- Side 53 -
...at en ansættelsesaftale er helt eller delvis ugyldig, hvis arbejdsgiveren har udnyttet lønmodtagerens svage position, eller aftalen har urimelige virkninger, jf. aftalelovens §§ 33 og 36. En indsigelse om ugyldighed efter aftalelovens §§ 33 og 36 vil normalt ikke rette sig mod ansættelsen som sådan, men i højere grad mod bestemte vilkår i aftalen.
(...)
...forhold til ansættelseskontrakter. Ansættelseskontrakter befinder sig i kernen af den type aftaleforhold, som kan være genstand for en rimelighedscensur efter aftalelovens § 36. Bestemmelsen har fokus på situationer, hvor der er en skæv forhandlingsposition mellem parterne, som tilfældet meget ofte vil være mellem parterne i et ansættelsesforhold.
(...)
...organer. Det beror imidlertid på, at den skæve forhandlingsposition har givet anledning til en lang række ansættelsesretlige regler, som parterne ikke kan fravige til skade for lønmodtageren. Parterne må gerne aftale bedre vilkår, mens ringere vilkår til skade for lønmodtageren vil være ugyldige, jf. i øvrigt nærmere herom i henholdsvis kapitel 3 og 4.
(...)
...ansat af en efterskole til en månedsløn på 13.500 kr. med pligt til at arbejde uden øvre grænse for arbejdstiden. Aftalen udgjorde ifølge landsretten en grov udnyttelse af medarbejderen, og landsretten tilsidesatte vilkåret om en arbejdstid uden øvre grænse og pålagde arbejdsgiveren at efterbetale medarbejderen for 286 timers overarbejde i to måneder.
(...)
...aftalelovens § 36, indebærer, at der er grænser for de afvigelser, som parterne gyldigt kan foretage i forhold til de sædvanlige arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked. At der er tale om et arbejdsvilkår, der generelt er usædvanligt, vil dog ikke i sig selv gøre vilkåret ugyldigt, hvis vilkåret ikke er urimeligt i den konkrete ansættelseskontrakt.
(...)
...ansat på ren provisionsaflønning. En ansættelse på ren provisonsaflønning er usædvanlig for det danske arbejdsmarked som helhed, men ikke for opsøgende salgsarbejde af den karakter, som der var tale om i sagen. Provisionsordningen fremgik tillige klart af ansættelseskontrakten, og medarbejdernes relativt lave aflønning skulle ses i lyset af, at de
(...)
- Side 54 -
generelt var uden forudsætninger og derfor havde behov for en vis indkøringsperiode. Lønmodtagerne havde derfor ikke krav efter aftalelovens § 36 på en korrektion af lønnen.
(...)
...klausul efter aftalelovens § 36, hvorefter medarbejderen skulle tilbagebetale uddannelsens pris på 20.000 kr. ved fratrædelse inden en bestemt dato. Landsretten lagde vægt på, at parterne havde en gensidig interesse i aftalen, at uddannelsen blev gennemført på medarbejderens initiativ og i arbejdstiden, og at tilbagebetalingsbeløbet ikke var urimeligt.
- Side 57 -
De almindelige obligationsretlige principper er i vidt omfang transformeret til almindelige arbejdsretlige regler, når det gælder ansættelseskontrakter. De almindelige arbejdsretlige regler har udfyldende karakter, men fungerer til en vis grad tillige som pejlemærker for en vurdering af et arbejdsvilkårs rimelighed efter aftalelovens § 36.
- Side 59 -
...disposition i almindelighed skal have et driftsmæssigt grundlag (saglighed) og ikke gå længere end det, der er nødvendigt (proportionalitet). Det generelle forbud mod at misbruge ledelsesretten varetager langt hen ad vejen samme funktion i forhold til arbejdsgiverens ensidige dispositioner som aftalelovens § 36 varetager i forhold til urimelige aftalevilkår.