- Side 156 -
...Danmark. I U 2020.845 H stadfæstede Højesteret en kendelse fra Østre Landsret om afvisning af en sag ved de almindelige domstole, idet Højesteret fastslog, at arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 9, jf. § 11, måtte forstås således, at tillige det materielle spørgsmål i sagen, som angik vikarlovens § 3, stk. 7, hørte under Arbejdsrettens enekompetence.
- Side 199 -
...indgået af en mest repræsentativ arbejdsmarkedspart, blev overført fra de almindelige domstole til Arbejdsretten. Udvalget foreslår derfor, at spørgsmålet skal behandles af Arbejdsretten, der efter arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 4, afgør tvister om, hvorvidt der foreligger en kollektiv overenskomst. Der henvises til betænkningens side 410-413.«
(...)
...er iagttaget, kan indbringes for Arbejdsretten af »en lønmodtager, dennes lønmodtagerorganisation, dennes arbejdsgiver eller en løn- eller arbejdsgiverorganisation, der har en konkret og aktuel interesse i den pågældende sag«. Hermed skabes en direkte kobling til Arbejdsrettens praksis om konfliktret. I de specielle bemærkninger præciseres det, at:
(...)
...opfyldt, jf. lovens § 3, stk. 7 (herunder at overenskomst skal være indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter), kan indbringes for Arbejdsretten af en vikar, vikarens lønmodtagerorganisation, et vikarbureau eller en lønmodtager- eller arbejdsgiverorganisation, der har en konkret og aktuel interesse i den pågældende sag, jf. dog § 13, stk. 1.