Arbejdsmiljøloven Kapitel 12

Denne konsoliderede version af arbejdsmiljøloven er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov om arbejdsmiljø

Lov nr. 681 af 23. december 1975,
jf. lovbekendtgørelse nr. 2062 af 16. november 2021,
som ændret ved lov nr. 2588 af 28. december 2021, lov nr. 566 af 10. maj 2022, lov nr. 893 af 21. juni 2022, lov nr. 324 af 28. marts 2023, lov nr. 1540 af 12. december 2023 og lov nr. 629 af 11. juni 2024

Kapitel 12 1 Arbejdsmiljørådet
§ 66

Arbejdsmiljørådet deltager i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af den samlede arbejdsmiljøindsats gennem rådgivning af beskæftigelsesministeren og afgiver indstilling til beskæftigelsesministeren om

  • 1) overordnede mål for og prioritering af arbejdsmiljøindsatsen,

  • 2) fordeling af midler efter § 68 a, stk. 1, og

  • 3) opfølgning på Arbejdsmiljørådets indsats.

Stk. 2 Arbejdsmiljørådet giver i forbindelse med indstillingerne efter stk. 1 en status til beskæftigelsesministeren for opfølgning på de konkrete måltal på brancheniveau, som Arbejdsmiljørådet har opstillet i dialog med branchefællesskaberne for arbejdsmiljø.

Stk. 3 Arbejdsmiljørådet drøfter på eget initiativ spørgsmål, som det finder af betydning for arbejdsmiljøet og arbejdsskadeområdet, og udtaler sig herom til beskæftigelsesministeren. Rådet kan til brug for de politiske drøftelser og prioriteringer i rådet iværksætte udviklings- og analyseaktiviteter, som kan have tværgående karakter. Rådet udtaler sig, inden beskæftigelsesministeren godkender branchefællesskaber for arbejdsmiljø efter § 14, stk. 1.

Stk. 4 § 66 a er indsat med § 1, nr. 6, i lov nr. 629 af 11. juni 2024. Beskæftigelsesministeren fastsætter tidspunktet for ikrafttrædelse af § 1, nr. 6, i lov nr. 629 af 11. juni 2024. § 1, nr. 6, i lov nr. 629 af 11. juni 2024 ser ikke ud til at være sat i kraft endnu. Arbejdsmiljørådet udtaler sig om og giver forslag til lovændringer og nye regler. Ved udarbejdelse af regler i henhold til bemyndigelse i denne lov skal Arbejdsmiljørådet medvirke gennem repræsentanter udpeget af rådet inden for eller uden for dettes medlemskreds. Endvidere skal rådets udtalelse indhentes, forinden reglerne fastsættes. For 1.-3. pkt. gælder i øvrigt § 66 a

Stk. 5 Arbejdsmiljørådet afgiver hvert år en redegørelse til beskæftigelsesministeren om udviklingen på arbejdsmiljø- og arbejdsskadeområdet og om de forbedringer, som rådet finder ønskelige.

Stk. 6 Arbejdsmiljørådet iværksætter tværgående aktiviteter for de midler, der afsættes hertil i medfør af § 68 a, stk. 1.

Stk. 7 Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om de tværgående aktiviteter efter stk. 6.

§ 66a

(Ophævet).

§ 67

Arbejdsmiljørådet består af en formand og følgende andre medlemmer:

  • 1) Otte medlemmer indstillet af Fagbevægelsens Hovedorganisation.

  • 2) To medlemmer indstillet af Akademikerne.

  • 3) Fire medlemmer indstillet af Dansk Arbejdsgiverforening.

  • 4) Et medlem indstillet af Ledernes Hovedorganisation.

  • 5) Et medlem indstillet af Dansk Arbejdsgiverforening og Landbrug & Fødevarer i fællesskab.

  • 6) Et medlem indstillet af Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

  • 7) To medlemmer indstillet af regionerne i forening og KL i fællesskab.

  • 8) Et medlem indstillet af Skatteministeriet.

Stk. 2 Formanden og de øvrige medlemmer samt stedfortrædere for disse udpeges af beskæftigelsesministeren for fire år ad gangen og kan genudpeges. Finder udpegning sted i løbet af en periode, gælder den kun til periodens udløb.

Stk. 3 Afgørelser i Arbejdsmiljørådet træffes ved stemmeflertal blandt de tilstedeværende medlemmer. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.

Stk. 4 Følgende deltager med hver 1 repræsentant uden stemmeret i rådet:

  • 1) Beskæftigelsesministeriet.

  • 2) Arbejdstilsynet.

  • 3) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

  • 4) Ministeriet for sundhed og forebyggelse.

Stk. 5 Rådet kan nedsætte arbejdsudvalg og udpege medlemmer til disse, også uden for rådets medlemskreds.

Stk. 6 Rådet kan indhente erklæringer fra sagkyndige og iværksætte undersøgelser til brug for sit arbejde.

Stk. 7 Beskæftigelsesministeren godkender rådets forretningsorden.

Stk. 8 Beskæftigelsesministeren etablerer et sekretariat for Arbejdsmiljørådet.