- Side 402 -
...skifteretten udpegede bobestyrere) og skattemyndighederne nødt til at kunne anfægte en kategorisering af overdragelser som enten gave eller arv til brug for opgørelse af afgifts- og skattepligt.1212. Se også U 2012.1629 H, hvor 6 mio. kr. til tidligere samlever efter samlivsophævelse ikke kunne anses som en skattefri kompensation ved samlivsophør.
(...)
...testamentets overensstemmelse med bestemmelsen. I den forbindelse skal man dog huske, at den begrænsning af retten til at anfægte testamentariske dispositioner, der er indeholdt i § 79 kun vedrører de af arveladers testamentariske dispositioner, der ikke er rene nulliteter, fordi de f.eks. indeholder et forsøg på at disponere i strid med tredjemands ret.
(...)
- Side 403 -
...følge af dispositionen, og kan derfor udelukkende anfægtes af dem, jf. AL § 79. De kan afstå fra at anfægte dispositionen og vælge at lægge den fordeling til grund mellem sig, som arvelader forsøgte at opnå. Interessen i at respektere den særlige fordeling er dog ofte knyttet til arvingernes forventning om, at det havde været en afgiftsmæssig fordel.
- Side 424 -
...stk. 1, og 10, stk. 1. Henvisningen i AL § 93 til testamentsreglerne betyder også, at en dødslejegave er frit genkaldelig, medmindre testator har gjort den uigenkaldelig, jf. AL § 68. Opfyldes testationskravene ikke, kan dispositionen anfægtes, jf. AL § 79. Dødsgaver vil ligeledes kunne tilsidesættes som følge af de aftaleretlige ugyldighedsgrunde.