- Side 181 -
Den faglige organisation, der er part i overenskomsten, har pligt til at deltage i fællesmødet og pålægge sine medlemmer straks at gå i arbejde. I modsat fald risikerer organisationen selv at ifalde bodsansvar for medvirken til medlemmernes overenskomststridige strejke, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 4.
(...)
De strejkende lønmodtagere er bodsfrie, hvis de efterkommer pålægget og genoptager arbejdet senest ved normal arbejdstids begyndelse næste dag, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 2. Lønmodtagerne ifalder almindelig bod, hvis de fortsætter den overenskomststridige arbejdsnedlæggelsen.
(...)
- Side 182 -
...heller ikke en løsning på mæglingsmødet, kan hver af overenskomstparterne begære et organisationsmøde og eventuelt herefter indbringe sagen for en faglig voldgiftsret. Nægter en part at deltage i et af de begærede møder, vil det være et overenskomstbrud, der som hovedregel fører til en skærpet bod i Arbejdsretten, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 7.
- Side 185 -
...almindelige overenskomster (modsat hovedaftaler). Sager om fortolkning af almindelige overenskomster er en væsentlig undtagelse fra den brede kompetence, Arbejdsretten i øvrigt har på det kollektive overenskomstområde. Fortolkning af overenskomster hører under de faglige voldgiftsretter, jf. arbejdsretslovens § 21, nr. 1, og nærmere herom i afsnit 3.
(...)
...protesteret over for modparten senest 5 dage efter modtagelsen af konfliktvarslet, jf. § 9, stk. 1, nr. 3. Hvis Arbejdsretten når frem til, at der er tale om en ulovlig arbejdskonflikt, kan retten pålægge den dømte organisation at betale en bod, da den ulovlige konflikt i så fald (tillige) vil udgøre et overenskomstbrud, jf. arbejdsretslovens § 12.
- Side 199 -
Arbejdsretten kan sanktionere et overenskomstbrud med en bod, jf. arbejdsretslovens § 12. En faglig voldgiftsret har samme adgang til at sanktionere overenskomstbrud med bod, når overenskomstparterne har aftalt at lade en sag
- Side 201 -
Overenskomstens parter hæfter ikke for medlemmers overenskomstbrud, men de kan have et medansvar for en overenskomststridig adfærd, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 4.
- Side 202 -
...begået overenskomstbrud. Det følger således af arbejdsretslovens § 12, stk. 5, at boden »fastsættes under hensyntagen til samtlige sagens omstændigheder, herunder i hvilken grad overtrædelsen har været undskyldelig fra overtræderens side«. Det fremgår endvidere af bestemmelsens stk. 6, at boden kan bortfalde under særligt formildende omstændigheder.
(...)
- Side 203 -
...arbejdsstandsninger. Hvis arbejdet er genoptaget før eller genoptages straks efter fællesmødets afholdelse, er der som udgangspunkt ikke bodsansvar. Undtagelsen fra bodsansvaret forudsætter dog, at arbejdsnedlæggelsen ikke »har savnet rimelig begrundelse«, og at den ikke har været et »led i en systematisk aktion«, jf. arbejdsretslovens § 12, stk. 2, pkt. 5.
(...)
...handlet illoyalt over for foreningen. Organisationen vil til gengæld ikke være forpligtet til at videregive et bodsbeløb til ikke-medlemmer, f.eks. for underbetaling i forhold til overenskomstens lønregler, selv om boden er opgjort med udgangspunkt i den besparelse, som arbejdsgiveren har opnået ved at aflønne medarbejderne i strid med overenskomsten.