- Side 58 -
...også være urimelige og dermed ugyldige efter aftalelovens § 36, jf. afsnit 2 og kapitel 1, afsnit 6.3. §§ 36 og 38 c finder direkte anvendelse på lejeaftaler, hvor lejer er forbruger. De udledte principper og de bagvedliggende hensyn kan dermed overføres direkte hertil. Det samme gælder de øvrige kontrakttyper, hvor den ene part anses for forbruger.
- Side 60 -
...Rådets direktiv 93/13/EØF af 5. april 1993, jf. lov nr. 1098 af 21. december 1994 om ændring af lov om aftaler og andre retshandler på formuerettens område og visse andre love. Formålet med direktivet er at harmonisere medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om urimelige kontraktvilkår i forbrugeraftaler, jf. art. 1, stk.1. som urimelige.
(...)
- Side 61 -
...generalklausul vedrørende forbrugeraftaler er, at fortolkningen af direktivets bestemmelser hører under EU-domstolen. Anvendelsen af generalklausulen i direktivet kan således med tiden blive udvidet eller indskrænket. På den baggrund kan man ikke på forhånd afvise, at generalklausulen i direktivet vil få et bredere anvendelsesområde end aftalelovens § 36.
(...)
...§ 38 c er, at aftalevilkår, som hjemler en ændringsadgang for den erhvervsdrivende, er særligt fremhævede som potentielt urimelige, hvis de ikke lever op til nogle krav. En særskilt analyse af aftalelovens § 38 med inddragelse af EU-ret gør det dermed muligt at konkretisere kravene til sådanne ændringsvilkår. Se mere herom i kapitel 1, afsnit 6.3.
(...)
- Side 64 -
...andre tilfælde vil være foreneligt med aftalelovens regler i en aftale mellem en erhvervsdrivende og en forbruger. Det skyldes bl.a., at realkreditlån typisk indgås med en løbetid på 30 år, som ikke kan opsiges af realkreditinstituttet, og at realkreditinstituttet er undergivet detaljeret regulering og et omfattende tilsyn. Det er derfor ikke muligt at
- Side 73 -
...ikke lever op til bekendtgørelsen, kan tilsidesættes som urimelige efter aftalelovens §§ 36 og 38 c. Derfor er det heller ikke underligt, at de anførte krav i bekendtgørelsen er næsten identiske med de kriterier, som Forbrugerombudsmanden har fastsat i 15/03734. Herudover vil forbrugeren kunne kræve erstatning, jf. lov om finansiel virksomhed § 43 a.
- Side 80 -
...at have de informationer, som sætter ham i stand til at reagere på den mest hensigtsmæssige måde.5151. C-92/11, RWE Vertrieb, præmis 53. Samtidig anses forbrugeren for at være i en svagere position, og der tages derfor et særligt beskyttelseshensyn til forbrugeren. Disse hensyn og interesser har også givet sig udtryk i en lang række specialregler.