- Side 218 -
...Aftaler og mellemmænd (8. udgave 2022) s. 182 om forholdet mellem generalklausulerne i aftalelovens §§ 33 og 36 på den ene side og lovens mere specifikke ugyldighedsregler på den anden. Se herudover kapitel 4, afsnit 2 og 3 om forholdet mellem DL 5-1-2 og de offentligretlige forbudsregler. Bestemmelsen kan siges at blive afgrænset »udefra og ind«.
- Side 220 -
...over for medkontrahenten « hhv. »urimeligt for den anden aftalepart«. Ved fastlæggelsen af, om et aftalevilkår er urimeligt eller dets håndhævelse uhæderligt, kan retten naturligvis inddrage almindelige moralnormer. Men kun hvis normovertrædelsen har ført til en urimelig retsstilling mellem parterne, kan forholdet subsumeres under aftalelovens regler.
(...)
...omvendt god grund til at behandle aftalen som en ulovlig aftale, og DL 5-1-2 har her en selvstændig betydning.3939. Også praktiske grunde taler herfor. Ugyldighed efter aftalelovens §§ 33 og 36 forudsætter, at den værnede part påberåber sig bestemmelsen. Når aftalen krænker tredjemands eller samfundets interesse, bør det tilkomme domstolene at gribe ind.
(...)
...kommentarer (6. udgave 2014) s. 233 og 236. Reglen, der oprindeligt var indsat for at forhindre modsætningsslutninger fra lovens øvrige bestemmelser, citeres jævnligt i sammenhæng med andre af lovens bestemmelser, herunder aftalelovens § 36, men har også i enkelte sager fungeret som selvstændig ugyldighedsgrund.4141. Se udtrykkeligt U 1990.168/2 H.
(...)
...virkning, hvis ugyldigheden alene varetager et hensyn til medkontrahenten.4242. Se dog U 2010.618 Ø, hvor rettens flertal ikke fandt aftalelovens § 33 anvendelig. Flertallet vurderede herefter ex officio, at heller ikke DL 5-1-2 kunne føre til ugyldighed, da der ikke kunne peges på »nogen lovbestemmelse, der har til hensigt at beskytte indstævnte«.
(...)
- Side 221 -
...endvidere haves for øje, at konkurslovens regler om omstødelse tjener væsentligt samme formål. Disse bestemmelser falder som begrundet i kapitel 2 uden for afhandlingen, men de kan ikke af denne grund helt ignoreres. Netop tilstedeværelsen af et specialiseret regelsæt til værn om kreditors interesser begrænser i mange tilfælde behovet for DL 5-1-2.
(...)
Da hæderlighedsstandarden i aftalelovens § 33 skal fastlægges under inddragelse af relevante branchenormer m.v., vil også aftaler i strid med sådanne kunne erklæres ugyldige.4848. Se for en særlig tydelig kobling U 1936.229 SH. Heller ikke i disse sager er der som udgangspunkt grund til at henvise til DL 5-1-2. I en del
(...)
- Side 222 -
...betydningen af sådanne regler er omtalt nedenfor i afsnit 4.3. Hvis retten finder det nødvendigt som led i den materielle bedømmelse at henvise til en udtrykkelig ugyldighedsregel, vil det i sager om overtrædelse af branchenormer, der har til formål at værne om den konkrete medkontrahent, almindeligvis være mest retvisende at henvise til aftalelovens § 33.
(...)
- Side 223 -
...selvbestemmelse. Netop sådanne aftaler har historisk været et hovedområde for »lov og ærbarhed« også i Danmark, og aftaletypen behandles derfor i kapitel 10, afsnit 4.3. Som det fremgår her, kan en henvisning til »ærbarhed« i disse sager nok ses som et signal om, at der her gælder et egentligt kommercialiseringsforbud. Se herom tillige nedenfor i afsnit 5.8.
(...)
- Side 224 -
...de to bestemmelser kun sjældent egnede i sager, hvor aftalen inter partes fremstår rimelig, men hvor formålet med aftalen er at omgå loven eller krænke samfundets eller tredjemands interesser.5757. Tilsvarende Godsk Pedersen og Ørgaard: Almindelige kontraktret (6. udgave 2020) s. 181. I disse sager har DL 5-1-2 stadig en vigtig selvstændig funktion.
- Side 225 -
...regler).6161. Se om samspillet mellem »god skik«-regler og aftalelovens § 33 Bønsing i U 2004 B s 1 ff. En virksomheds overholdelse af god skik eller mangel på samme har i mange tilfælde betydning for vurderingen af, om et givent aftalevilkår kan anses for rimeligt for forbrugeren. Så længe analysen foretages inden for rammen af aftalelovens § 36 eller tilsva-
- Side 226 -
...samfundsinteresser« og »forbrugeren« (forstået som den konkrete kontraktspart). Reglen i § 4 har lighedspunkter både med de ovenfor omtalte regler i aftalelovens §§ 33 og 36 og de branchebestemte »god skik«-standarder, mens bestemmelsen i § 3, der direkte varetager hensynet til andre end medkontrahenten, rummer et større potentiale for overlap med DL 5-1-2.
- Side 230 -
...tro) talte imod lejeaftalens ugyldighed. Sagen var procederet på aftalelovens § 33 og 36, hvilket svarer til den ovenfor i afsnit 4.1 anviste afgrænsning. Det vil blot i mange sager ikke være relevant – og når det kan komme på tale i relation til spørgsmålet om aftalens gyldighed, vil det ofte være mere nærliggende at anvende aftalelovens §§ 33 og 36.
- Side 244 -
Som anført i afsnit 4 varetages hensynet til parterne helt overvejende i aftalelovens §§ 33 og 36 og andre lignende regler. Området for »lov og ærbarhed« er således snævert, når det værnede hensyn er parternes interesser.