Bøger, som nævner Arbejdsretsloven § 12

Dansk arbejdsret (4. udg.)
Forfattere: Ruth Nielsen
Udgivelsesdato: 11. aug 2020
DJØF Forlag

Sammensætning af en faglig voldgiftsret

- Side 180 -

...A 88.167. Evt. handlen i strid med en afsagt kendelse er et brud på overenskomsten og dens forudsætninger. Der kan derfor idømmes bod ved Arbejdsretten.378378. Se fra praksis A 87.444. Det forhold, at der handles imod en afgørelse fra en fagretlig instans, er en særligt skærpende omstændighed ved bodsudmålingen, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Bodsfastsættelse

- Side 182 -

...Arbejdsrettens kompetence; jf. arbejdsretslovens § 12. Det er imidlertid ofte praktisk, at en faglig voldgift – samtidig med at den tager stilling til overenskomstens forståelse – tillige tager stilling til bodsspørgsmålet. Dette forudsætter imidlertid, at parterne bliver enige herom i den konkrete sag. Også denne bestemmelse er en kodificering af praksis.

Læs på Jurabibliotek



Bodssanktionen for overenskomstbrud

- Side 183 -

...Arbejdsretten kan hverken idømme straf eller erstatning. Bod er en særlig privatretlig sanktion for misligholdelse af den særegne aftaletype, som en kollektiv overenskomst er. Arbejdsretten har afvist,382382. A 96.225. at bod har karakter af straf i EMRK’s forstand. De vigtigste regler om bodssanktionen findes i arbejdsretslovens § 12, der bestemmer:

Læs på Jurabibliotek



Organisationsansvar

- Side 185 -

Arbejdsretslovens § 12, stk. 4, indeholder en regel om organisationsansvar. Når ikke andet forud er vedtaget, kan der kun pålægges en organisation som sådan retligt ansvar, når den har gjort sig delagtig i det påklagede forhold.

Læs på Jurabibliotek



I hvilke sager kan der idømmes bod?

- Side 186 -

Bestemmelsen i arbejdsretslovens § 12 indeholder dels almindelige regler om bod, dels specifikke regler om bod ved overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Læs på Jurabibliotek



Formildende omstændigheder

- Side 190 -

Arbejdsretslovens § 12, stk. 2, opregner forskellige formildende omstændigheder, som skal indgå i bedømmelsen. Der skal tages hensyn til, om der fra modpartens side har foreligget forhold af en sådan art, at arbejdsstandsningen må anses for en forståelig reaktion herpå.

Læs på Jurabibliotek


Skærpende omstændigheder

Som en særlig skærpende omstændighed skal det405405. Ifølge arbejdsretslovens § 12, stk. 3. anses, at overtræderen, skønt overenskomstmæssig forpligtet hertil, har nægtet at lade sagen afgøre ved voldgift eller har handlet i strid med en lovlig afsagt voldgiftskendelse eller en af Arbejdsretten afsagt dom.

Læs på Jurabibliotek