- Side 192 -
De ordinære testamenter – notartestamenter, skriftlige vidnetestamenter og testamentariske bestemmelser om indbo, jf. AL §§ 63, 64 og 66 – er lovens udgangspunkt og skal anvendes, medmindre der foreligger særlige forhindringer. Disse testamenter omtales ndf. i afsnit 2.
...dødsfald, oprettes der ofte et dokument for notaren. En genpart af dokumentet opbevares i notarialarkivet, og der gives meddelelse om oprettelsen til Centralregisteret for Testamenter Testamenter. Familieretshuset skal ved dødsfald undersøge, om der foreligger en FOL § 16-tilkendegivelse. Se om forældremyndighed efter dødsfald Familieret s. 51 ff.
- Side 195 -
...uden for den retskreds, hvor testator bor. Ønsker testator at hemmeligholde testamentet for notaren, kan det ske ved det såkaldte konvoluttestamente, hvor notaren giver sin påtegning uden på konvolutten, der indeholder testamentet, og hvor notaren forsegler konvolutten. Ved konvoluttens åbning må man sørge for, at testamentets identitet ikke går tabt.
- Side 199 -
Ud over de i 2.1 omtalte formkrav om skriftlighed og underskrift er der i AL § 64, stk. 1-3, indeholdt en række gyldighedsbetingelser for vidnetestamenter. I § 64, stk. 5, er indeholdt instruktoriske forskrifter til testamentsvidnerne.
- Side 200 -
...ugyldighed.3030. Jf. også Danielsen s. 409. Senere indtruffet inhabilitet vil derimod kunne svække vidnets troværdighed, og selve det faktum, at et vidne ikke kan føres f.eks. på grund af sindssygdom, kan bevirke, at testamentsarvingen bliver ude af stand til at løfte sin bevisbyrde angående testators testamentshabilitet m.m., jf. ndf. afsnit 2.3.4.
(...)
...begunstiget.3232. I TFA 2015.575 Ø fandt byretten, modsat landsretten, at testamentsvidnerne var inhabile efter AL § 64, stk. 3, nr. 3, som følge af deres tilknytning til den i testamentet begunstigede søn, der også havde konciperet testamentet. Bortset fra testationer til fordel for den i stk. 3, nr. 1, udtrykkeligt opregnede personkreds beror det på
(...)
- Side 201 -
At en person i testamentet er indsat som bobestyrer, udelukker ikke vedkommende fra at være vidne, jf. AL § 64, stk. 4. Heller ikke den omstændighed, at testamentet er udarbejdet af den i testamentet begunstigede, kan medføre testamentets ugyldighed, jf. til eksempel U 2015.1480 Ø.
(...)
...1941-bet. s. 130 og Danielsen s. 419. Bevisbyrden for, at testamentsvidnerne har haft særlig interesse i begunstigelsen, jf. AL § 64, stk. 3, påhviler efter bemærkningerne til § 64, stk. 2, i lovforslag 100/2006, den, der vil arve, hvis testamentet tilsidesættes, hvilket ikke harmonerer med AL § 71, stk. 1, jf. AL-kom. s. 382, der med rette betragter be-
- Side 202 -
...nogle instruktoriske forskrifter til vidnerne om, hvad deres påtegning på testamentet bør angive, bl.a. om testator var i stand til fornuftmæssigt at oprette testamente. Forskrifterne er ikke gyldighedsbetingelser, jf. ordet »bør« og AL § 69 modsætningsvis, men de har dog stor betydning for, hvilken beviskraft man vil tillægge vidnernes attestation.
...overholdt, skal dette dog anses for godtgjort, medmindre særlige omstændigheder giver grund til at betvivle påtegningens rigtighed, jf. § 71, stk. 2, og hertil 1941-bet. s. 130. F.s.v. angår alle andre attestationer fra vidnernes side, herunder især også vedrørende testators habilitet, er bevisbyrden for rigtigheden placeret hos testamentsarvingerne.
- Side 211 -
...arvingens ret til legal arv. Bestemmelsen har almindeligvis karakter af ren pression.6060. Jf. Taksøe-Jensen s. 188 f. Danielsen s. 353 f. anfører, at det må bero på en konkret bedømmelse af disse straffeklausuler, deres formål, baggrund og rækkevidde, om de skal anses for uskrevne. Om et lignende problem, se ndf. kap. 11, afsnit 2.1, ved note 49.