Bøger, som nævner Arbejdsretsloven § 9

Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.

- Side 221 -

...fremmest at omfatte kollektive overenskomster om løn- og arbejdsforhold. Derimod henhører retsspørgsmål, der hidrører fra lovgivning under de almindelige domstole. Det gælder også fortolkning og anvendelse af funktionærloven. Man kunne derfor måske umiddelbart tro, at Arbejdsretten aldrig beskæftiger sig med funktionærloven. Så enkelt er det dog ikke.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 222 -

...overtrædelser af kollektive overenskomster om løn- og arbejdsforhold, om hvorvidt der foreligger en kollektiv overenskomst og om lovligheden af kollektive kampskridt (f.eks. strejker og lockouter). Det fremgår udtrykkeligt af arbejdsretslovens § 11, stk. 1, at sager, der efter § 9 hører under Arbejdsretten, ikke kan anlægges ved de almindelige domstole.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Afgørelsen af andre arbejdsretlige tvister end dem, der er opregnet i arbejdsretslovens § 9, og som ikke henhører under faglig voldgift eller andre kollektivarbejdsretlige instanser, henhører under de almindelige domstole, Dette gælder som nævnt først og fremmest sager om lønmodtageres individuelle rettigheder, for så vidt de fremgår af lovgivningen.

Læs på Jurabibliotek



ARBEJDSRETTENS KOMPETENCE I SAGER OM FORTOLKNING AF FUNKTIONÆRLOVEN

- Side 227 -

Lønmodtagerparten anførte heroverfor bl.a., at den omsorgsmedhjælper, sagen drejede sig om, ikke direkte var omfattet af funktionærloven, men kun via overenskomsten var undergivet tilsvarende regler. Det blev videre anført, at spørgsmålet om brud på overenskomsten ifølge arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 230 -

Det fremgår af de to citerede domme ARD 90.250 og ARD 86.246, at det er de almindelige domstole, der behandler spørgsmål om fortolkning af funktionærloven, også selv om fortolkningsspørgsmålet opstår i en sag om overenskomstbrud, hvor Arbejdsretten er kompetent efter arbejdsretslovens § 9.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 231 -

...arbejdsgivere og lønmodtagere, der ikke efter de øvrige regler i § 9 henhører under Arbejdsretten, kan indbringes for Arbejdsretten, når retten billiger det, og der er truffet aftale herom mellem parterne. Det er derfor i praksis kun sjældent, at Arbejdsretten er nødsaget til at udsætte eller afvise en sag, fordi den indeholder et lovfortolkningsspørgsmål.

Læs på Jurabibliotek