- Side 287 -
En samlever har efter DSKL § 111 a bedre adgang til gennem denne udløsningsret at erhverve bolig og indbo fra dødsboet end en ægtefælle i et særejeægteskab. Den længstlevende i et særejeægteskab har ret til udlæg inden for sin arvelod af særejet, jf. AL § 13, men ikke ret til udløsning.
- Side 292 -
...Dertil kommer §§ 15 og 16 om svogerskabsarv og reglerne i kap. 5 om arvehenstand, jf. ovf. i kap. 2. Hvis andet ikke fremgår af testamentet, anses de for at have valgt alle særejeægtefællereglerne til, herunder AL § 13 om udlægsret, hvorefter de (formentlig) ikke kan anvende den deklaratoriske regel i DSKL § 111 a om udløsningsret, jf. ovf. i afsnit 2.
(...)
...at være en vis uenighed i litteraturen om, hvilke konsekvenser det udvidede samlevertestamente har for udtagelses- og udløsningsretten, der for ægtefæller med særeje er reguleret i AL § 13 og for samlevende er reguleret i § 111 a. Herunder for det første, om et udvidet samlevertestamente i udgangspunktet skal fortolkes som et tilvalg af AL § 13 og
(...)
- Side 293 -
et fravalg af DSKL § 111 a, og for det andet, om det samlevende par kan vælge at give længstlevende ret til at anvende både AL § 13 og DSKL § 111 a.
(...)
...AL § 87, stk. 2, kan være en forhindring for at kombinere de to regler. Da retsstillingen er uafklaret, må testatorerne overveje at løse problemet gennem klare testamentariske dispositioner, der sætter de ordinære udtagelsesregler ud af kraft, jf. AL § 8. Og evt. bestemme, at tvangsarvinger skal have deres arv udbetalt kontant, jf. AL §§ 50 og 59.