- Side 97 -
Det fremgår af ordlyden i den nugældende § 4 i aktieoptionsloven, at parterne ikke på forhånd kan aftale at tilbagekøbe kapitalandele erhvervet i henhold til aktieoptionsloven »til en lavere pris end markedsprisen«.
(...)
...på det åbne marked, vil en klausul om tilbagekøb til markedspris ikke kunne effektueres. I en sådan ordning vil et eventuelt tilbagekøb i forbindelse med en fratræden kunne ske i overensstemmelse med de almindelige aftaleretlige principper, der er fastlagt i aftaleloven og udviklet i retspraksis«. [vores understregning].1111. Høringsnotat, side 2.
- Side 98 -
...denne skulle fremme opstartsvirksomheder og deres mulighed for at tiltrække medarbejdere ved at udbyde yderligere former for lønpakker end blot kontantbeløb. Det er således forfatternes konklusion, at både noterede og unoterede kapitalandele kan opfylde kravet om omsættelighed og derfor være omfattet af aktieoptionslovens § 4 om tilbagekøbsklausuler.
(...)
...arbejdsgiveren og medarbejderen stadig have mulighed for at indgå en særskilt aftale om tilbagekøb af kapitalandelene, idet aftalen indgås i en aktuel fratrædelsessituation. Aktieoptionslovens § 4 vedrører alene forhåndsaftaler før en aktuel fratræden, og en aftale i en aktuel fratrædelsessituation vil skulle vurderes efter aftalelovens bestemmelser. Dog vil
- Side 102 -
...at hvis metoden for beregning af markedsprisen fremstår velargumenteret, og resultatet ikke fremstår urimeligt, vil en tilbagekøbsklausul kunne håndhæves. I den forbindelse må der stilles krav til arbejdsgiverens og arbejdsgiverselskabets revisors beregning, i forhold til hvad der er sagligt og »sædvanligt« inden for arbejdsgiverselskabets branche.
- Side 112 -
...fremtidige tildelinger (se afsnit 5.3.3.)), er det afgørende at vurdere årsagen til opsigelsen. I de følgende afsnit beskrives de forskellige opsigelsessituationer, og de indplaceres i aktieoptionslovens systematik i henhold til de tidligere gældende regler i §§ 4 og 5.2323. Aktieoptionsloven som indført i 2004 indtil ændringen pr. 1. januar 2019.
- Side 114 -
...opsagt, eller måske ligefrem har ophævet stillingen uberettiget, vil medarbejderen miste sine rettigheder til aktieaflønning efter aktieoptionslovens § 4, stk. 1 (se afsnit 5.3.2). Medarbejderen mister således retten til at udnytte tildelte optioner samtidig med ansættelsesforholdets ophør, og et eventuelt krav på fremtidige tildelinger bortfalder.
- Side 118 -
arbejderen selv sin stilling op, mistes retten til alle uudnyttede optioner mv. efter reglerne i aktieoptionslovens § 4, stk. 1 (se afsnit 5.3.2).
- Side 122 -
...desuden have krav på en forholdsmæssig andel i fremtidige tildelinger, som reguleret i aktieoptionslovens § 5, stk. 1, og beskrevet i afsnit 5.3.3. Arbejdsgiveren vil således ikke kunne fremprovokere en misligholdelsessituation, som får medarbejderen til at hæve ansættelsesforholdet, og derved undgå, at medarbejderen kan medtage de tildelte optioner.
- Side 124 -
Det er væsentligt, at medarbejderen sætter sig grundigt ind i de gældende pensionsregler, inden stillingen opsiges, da konsekvensen af en for tidlig opsigelse vil være, at medarbejderen stilles som ved en almindelig egen-opsigelse og mister alle uudnyttede rettigheder efter aktieoptionslovens § 4, stk. 1.
- Side 125 -
...2. udgave, 2019, side 164 ff., og Lars Svenning Andersen, Funktionærret, 5. udgave, 2016, side 750 ff. (se afsnit 5.3.2). Det ses imidlertid ofte i aktieoptionsordninger, at medarbejderen bevarer alle rettigheder til allerede tildelte optioner – ofte sådan, at de efterladte indrømmes en ret til at udnytte disse inden for en periode på fx 12 måneder.