Bøger, som nævner Andelsboligloven § 5

Bemærk, at § 5 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 5, om det har en betydning.

Karakteren af opdraget

- Side 64 -

...Valuaren skal her lægge til grund, at andelsboligforeningen skal foretage et salg af ejendommen, således at denne overgår til at være en udlejningsejendom. Der er her ikke tale om en vurdering, der ganske kan sidestilles med en vurdering til dagsværdi. De særlige forhold vedrørende andelsboligforeninger er behandlet nærmere nedenfor i afsnit 4.1.3.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om ejendomme tilhørende andelsboligforeninger

- Side 81 -

...2, findes en regel, hvorefter der fastsættes maksimalpriser for overdragelse af andelsboliger, således at prisen herfor ikke må overstige værdien den af den pågældende andels andel i foreningens formue med tillæg af værdien af individuelle forbedringer i lejligheden. Ved beregning af andelen i foreningens formue findes tre værdiansættelsesmetoder:

Læs på Jurabibliotek

(...)

– anskaffelsesprisen (litra a), – seneste offentlige ejendomsvurdering (litra c) samt – den kontante handelsværdi som udlejningsejendom (litra b).3030. Med virkning fra 1. januar 2014 er det indføjet i andelsboligforeningslovens § 5, stk. 2, at valuarvurderingsmetoden ikke må anvendes i de første to år efter andelsboligforeningens stiftelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 82 -

...af andelsboligforeningslovens § 5, stk. 2, litra b, og denne er medlemmer af foreningen forpligtet til at følge.3333. Normen er nærmere omtalt af Jørgen Møller i Ejendomsmægleren 2009, nr. 4, s. 28-31. Det foreskrives heri bl.a. og formentlig med rette, at vurderingen skal foretages, som om ejendommen aldrig har været andet end en udlejningsejendom.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...til grund, at ejendommen sælges med én ledig lejlighed til rådighed for køber, jf. T:BB 2001.67 V.3434. Se endvidere byretspraksis refereret af Mette Neville: Andelsboligforeningsloven med kommentarer, 4. udg. (2012), s. 218. Effekten heraf på prisfastsættelsen må formodes at ville variere afhængigt af antallet af beboelseslejligheder i ejendommen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 83 -

...2001.2132 V blev det statueret, at andelshavere, der havde opført en udestue, ikke både kunne drage fordel af udestuens værdi i deres andel af den samlede værdi for ejendommen og i form af et særligt forbedringstillæg beregnet i overensstemmelse med andelsboligforeningslovens § 5, stk. 11. Da vurderingsmyndighederne havde medtaget udestuen ved fastsæt-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 85 -

...ejendommen efter anskaffelsen eller vurderingen. Bestemmelsen har ingen betydning for valuaren, der hver gang vurdering skal foretages, må vurdere ejendommen, som den er. Forskriften er rettet til andelsboligforeningen, der ved opgørelse af foreningens formue i sit regnskab skal medregne forbedringer, der måtte være udført siden den seneste valuarvurdering.

Læs på Jurabibliotek