- Side 36 -
...kollektive overenskomster er imidlertid henlagt til henholdsvis Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter i medfør af arbejdsretslovens §§ 9 og 21. De almindelige domstole behandler derfor i første række sager, hvor kravet støtter sig på ansættelsesretlige love og ansættelseskontrakter (civilretlige sager) eller på arbejdsmiljøloven (straffesager).
- Side 37 -
...sig til det kollektive overenskomstsystem, dog ikke sager om fortolkning af almindelige overenskomster og lokalaftaler. Det er et grundlæggende princip, at overenskomstparterne har pligt til at lade alle fortolkningsmæssige uoverensstemmelser behandle ved mægling og i sidste ende ved en faglig voldgiftsret, jf. herved arbejdsretslovens §§ 21 og 33.
(...)
- Side 38 -
...domstoles kompetence, jf. arbejdsretslovens § 21, nr. 2 og 3. I det omfang voldgiftsaftalen omfatter sager om enkeltstående lønmodtageres lovbaserede krav, forudsætter loven og forarbejderne hertil, at der er tale om en klar aftale. Det skal være klart, at der er aftalt voldgift for den pågældende type sager, og at det afskærer domstolsbehandling.
(...)
- Side 39 -
...de praktiske eksempler er sager om afskedigelsers rimelighed i henhold til § 4, stk. 3, i DA og FH’s hovedaftale. Sagerne er i princippet omfattet af Arbejdsrettens kompetence (sager om hovedaftaler), men parterne har valgt at udskille sagerne til et særligt nævn, Afskedigelsesnævnet, hvilket er i overensstemmelse med arbejdsretslovens § 21, nr. 2.
- Side 40 -
...parterne har aftalt det, jf. arbejdsretslovens § 21, nr. 3. En voldgiftsaftale binder både overenskomstparterne og medlemmerne, jf. arbejdsretslovens § 21, nr. 2 og 3, og f.eks. U 2007.1569 H om en voldgiftsklausul om påståede urimelige opsigelser, der også omfattede godtgørelseskrav, som lønmodtageren udelukkende støttede på funktionærlovens § 2 b.