Bøger, som nævner Arveloven § 87

Legal arv efter AL § 15 – førstafdøde efterlod sig ikke livsarvinger

- Side 79 -

...testamente oprettet i medfør af AL § 87, 3) efterlader sig en samlever, der har arveret efter et testamente oprettet i medfør af § 87, eller 4) efterlader sig livsarvinger. Er der ved den længstlevendes død kun arvinger efter en af ægtefællerne, arver de det hele, jf. § 15, stk. 2. Har en af ægtefællerne truffet bestemmelse ved testamente, deles den

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 81 -

...endeligt ude af billedet.9292. Er længstlevendes arveberettigede barn død før længstlevende (uden at efterlade sig livsarvinger), må AL § 15 – forudsat at de øvrige betingelser er opfyldt – finde anvendelse. Lige så klart er det, at delingsreglen i § 15 er uanvendelig, hvis længstlevende har udnyttet sin testationskompetence efter § 15, stk. 4, fuldt ud.

Læs på Jurabibliotek



Førstafdøde død 1. januar 2008 eller senere

- Side 82 -

AL § 16, stk. 2-6’s anvendelse forudsætter, at længstlevende 1) ikke har indgået nyt ægteskab, 2) efter førstafdødes død ikke har arvet en samlever efter et testamente oprettet i medfør af AL § 87 eller 3) ikke efterlader sig en samlever, der har arveret efter et testamente oprettet i medfør af § 87, jf. AL § 16, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Førstafdøde død før 1. januar 2008

- Side 84 -

...fordel for samleveren. Teoretisk kan man tænke sig, at testamentet indeholder en bestemmelse om, at samleveren kun skal have ægtefælletvangsarv. anvendelsen af AL 1964 § 7, stk. 2’s delingsregel, men vil i praksis gøre det. At længstlevende efter førstafdødes død selv har arvet sin samlever, betyder ikke, at AL 1964 § 7, stk. 2, ikke skal anvendes.

Læs på Jurabibliotek



Anvendelse af AL §§ 15 og 16, når en af ægtefællerne har oprettet testamente

- Side 86 -

...omfattet af §§ 15 eller 16 – længstlevende har måske arvet i henhold til et samlevertestamente, jf. AL § 87 – har længstlevende testationskompetence efter de sædvanlige regler. Kun førstafdødes eventuelle testationer, som binder den længstlevende, kan begrænse længstlevendes testationsret ud over de almindelige begrænsninger, der følger af AL’s regler.

Læs på Jurabibliotek