- Side 424 -
...arbejdstagere bod for den fredspligtkrænkelse, der herved formelt set er begået, forudsat de implicerede må antages at have været i god tro mht. faremomentets tilstedeværelse. Se arbejdsretslovens § 12.202202. Eksempel: AR 5509 (det var en formildende omstændighed for en kollektiv arbejdsvægring, at arbejderne i nogen grad havde følt deres sikkerhed truet).
- Side 451 -
...periode, den nye vagtplan havde været i kraft – da de ansatte ikke var forpligtet til at arbejde uden for deres normale arbejdstider, havde de været berettiget til at betragte den ændrede vagtplans tider, som gik ud over de sædvanlige arbejdstider, som pålagt overarbejde, hvorfor kravet om overarbejdsbetaling blev taget til følge). betales, hvad der er
- Side 499 -
...nødvendigvis står i forhold til det lidte tab, sådan som den almindelige erstatning gør. Dels kan tabet jo nemlig i tilfælde af overenskomstbrud fra lønmodtagerside være langt større, end lønmodtagerparten har mulighed for at betale. Og dels kan der være behov for i visse situationer at pålægge en sanktion, uanset der måske slet ikke er lidt noget tab.
(...)
- Side 500 -
laget for pålæggelse af bod (jf. for så vidt angår sidstnævnte forudsætningen i arbejdsretslovens § 12, stk. 4).
...arbejdsretslovens § 12. Den gælder ifølge denne bestemmelse ved overtrædelse af en af Dansk Arbejdsgiverforening og Landsorganisationen i Danmark vedtaget hovedaftale samt tilsvarende fagoverenskomster og hovedaftaler samt af kollektive overenskomster om løn- og arbejdsforhold (se herved henvisningen i lovens § 12, stk. 1, til § 9, stk. 1, nr. 1 og 2).
- Side 508 -
Der har i lyset af disse generelle principper udfældet sig en praksis for bodsudmålingen ved de enkelte typer af retsbrud. Denne praksis støtter sig, når det drejer sig om obstruktion mod det fagretlige system eller om arbejdsstandsninger, på nogle særlige forskrifter desangående i arbejdsretslovens § 12.
(...)
Arbejdsretslovens § 12, stk. 7, bestemmer således, at det skal anses som særligt skærpende omstændighed, hvis overtræderen skønt overenskomstmæssigt forpligtet hertil har nægtet at lade sagen afgøre ved
(...)
- Side 509 -
...kan pålægges de deltagere i en arbejdsstandsning, der har genoptaget arbejdet inden afholdelsen af det i lovens § 9, stk. 2, omtalte fællesmøde, eller som har fulgt en henstilling fra dette møde om straks at gå i arbejde, medmindre det godtgøres, at arbejdsstandsningen har savnet rimelig begrundelse eller må betragtes som led i en systematisk aktion.
(...)
- Side 514 -
Det må i sager, der implicerer for lidt betaling, tydeliggøres i klagen, om og ad hvilken vej efterbetaling kræves, og i lyset heraf på hvilket grundlag der kræves bod for det skete. Herved erindres om, at arbejdsretslovens § 12, stk. 3, giver Arbejdsretten mulighed for i at dømme arbejdsgiveren til at betale beløbet i stedet for at pålægge bod.
- Side 520 -
...ifølge arbejdsretslovens § 12, stk. 1, »klageren«, det vil altså – bortset fra uorganiserede arbejdsgivere, der selv fører sagen for Retten – sige vedkommende organisation, (evt. hovedorganisation, jf. arbejdsretslovens § 13). LO nedlægger dog oftest påstand om, at beløbet skal tilfalde den fagorganisation, sagen vedrører, hvilket Arbejdsretten følger.