- Side 156 -
...tilbagekøbsret efter aftalelovens § 36 ff. Denne bestemmelse giver domstolene mulighed for helt eller delvist at tilsidesætte en aftale, hvis det »vil være urimeligt eller i strid med redelig handlemåde, at gøre den gældende«. Domstolenes vurdering heraf tager hensyn til forholdene ved aftalens indgåelse, aftalens indhold og senere indtrufne omstændigheder.
(...)
Ved vurderingen af, om et vilkår om tilbagekøbsret for den virksomhed, som har ydet aktieaflønningen, skal tilsidesættes som ugyldigt efter aftalelovens § 36, vil en række forskellige forhold kunne være relevante.
(...)
Højesteret udtalte videre (dissens): »Ved vurderingen af, om disse bestemmelser om tilbagesalgspligt helt eller delvis bør tilsidesættes i medfør af aftalelovens § 36, må der tages udgangspunkt i, at adgangen til at investere i aktierne og de rettigheder, som følger af
(...)
- Side 157 -
Et andet eksempel på den aftaleretlige vurdering af tilbagekøbsklausuler, i henhold til aftalelovens § 36, findes i Sø- og Handelsrettens dom fra 2003 i den såkaldte Exiqon-sag.1010. U 2003.1067 SH.
(...)
- Side 158 -
...tilbagekøbstidspunktet. Tilbagekøbsbestemmelsen er udelukkende fastsat i selskabets interesse. Det må anses for urimeligt at gøre en sådan bestemmelse gældende, navnlig i en situation, hvor en medarbejder afskediges og således ikke selv har haft indflydelse på ansættelsesforholdets varighed. Bestemmelsen bør derfor tilsidesættes i medfør af aftalelovens § 36«.
(...)
Et yderligere element, som kan tænkes at indgå i vurderingen efter aftalelovens § 36, er den pågældende optionsindehavers status. Aftalelovens § 36
- Side 159 -
»(i relation til den nyaffattede § 4 om muligheden for at aftale tilbagekøb til markedspris) Det er således ikke hensigten med lovforslaget at begrænse adgangen til, at en aftale tilsidesættes som urimelig, jf. aftalelovens § 36«.
(...)
- Side 160 -
...omstændigheder kan være grundlag for at tilsidesætte en bortfaldsklausul, idet det ikke kan udledes af forarbejderne, at der med lovændringen pr. 1. januar 2019 var tiltænkt en fravigelse af almindelige aftaleretlige fortolkningsprincipper.1313. Se også bemærkningerne herom i høringsprocessen (samlede høringssvar) forud for gennemførelse af ændringsloven.
- Side 163 -
Sådanne bestemmelser tjener et legitimt og rimeligt formål, og der vil derfor sjældent være grundlag for at tilsidesætte dem efter aftalelovens § 36.
(...)
...medarbejdere må acceptere. Det vil være vanskeligt at få tilsidesat sådanne bestemmelser i henhold til aftalelovens § 36, medmindre det kan dokumenteres, at de tjener et atypisk formål og tillægger arbejdsgiveren en urimelig diskretionær mulighed for at fratage medarbejderen en fortjeneste, medarbejderen har en haft berettiget forventning om at kunne beholde.
- Side 164 -
...betaling. Dette kan fx være tilfældet, hvis optionsprogrammet bortfalder på grund af medarbejderens fratræden eller som følge af likvidation af selskabet kort tid efter, at medarbejderen har betalt for optionen, og uden at medarbejderen opnår en økonomisk gevinst. I en sådan situation kan et krav om tilbagebetaling af medarbejderens vederlag komme på tale.
(...)
- Side 165 -
selskabets aktier overdrages, hvis selskabet børsnoteres, eller hvis selskabet spaltes, fusioneres eller likvideres. Sådanne bestemmelser er ikke i strid med aktieoptionsloven og kan almindeligvis ikke tilsidesættes efter aftalelovens § 36, idet virksomheden grundlæggende er berettiget til at bestemme, i hvilke situationer udnyttelse skal kunne ske.