Bøger, som nævner Aftaleloven § 6

Indholdsmæssigt krav

- Side 42 -

...kontrakten til U. Det gjorde L d. 31. juli men tilføjede ved siden af lejerens eget navn navnet på en medlejer (»+ G... Charlottenlund«). Retten fandt, at dette var en uoverensstemmende accept i henhold til aftalelovens § 6, stk. 1, hvorfor der som udgangspunkt ikke var indgået nogen aftale, men fremsat et nyt tilbud af L. Da U imidlertid efterfølgende

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 43 -

...6, stk. 2, 2. pkt., reagere, hvis denne ikke ønsker at være bundet af den uoverensstemmende accept. Tilbudsgiveren skal således efter denne bestemmelse »uden ugrundet ophold« give acceptanten meddelelse, hvis tilbudsgiveren ikke ønsker at være bundet. Undlader tilbudsgiveren dette, anses aftale for sluttet på de nye vilkår, jf. § 6, stk. 2, in fine.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 44 -

I sagen, UfR 2013 1684 Ø, er »retsgrundsætningen« i aftalelovens § 6, stk. 2, anvendt i en situation, som ikke direkte faldt ind under bestemmelsen, men hvor de samme hensyn grundlæggende gjorde sig gældende.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fremsendt men levede ikke op til F’s formkrav, og selskabet afviste derfor senere, at der var indgået en aftale. Retten fandt, at F efter »retsgrundsætningen i aftalelovens § 6, stk. 2« burde have reageret tidligere over for forsikringstageren, nemlig ved konstateringen af, at formkravene ikke var opfyldt, og at F var bundet, da dette ikke var sket.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...aftalerettens grundlæggende hensynsafvejninger, og at disse principper også finder anvendelse uden for de tilfælde, der er direkte reguleret i loven. Ønsket om at nå til et rimeligt resultat for den ældre (sygdomsramte) pensionstager har formentlig været medvirkende årsag til, at man er faldet tilbage på »retsgrundsætningen« i aftalelovens § 6, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Almindelige udgangspunkter

- Side 57 -

...stk. 1. I dette tilfælde anses aftale ikke for indgået (medmindre § 6, stk. 2, fører til det modsatte resultat). Et eksempel på denne situation sås i UfR 2004 1490/2 H, hvor accepten var vedlagt acceptantens standardvilkår, der fastslog voldgift i London som tvistløsningsmekanisme. Accepten blev anset for uoverensstemmende og aftale ikke for indgået.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om »the battle of forms«

- Side 59 -

...foreligger et tilbud med overensstemmende accept. Forholdet kan imidlertid også være det, at afviklingen af kontrakten er påbegyndt, skønt begge parter ved, at der ikke er opnået enighed om, hvilket sæt standardvilkår der skal anvendes. Situationen må da formentlig betragtes sådan, at problemet ikke (længere) kan løses efter aftalelovens § 6, idet begge

Læs på Jurabibliotek



Forhandlingsaftaler

- Side 61 -

...bindende aftale mellem parterne eller ej.6262. Som eksempler kan nævnes UfR 1988 339/2 H, UfR 1988 506 H, UfR 1988 979 H, UfR 1989 53/2 H, UfR 2001 1500 H og UfR 2002 2030 H. Afgørende bliver selvfølgelig overordnet, om aftalens hovedvilkår er på plads og så klare, at man med rimelighed kan se fastlæggelsen af detaljerne i kontrakten som en udfyldnings-

Læs på Jurabibliotek



Internationale købsaftaler

- Side 65 -

...de en aftale om køb og salg af varer på tværs af landegrænserne, finder konventionen anvendelse. Konventionen omfatter således den aftaletype, der kort kan beskrives som »internationale køb«. Det følger af aftalelovens § 9 a, at reglerne i aftalelovens §§ 1-9, dvs. aftalelovens model for aftaleindgåelse, ikke finder anvendelse på denne type aftale.

Læs på Jurabibliotek