrive på udbytteretten efter reglerne i AL § 40, stk. 2, og skal medregne de løbende ydelser i den skattepligtige indkomst i de indkomstår, hvori ydelserne betales.
(...)
Afløser yderen udbytteretten mod betaling af en éngangssum, modregnes det betalte vederlag i hans saldo. Hvis vederlaget overstiger saldoen, fratrækkes det overskydende beløb i indkomsten, jf. LL § 12 B, stk. 7. Afløsningssummen kan ikke afskrives, jf. AL § 40, stk. 2.
Godtgørelse i anledning af opgivelse af agentur eller lignende beskattes på samme måde som fortjeneste ved afståelse af de førnævnte immaterielle aktiver, jf. AL § 40, stk. 3. Bestemmelsen omfatter forsikringsagenturer, enefor-
(...)
- Side 673 -
AL § 40, stk. 3, gælder, uanset om forpligtelsen påtages i forbindelse med afståelse af en erhvervsvirksomhed eller ej.
(...)
Den, der betaler et beløb for opgivelse af agentur eller for påtagelse af en konkurrenceklausul, kan afskrive godtgørelsen over 7 år. Udgør ydelser efter AL § 40, stk. 3, tilsammen mindre end 5 pct. af den samlede lønudgift i yderens virksomhed i det pågældende indkomstår, kan beløbet dog fradrages fuldt ud.
- Side 674 -
...i den periode, hvor vederlaget var skattefrit for sælger og ikke-afskrivningsberettiget for køber, kan medregnes ved avanceopgørelsen. Hvis udgifter til erhvervelse af knowhow eller patentrettigheder er fratrukket fuldt ud i indkomstopgørelsen, medregnes afståelsessummen fuldt ud i den skattepligtige indkomst i afståelsesåret, jf. AL § 41, stk. 2.
(...)
...ophavsmand til den afhændede rettighed eller knowhow eller har erhvervet retten som led i sin næringsvej eller i spekulationsøjemed. Reglen er ikke blevet ændret, hverken ved afskrivningsloven eller ved lov nr. 386 af 2. juni 1999, der indførte de nye regler i LL § 12 B, og må som en specialbestemmelse anses som en undtagelse fra reglerne i § 12 B.
(...)
...der er rentefri, gives på den skattepligtiges begæring og indebærer, at de modtagne ydelser skal betales som afdrag på henstandsbeløbet senest den 10. i måneden efter modtagelsen af ydelsen. Såfremt de løbende ydelser endeligt ophører, før hele henstandsbeløbet er betalt, frafaldes kravet på ikke betalte henstandsbeløb. Henstanden, der også omfatter